Stilul vestimentar personal

1

eu cine sunt şi cu ce mă îmbrac?-

Modul în care te îmbraci depinde de stilul personal la fel de mult cum stilul personal depinde de identitatea ta. Încurcat? Nu chiar, totul incepe si se termină în esenţă cu tine, mai departe e doar logică elementară. Preferinţele, gusturile şi stilul de viaţă ales îţi definesc stilul personal a cărei influenţe pătrund în stilul vestimentar, în modul cum te machiezi şi coafezi şi chiar în felul cum vorbeşti şi mergi. Fiecare individ are un stil personal propriu şi unic care nu poate fi imitat, indiferent cât de greu încerci sau câte haine identice cu sursă îţi cumperi.

Poate te întrebi de ce este atât de important să îţi dezvolţi un stil vestimentar personal, de cele mai multe ori oricum eşti prea grăbită sau obosită să stai să îţi analizezi şi calculezi outfit-urile. Însă fi sigură că în momentul în care ai ieşit din casă în grabă cu părul strâns într-un coc neglijent, un tricou vechi şi o pereche banală de jeans, vei fi etichetată ca fiind o persoană leneşă, neserioasă sau fără chef de viaţă, închisă, nesociabilă sau orice alta imagine negativă exprimată de ținuta ta. De ce ai vrea asta când tu de fapt eşti o mică uzina de fericire? Stilul vestimentar vorbeşte despre tine, îţi dă o identitate, sau mai bine zis îţi sporeşte identitatea. La fel ca orice altă calitate – simţul umorului, şarm, ambiţie, sinceritate – stilul personal este un instrument care te ajută să îţi formezi o imagine corectă, o reflexie a propriei personalităţi şi filosofii de viaţă. Este ca şi cum ai beneficia sau nu de pachetul complet.

Dacă nu te afli printre puţinele norocoase care au un stil personal puternic nativ, nu te îngrijora, în mod cert el se află undeva în tine în stare latentă, ai nevoie de un mic impuls şi de voinţă pentru a ţi-l cultiva. Beneficiem de toate informaţiile necesare pentru a ne accesa stilul personal, de la reviste, la bloguri şi la tot internetul în general, tot ce ai de făcut este să aduni şi analizezi informaţia şi să o filtrezi prin prisma propriei personalităţi.

Cu ce să începi? Aş zice cu dulapul, dar cu siguranţă este mai important să te cunoşti pe tine, ce caracter ai, ce fel de personalitate degaji, cu ce te ocupi, ce îţi place şi displace, ce ţi se potriveşte din punct de vedere fizic şi cromatic şi mai ales în ce ipostaze te simţi în largul tău. O persoană foarte activă şi deschisă nu va adopta niciodată un stil sobru, chiar dacă lucrează într-un birou, raportarea personalităţii la stilul vestimentar constituie un pas mare în cunoaşterea de sine şi poate avea un impact major asupra ta şi a relaţiilor cu cei din jur.

Există atât de multe stiluri vestimentare încât trebuie să te indentifici cu unul şi dacă nu există, de ce să nu ţi-l creezi singură? Stilul vestimentar personal nu înseamnă doar alcătuirea unor ţinute stilate, ci cuprinde toată imaginea pe care o afişezi, în toate situațiile, astfel că indiferent că stai în casă, ieşi la o cafea sau mergi la job, el trebuie să se regăsească în toate aspectele vieţii tale, să curgă în mod natural. Analizează-ţi dulapul şi alegerile de zi cu zi în materie de haine, vei realiza că ai anumite preferinţe, alegi haine asemănătoare şi tinzi să repeţi cromatic sau compoziţional ţinutele.

Punctul de pornire în indentificarea propriului stil nativ îl reprezintă cunoaşterea de sine şi înţelegerea trăirilor, necesităţilor şi preferinţelor tale. Dezvoltarea unui stil bine definit este un proces de durată, în care trebuie să investeşti timp, răbdare şi interes, necesitatea unui buget ridicat este doar o iluzie, reducerile, magazinele cu preţuri accesibile şi magazinele de tip second hand oferă varianta ideală a brandurilor mari de a găsi piese pentru orice stil şi buget.

Un pas important în iniţierea ta este cu siguranţă evaluarea garderobei personale, observă care sunt alegerile tale, ce culori, croieli predomină în dulapul tău, ce îţi place şi ce nu îţi place, ce crezi că lipseşte sau care sunt piesele cele mai purtate. Printr-o analiză rapidă vei realiza că preferi anumite piese şi chiar dacă la început imaginea este neclară, te încadrezi, sau cel puţin înclini spre un anumit stil vestimentar, influenţat nu numai de personalitate ci şi de lifestyle-ul general – de la job la hobby-uri, la oamenii şi locurile cu care intri în contact.

Stilurile vestimentare existente sunt destule pentru a te încadra in unul sau mai multe direcţii stilistice, împrumută influenţe din diferite zone de inspiraţie în funcţie de personalitate și ce ţi se potriveşte şi tot timpul ţine cont de conformaţia ta. O persoană romantică sau visătoare cu siguranţă se va simţi confortabil într-un stil cu influenţe boho sau feminine, pe când o persoană foarte activă şi sociabilă se va simţi confortabil într-un stil smart casual sau chiar casual sport. Corelarea stării de spirit cu obiectivele din ziua respectivă vor face ca alegerile tale în materie de modă să îţi uşureze misiunea şi să îţi dea încrederea necesară în abordarea unui stil personal mai proeminent. De la rock, clasic, hippie, feminin, casual, glam, sport, electric, modern, folk, nomad, minimalist, vintage sau orice alte derivate, exprimarea personalităţii prin intermediul imaginii nu a fost niciodată mai simplă sau mai la îndemână oricui.

Stilul vestimentar personal te reprezintă, este cartea ta de vizită, modul prin care împărtăşeşti informaţii importante despre tine, ce fel de persoană esti, care sunt obiectivele tale, ce lifestyle ai, informaţii despre statut şi contextul social. Personalitatea şi stilul tău sunt unice, nu pot fi copiate, sunt ca o amprentă vizuală care o laşi peste tot pe unde mergi şi prin care eşti recunoscută, aşa că nu ezita în căutarea şi stabilirea propriului stil, odată găsit cultivă-l şi nu uita că îţi este o unealtă la fel de importantă precum restul calităţilor morale pe care le deţii.

text: Mădălina Gugilă
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

1 Comment

  1. Pingback: Side streets stories | STYLE IS FRESH

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.