Shopping eficient: online vs. offline

0

Mediul virtual sau internetul a devenit pentru omul modern a doua identitate. Acolo unde se termină viaţa în offline începe cea online, o iluzie asupra fericirii şi împlinirii omeneşti, o minune tehnologică privită prea firesc şi natural, un dar informatic dar şi un declin evident asupra relaţiilor interumane. Când vine vorba despre modă, internetul poate fi considerat sfânt, pe lângă faptul că este o sursă infinită de inspiraţie şi informaţie, mai nou s-a transformat şi în cel mai mare şi aprovizionat magazin.

La fel ca şi shopping-ul prin magazine, cel online are avantajele şi dezavantajele sale, unii oameni nu suportă idea de shopping online pe când alţii ajung să îşi facă cumpărăturile doar pe internet, de la articole vestimentare la mobilă, produse alimentare, cosmetice, electro-casnice, decorative, farmaceutice şi până la materiale de construcţie, grădinărit şi orice ai avea nevoie în existenţa ta zilnică. Toate te aşteaptă la un click şi un mastercard distanţă. Boom-ul nişei de e-tail a dus rapid la o migrare a clientelei în spaţiul online, atât în afară ţării cât şi la noi, poţi comanda online îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii accesând platformele online de magazine mass-market, cât şi high-end. Pe lângă brandurile de retail ultra cunoscute care şi-au extins dominaţia şi în mediul virtual, internetul este plin de outlet-uri, bouticuri şi pagini personale care îşi vând inteligent marfa departe de atmosfera apăsătoare din mall-uri.

Cel mai mai mare avantaj atunci cand faci shopping online îl constituie evident modul în care se desfăşoară experienţa. Leşinată pe canapea, cu halatul pe tine şi un coc de duș negijent în cap, cu laptopul în braţe şi paharul de vin în mâna stânga. Poţi să o faci la orice oră vrei, magazinul este deschis non-stop şi poţi să îţi petreci cât timp vrei în el. Sună mai bine decât un maraton de mall, luat la picior, la finalul căreia realizezi că ţi-ai irosit toată ziua şi nici măcar nu ai găsit ceva satisfăcător. Eh, măcar ai făcut puţin sport, nu?

Pe lângă faptul că economiseşti timp şi eviţi magazinele şi mall-urile supraîncărcate cu marfă, vânzătoarele care ar trebui să te consilizeze corect şi cozile de la cabine, shopping-ul online îţi permite să fi multitasking. Poţi să o faci de la birou, în timp ce găteşti, din autobuz sau când stai la coadă la banca. Dacă mai pui la socoteală costul benzinei, traficul stresant care se încheie cu căutări frenetice pentru un loc de parcare, realizezi că este mult mai simplu să ţi se livreze coletul direct la uşa.

Pentru brandurile ultra cunoscute de magazine mass market, deschiderea unei platforme online a marcat o nouă era a shopping-ul în timpul reducerilor. Magazine precum Zara, Mango sau Stradivarius oferă reduceri de până la 80% spre sfârşitul fiecărui sezon, însă când în sfârşit reuşeşti să ajungi în magazine constaţi că majoritatea stocului este epuizat şi nu mai găseşti mărimile sau articolele dorite. Coada de la cabina o surclasează cu mult pe cea de la casă însă nu poţi să laşi rochiile alea din mână, că doar ai aşteptat toată vara să ajungă la un preţ accesibil. Acum te poţi relaxa departe de frenezia reducerilor în comoditatea propriului cămin, comandând online ce produse şi ce mărimi doreşti şi beneficiezi de aceleaşi reduceri din magazine.

Dacă îţi cunoşti mărimile bine poţi comanda cu încredere haine, încălţăminte sau lenjerie intimă online, majoritatea site-urilor precizează dacă mărimile sunt decalate şi oferă tabele detaliate cu dimensiuni, mărimi și conversii. În caz că nu eşti mulţumită de un produs sau de întreaga comandă, le poţi returna gratuit şi îţi sunt înapoiaţi banii. Compromisul major care îl faci atunci când comanzi online, este faptul că nu poţi proba sau atinge produsul, poţi să studiezi pozele cu zoom, să citeşti descrierea produsului şi review-urile altor clienti, însă produsul nu îl poţi încerca sau palpa. Tot procesul acesta ce implică coş virtual de cumpărături, finalizarea, preluarea, livrarea comenzii şi returul produsului cu înapoierea baniilor poate dura chiar o săptămână, însă până la urmă tu îţi primeşti banii înapoi şi toată lumea este fericită.

Shop-urile online, la fel ca şi magazinele retail, sunt organizate pe departamente, raioane şi colecţii, navigharea pe site fiind foarte facilă, iar layout-urile tematice, pozele detaliate şi ideile de stilizare prezentate te îndeamnă să îţi achiziţionezi haine, încălţări şi accesorii oricând, oriunde şi oricum, singură condiţie ar fi conexiunea de net. Orice fashionista are o relaţie strânsă şi fidelă cu shopping-ul online, este o combinaţie imbatabilă, cumpărături şi comoditate în acelaşi timp. Nu trebuie să vă limitaţi la graniţele ţării, magazinele din restul Europei funcţionează precum cele de la noi, livrează internaţional şi de multe ori găseşti oferte mai bune.

Dacă stau să mă gândesc, cred că am experimentat cam orice formă de shopping online, de la haine la încălţăminte, accesorii, pălării şi costume de baie, de la branduri mass-market până la buticuri hand made şi platforme online ce mediază vânzarea sau schimbul de produse între doi indivizi. Încă mă plimb prin magazine, probez şi cumpăr, shopping-ul online nu i-a luat locul ci doar mi-a adăugat cheltuieli suplimentare – la doar un click distanţă!

text: Mădălina Gugilă
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.