10 întrebări ale copiilor care pun părinții în dificultate

0

Copiii văd lumea cu alţi ochi. Nimic nu le scapă- curiozitatea lor nu cunoaşte limite! Constant îi bombardează pe adulţi cu întrebări la care vor răspunsuri imediate. Dar parcă prea des se întâmplă ca întrebările lor să ne pună şi pe noi pe gânduri.

Iată 10 cele mai frecvente astfel de întrebări, completate cu răspunsuri care să ne ajute să elucidăm misterele celor mici.

De ce fierbe apa?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Când apa este încălzită, moleculele ei încep să se deplaseze. Cu cât această mişcare se intensifică, distanţa dintre molecule creşte tot mai mult. Într-un final, se ajunge în momentul în care legătura dintre molecule devine foarte slabă. Astfel, moleculele se despart şi se transformă în vapori. Procesul se numeşte: “evaporare”.

Cum stau avioanele în aer?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Cum se întâmplă de un Boeing-747 de 162 de tone nu cade din cer? Forţa care intervine aici se numeşte “ascensiune” şi se produce atunci când aerul de de-asupra şi dedesubtul aripilor circulă simultan. Pentru că aerul se mişcă mai repede pe de-asupra aripilor, se exercită mai puţină presiune acolo. În acelaşi timp, aerul dens de sub aripi împinge avionul în sus. Cu cât e mai mare viteza cu care merge avionul, cu atât este mai puternică ascensiunea.

De ce este zăpada albă?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Dacă ne uităm la fiecare fulg de zăpadă separat, el este transparent şi fără culoare. Dar atunci cum de zăpada, formată din mai mulţi fulgi, este albă? Răspunsul este simplu: atunci când mai mulţi fulgi de zăpadă formează o masă mai mare, au tendinţa să refracte şi să reflecte lumina soarelui. Lumina reflectată este albă pentru că şi soarele este alb (cu toate că atunci când trece prin atmosferă lumina pare galbenă).

De ce nu poate fi părul oamenilor albastru în mod natural?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Părul uman conţine pigmenţi care-l face să fie brunet, şaten, blond sau roşcat. Părul nostru mai conţine şi mici bule de aer. Combinaţia dintre pigment şi numărul acestor mici bule de aer prezente în firul de păr sunt cele care determină culoarea părului. Pigmenţii de care dispune corpul nostru nu pot produce culoarea albastră sau verde atunci când sunt combinaţi cu micile bule de aer.

De ce plutesc astronauţii în spaţiu?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Contrar a ceea ce mulţi oameni cred, astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţională nu sunt la adăpost de puterea gravitaţiei. Gravitaţia Pământului afectează toate lucrurile din orbita ei. Cât despre efectul de plutire, el este prezent pentru că atât staţia cât şi cei care o locuiesc de fapt sunt în cădere spre Pământ cu 7,9 km/s! Dar altitudinea mare la care se află staţia face imperceptabilă această cădere permanentă. E ca şi cum obiectele care orbitează planeta ratează să lovească suprafaţa Pământului, în schimb se învârt continuu în jurul lui. Imaginează-ţi un lift care cade de la ultimul etaj al unui zgârie nori. Persoana care se află în interiorul liftului va simţi că pluteşte. Astronauţii de pe orbita Pământului trec prin exact acelaşi lucru doar că într-un mod continuu.

De ce este cerul albastru?

raspunsuri la intrebarile copiilor

De cum intră în atmosfera noastră, razele de soare sunt împrăştiate şi refractate. În mod iniţial albe, razele soarelui se divid în cele 7 culori ale curcubeului. Deoarece albastru este mai răspândit decât celalalte culori, ajunge să domine paleta de culori a cerului nostru. Dar cerul nu este niciodată albastru pur datorită prezenţei celorlalte culori.

Ce cauzează ceaţă?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Ceaţa este formată din miliarde de picături de apă sau cristale de gheaţă care plutesc deasupra solului. Se formează atunci când aerul este rece iar pământul cald sau vice versa. În ambele cazuri, un nor dens, format din vapori de apă sau particule de gheaţă apare şi pluteşte deasupra solului.

De ce nu ia foc apa?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Apa este rezultatul unei reacţii chimice, unde hidrogenul este oxidat de oxigen şi astfel este produsă căldura. Deoarece prin acest proces a renunţat deja la căldură, apa în condiţii naturale nu poate lua foc.

De ce merge ceasul în sensul acelor de ceasornic?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Înainte ca ceasurile mecanice să fie inventate, oamenii foloseau ceasurile solare ca să determine timpul. Aceste ceasuri solare au apărut prima dată în emisfera nordică, unde mişcarea soarelui producea umbre începând din partea stângă spre dreapta. Mai târziu, ceasurile mecanice au moştenit această mişcare din timpurile ceasurilor solare.

De ce este roata rotundă?

raspunsuri la intrebarile copiilor

Forma rotundă este perfectă pentru a rula pe suprafeţe plate. Pentru că laturile cercului sunt mereu aflate la aceeaşi distanţă faţă de axa lui, axa rămâne astfel la aceeaşi distanţă de sol, iar vehiculul nu se smuceşte în sus şi în jos în timp ce merge pe o suprafaţă plată.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.