Garderoba de tranziţie

0

– de la sezonul rece la cel cald –

Condiţionată mereu de temperaturile din termometre, moda urmăreşte anotimpurile, fiind chiar divizată în două mari sezoane – toamnă-iarnă şi primăvară-vară şi prezentată sub forma unor trenduri şi direcţii comune predominante. Lăsând sezoanele şi podiumurile la o parte, un lucru este cert, suntem în acel moment al anului când vremea este atât de instabilă încât nu mai ştim ce să aruncăm sau dăm jos de pe noi când ieşim din casă. Fluctuaţiile de temperatură îţi cam dau bătăi de cap şi de cele mai multe ori te iau pe nepregătite, fie că te prinde ploaia când tocmai ce ţi-ai scos sandalele cu barete subţiri sau că te coci în paltonul ăla de lână ca un cozonac de sărbători, îți este greu să te adaptezi la vremea asta dubioasă.

Perioada de tranziţie dintre două sezoane este semnalată cu siguranţă de vremea capricioasă. Însă în loc să te îngrijorezi şi să intri în panică atunci când soarele intră în nori în timp ce tu îţi pregăteai rochia diafană de vară, mai bine aruncă-ţi peste ea un pulover gros, o geacă de blugi şi o pereche de cizme şi profită de creativitatea care îţi este stimulată prin aceste intemperii. Sătulă de combinaţiile greoaie din sezonul de iarnă, tranziţia la garderoba de primăvară-vară se face treptat prin combinarea pieselor groase cu cele subţiri şi prin jocuri de texturi, culori şi suprapuneri. Acum ai prilejul să îţi eliberezi creativitatea şi să combini haine şi accesorii care să te treacă cu stil prin perioada de tranziţie, orice este permis, pulovere groase cu fuste mini pe piciorul gol, ciorapi groşi cu sandale, sau pălării de vară cu ghete, totul este doar un joc de mix & match.

Partea bună a acestei perioade este că putem să păstrăm multe piese din garderoba de iarnă, la care adăugăm piese cheie ale sezonului cald, practic în momentul acesta garderoba ta este cea mai mare şi cea mai variată din tot timpul anului. Pentru a-ţi simplifica idea de garderobă de tranziţie iată câteva tips-uri simple dar eficiente de aplicat:

Layering sau suprapunerile

Suprapunerile de straturi nu numai că îţi vor ţine de cald, dar îţi facilitează adaptarea ţinutei la vreme pe tot parcursul zilei, fie că adaugi un strat sau că îl dai jos, este cea mai uşoară şi cool metodă de a te adapta la condiţiile meteo. Suprapune tricotaje peste topuri sau tricouri şi dacă încă îţi este frig adaugă o geacă de piele sau chiar una de blugi. Poartă pantaloni scurţi cu dresuri groase sau ciorapi peste genunchi, joacă-te cu rochii şi fuste de diferite lungimi, suprapune peste colanţi bluze şi cămăşi sau adaugă un şal peste straturile deja existente. Ideal ar fi să nu exagerezi prea mult, nu vrei să arăţi totuși ca o mumie trendy înfășată în haine din cap până în picioare.

Texturi şi culori

Paleta cromatică se măreşte încet încet, explozia de pasteluri şi culori vii rezonează cu introducerea texturilor estivale, in, dantelă, mătase, voal, şi materiale subţiri, diafane, răcoroase. Asociază unei rochiţe albe de vară un cardigan chunky, gros, de lână sau mohair într-o nuanţă puternică, poartă o pereche de pantaloni de piele cu un top subţire din mătase. Combinarea diferitelor texturi şi jocurile de subţire-gros îţi vor oferi dinamism ţinutei şi posibilitatea de a experimenta cu ambele garderobe, aşa că nu te grăbi în a-ţi da la o parte hainele de iarnă din dulap. Dacă în timpul sezonului rece eşti tentată să porţi culori terne, închise, neutre, acum probabil îţi este poftă de culori neon sau culori pudrate şi nuanțe intense.

Printuri

Casele de modă propun la începutul fiecărui sezon de primăvară-vară abordarea printurilor şi imprimeurilor. Flori mari sau mici, carouri, linii, buline, imprimeuri etnice, abstracte sau geometrice, toate pot fi integrate cu success în garderoba de tranziţie fără a părea forţat sau denaturat. Combină două printuri diferite sau alege acelaşi tip de imprimeu pe mai multe piese din ţinută, geaca ta nemuritoare de piele şi botinele negre care le-ai purtat toată iarna ţi se vor părea exact elemetele de care ai nevoie pentru a îmblânzi un look ‘imbulinat’. Poartă o rochiţă cu imprimeu floral cu o pereche de cizme înalte şi un trench, sau chiar paltonul tău de iarnă, asociază jeans-ilor de toate zilele o cămaşă cu imprimeu grafic şi deasupra aruncă un blazer în dungi, echilibrul între printuri va fi dat de acele piese de iarnă care le supui unei tranziţii odată cu primele săptămâni de primăvară.

Accesorii

Câteodată este de ajuns să adaugi un accesoriu pentru a-ţi ‘încălzi’ ţinuta, oricum ai privi-o accesorizarea primează în garderoba de tranziţie şi dă viaţă ţinutei. Ochelari de soare purtaţi de dimineaţa până seara, eşarfe, pălării din lână sau paie, bijuterii masive, dresuri şi ciorapi, genţi şi încălţăminte din diferite materiale, toate vin în completarea și îmbunătățirea outfitului. Poartă la o pereche de jeansi și un tricou basic o curea de piele întoarsă, brăţări masive de lemn şi o pereche de platforme şi instant outfit-ul va căpăta un aer fresh. Poţi să porţi atât cizme cât şi sandale în această perioadă fără a fi nepotrivit sau ciudat, aşa că profită cât mai poţi de accesoriile sezonului rece.

Priveşte garderoba de tranziţie între sezoane precum un joc de creativitate, ai toate piesele necesare în dulap, trebuie doar să ai curajul să încerci combinaţii noi şi suprinzătoare. Inspiră-te zilnic din buletinul meteo şi nu uită că cel mai important lucru când ieşi din casă este să te simţi confortabilă în pielea ta şi mulţumită de imaginea ta care îţi reflectă neîncetat personalitatea.

text: Mădălina Gugilă
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.