Cuvântul anului 2015: NATURAL

1

Într-un secol al mişcării şi vitezei, în care aspectul fizic a devenit printre principalele preocupări ale femeii moderne, nu pot să nu observ cum naturaleţea şi simplitatea se pierd complet sub măştile machiajelor şi coafurilor interminabile, completate cu ţinute mult prea studiate şi nefireşti.

Însă, în 2015 lucrurile stau diferit. Designerii promovează femeia naturală mai mult ca oricând, atât trend-urile de beauty cât şi cele de hairstyle expuse pe podiumuri indică o direcţie naturală, pură, completată prin ţinute degajate, lejere, boeme sau sport şi comode- o imagine a femeii veritabile, preocupată de look-ul său, fără a fi acaparată de acest aspect. Dacă la Marc Jacobs cuvântul zilei a fost “natural”, la Proenza Schouler machiajul nestudiat a constat doar în utilizarea unui concealer, iar la Isabel Marant coafurile wash-and-go întregesc stilul dezinvolt, boho, specific designer-ului.

Însă, preocuparea femeii pentru aspectul fizic şi dorinţa de a-şi modifica anumite trăsături pentru a părea mai atractivă nu este una actuală. Încă din vremurile Greciei Antice femeile obişnuiau să folosească creme pentru a-şi întreține tenul, creioane din miniu de plumb sau rădăcini de plante pentru a-şi colora obrajii, buzele şi pleoapele erau umbrite cu cărbune iar sprâncenele înnegrite cu funingine. În era Victoriană, femeile purtau corsete extrem de strânse, care de multe ori le oprea circulaţia și le sufoca, producându-le astfel leşinul, pentru a avea o talie subţire şi a crea iluzia unei siluete clepsidră. Majoritatea procedeelor folosite de femei de-a lungul timpului erau nesănătoase şi chiar mortale, însă, indiferent de acest risc, femeile au fost tot timpul dispuse să își schimbe înfăţişarea pentru a atinge standardele de perfecțiune impuse de societate.

Astăzi, se întâmplă acelaşi fenomen, însă tehnicile sunt mult mai avansate şi opţiunile mult mai diversificate. Toată această disimulare se găseşte nu doar în zona de beauty şi hair cât şi în zona modei. Chiar şi faimoasele poze de street style prezentate online de bloggeri nu te mai conving, totul pare perfect pus la punct şi pregătit pentru acel moment, în ţinute în care ţie ţi-ar fi imposibil să îţi desfăşori activitatea zilnică. De la machiaje elaborate, la coafuri studiate, până la outfituri extrem de bine puse la punct, pozele zilnice de street style încep să arate mai mult a editoriale de modă din reviste, decât a poze spontane ce îţi imortalizează ţinuta dintr-o zi oarecare.

Suntem constant bombardaţi cu imagini ce înfăţişează imaginea femeii perfecte, de la reclamele de la televizor şi de pe internet, la reviste de modă iar majoritatea femeilor cad instant în plasă. Însă cei ce oferă aceste imagini şi promovează aceste etaloane de frumuseţe sunt de cele mai multe ori motivaţi de bani, dovada faptului că eşti dispusă să cheltui o mică avere pe produse cosmetice, farduri, îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, tratamente, vopsele, programări la coafor, manichiură şi pedichiură… şi aş putea să umplu încă două pagini cu ritualuri feminine.

Însă până la urmă, cine vrea să piardă 2 ore în fiecare dimineaţă în faţa oglinzii, sau mai bine zis, cine are timpul necesar să facă asta? Nici nu este de mirare că după tot excesul de fals şi artificial, magazinele încep să se inunde cu piese relaxate, sandale gladiator cu talpă plată, pantofi sport, tocuri de dimensiuni mici, rochii maxi, croiuri oversized, materiale diafane şi machiaje inexistente. Go for it!

text: Mădălina Gugilă
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

1 Comment

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.