Ziua în care au dispărut joburile

0

… de fapt nu e ziua, ci mai degrabă zilele.
Și ca să fim și mai exacți, nu sunt nici zilele, ci de fapt sunt anii: dispariția joburilor este un fenomen constant, care se întâmplă atunci când există schimbare, progres, (r)evoluție.

Dintotdeauna au existat joburi care au dispărut. Părinții noștri simt acum absența cizmarilor, geamgiilor, ascuțitorilor, plutașilor, lampagiilor, telefonistelor, dactilografelor, și a altor meserii și ocupații care nu au mai fost necesare. Probabil încă mai există pe ici pe colo persoane care au meseriile descrise mai sus, dar acelea sunt cazuri izolate. Noi, locuitorii anului 2017, vom vedea alte joburi dispărând.

Funcționar bancar / ofițer de credite se estimează că 30% din joburile bancare vor dispărea în următorii 5 ani; inteligența artificială (A.I.) va transforma modul în care au loc procesele într-o bancă și va schimba fundamental domeniul bancar. Aș spune că la noi a început deja, odată cu primul produs de creditare pe care îl poți obține online, fără nici măcar o singură vizită la bancă.

Operator call center sau tipa de la „relații cu clienții”; pe măsură ce computerele devin tot mai performante și inteligența artificială evoluează, e din ce în ce mai ușor să oferi suport clienților printr-o „asistentă virtuală”. Eu am o conversație cu ea de fiecare dată când vreau să îmi modific abonamentul la telefonul mobil; și doar după ce vorbesc câteva minute cu ea, îmi face legătura către o colegă „umană”.

Agent de turism tehnologia a avansat atât de mult încât pot să îmi rezerv și să plătesc avion, hotel, transfer aeroport, și multe altele – direct de pe telefonul meu (nu laptop!) la orice oră, fără să articulez un singur cuvânt. Poate voi vorbi doar cât să sun un prieten, să ii dau numele site-ului de rezervări, să vina și el în vacanță.

Operator date / statistician asta cred că este situația cea mai clară: calculatoarele au ajuns la un nivel unde pot să proceseze singure cantități uriașe de date, pot să le sorteze, pot să transforme poze în cuvinte și cifre, pot să genereze rapoarte, etc.

Grefier / arhivar și aici situația este la fel de previzibilă, dacă luăm în considerare tendința generală de a evita folosirea hârtiei acolo unde nu mai este necesară.

Dacă vrei să știi care sunt șansele ca jobul tău să fie preluat de un computer, sau de un robot, intră pe www.willrobotstakemyjob.com și vezi ce scor primești!

De fapt, importantă nu este dispariția joburilor, ci faptul că felul în care muncim și relația noastră cu munca s-au schimbat foarte mult în ultima perioadă. Munca în sine a început să ocupe din ce în ce mai mult timp dintr-o zi, și în același timp să fie mai flexibilă. Din ce în ce mai mult se vorbește despre remote working, home office, tele working, ș.a.m.d. Între noi fie vorba, toate astea sunt doar niște nume simandicoase pentru lucratul de acasă. Și spun asta cu maximă bucurie și mândrie, eu însumi fiind unul dintre aceia care lucrează de acasă, 4 zile în fiecare lună.

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.