www.linkedin.com/why-should-we-use-it

0

Cât de important este LinkedIn pentru cariera ta?
Foarte important!

Cele două rânduri de mai sus reprezintă varianta super-scurtă și super-comprimată a articolului de mai jos. Dar subiectul LinkedIn este prea important pentru doar două rânduri, așa că te invit să citești tot articolul. Mai ales că în 2017, LinkedIn este un ajutor de nădejde pentru oricine își caută de lucru.

LinkedIn este o rețea de socializare tradusă în 24 de limbi și dedicată celor care recrutează, celor care își caută de lucru sau celor care își caută parteneri de afaceri. A fost fondată în 28-Dec-2002 și a fost lansată în 5-May-2003, iar în Sep-2016 avea peste 100 de milioane de utilizatori activi.

Sediul principal este în California, cu filiale în orașele principale din toată lumea, unde lucrează peste 9000 de oameni. Din Jan-2011 este listată la bursa din New York (simbol LNKD), iar pe 8-Dec-2016 compania a fost cumpărată de către Microsoft.

Serviciul principal pe care îl oferă este conexiunea dintre potențialii angajatori și potențialii angajați, într-un mediu virtual ce ține pasul cu cerințele actuale ale vieții online: poți să postezi articole, fotografii, poți să le apreciezi (like) sau să le comentezi, dar cel mai important lucru pe care îl poți face este să îți construiești varianta online a CV-ului tău. Ai posibilitatea să intri în detalii legate de responsabilitățile aferente fiecărui loc de muncă, să oferi mai multe informații despre cursurile și trainingurile la care ai participat, diplomele și acreditările tale, etc. De asemenea, poți să menționezi și organizațiile în care activezi, concursurile pe care le-ai câștigat, ș.a.m.d. Putem spune că profilul tău de LinkedIn este varianta „extended” a CV-ului printat pe care îl pui pe masă la interviu.

de ce ar trebui sa folosim linkedin

Acest serviciu principal este gratuit pentru potențialii angajați, dar există posibilitatea de upgrade la un serviciu premium, care va pune profilul tău fix sub nasul căutătorilor de talente. Foarte tare!

Un alt serviciu, deocamdată nedisponibil în România, este „LinkedIn Salary”. Face exact ce spune: îți oferă o imagine de ansamblu despre salariile din industria ta, în funcție de poziția ocupată și de orașul de referință. Foarte tare!

Opinia publică a recunoscut LinkedIn ca fiind un element de referință și din ce în ce mai mulți recrutori caută informații despre tine și pe LinkedIn. De aceea, ai grijă să pui în profilul de LinkedIn același lucru care e scris și în CV-ul tău printat. Când eu am început activitatea la locul de muncă actual, mentorul meu deja mă știa de pe LinkedIn. Dar, și eu îl știam tot de acolo! #twocanplaythatgame

Din același motiv, al recunoașterii publice, LinkedIn este o oportunitate de business; există companii care te învață cum să îți faci un cont reușit. Acesta este un semn clar că tărâmul virtual LinkedIn este unul cât se poate de important, la fel de important ca cel real în care mergem la serviciu.

de ce ar trebui sa folosim linkedin

Cel mai important lucru, după numărul de contacte pe care le ai pe LinkedIn, este numărul de contacte relevante pe care le ai pe LinkedIn. Pentru că degeaba ai 7000 de oameni în listă, dacă tu îți cauți de lucru în industria hotelieră și ei toți sunt recrutori în IT. De aceea, cuvântul cheie pentru LinkedIn este relevant. LinkedIn îți oferă acces la persoanele relevante din industria în care activezi.

Să luăm un exemplu: te duci la o conferință HoReCa (dacă tot am dat exemplul de mai sus) și la pauza de networking colectezi câteva cărți de vizită ale unor colegi de breaslă cunoscuți acolo. Când ajungi acasă, sau chiar pe drum (LinkedIn are și platformă mobilă) îi cauți pe LinkedIn și îi adaugi în rețeaua ta. Simplu. Ei sunt oameni relevanți din zona ta de activitate, pe care ai putea să îi ajuți într-o zi. Sau ar putea să te ajute ei pe tine, într-o zi.

Mai jos am enumerat câteva motive pentru care e recomandat să ai cont pe LinkedIn:

  • ești la curent cu ce se întâmplă în industria ta, atât cu știrile cât și cu pozițiile vacante (poți să faci și o statistică să vezi care sunt pozițiile care se eliberează cel mai des);
  • ești în trendul actual și folosești acest trend în avantajul tău;
  • poți să îți construiești o rețea de recrutori sau candidați (depinde de care parte a interviului ești);
  • poți să alegi tu oamenii relevanți din domeniul tău de interes care știu despre tine;
  • poți să te „lauzi” cu reușitele profesionale și să fii apreciat de persoane relevante.

LinkedIn este un fel de bursă a locurilor de muncă, pentru că mulți recrutori caută candidați doar aici, iar pentru unii candidați, acesta este singurul loc unde își caută de lucru. De aceea, este foarte important să fii activ pe LinkedIn- așa vei fi remarcat de persoanele relevante din aria ta de interes.

de ce ar trebui sa folosim linkedin

Datorită dimensiunii globale, se poate întâmpla să fii căutat de reprezentanți de vânzări ai companiilor asiatice care vor să îți propună o colaborare în domeniul componentelor de mase plastice, rapid prototyping, producție publicitară, etc. Acest lucru poate fi un bun sau mai puțin bun, în funcție de deschiderea fiecăruia către cunoașterea de oameni noi.

LinkedIn se adresează acelei persoane care vrea să fie la curent cu ce se întâmplă în industria ei de interes, și care vrea de asemenea să își informeze rețeaua de contacte de fiecare dată când are o realizare importantă, sau când descoperă ceva relevant pentru industria în care activează.

Recomandarea mea este să îți faci cont pe LinkedIn doar dacă îți place ideea că oricând cineva se poate uita prin CV-ul tău și de asemenea îți poate trimite o invitație la o discuție – poate chiar pentru jobul acela pe care îl visezi încă din facultate. La fel de important, fă-ți cont dacă vrei să fii la curent cu ce se întâmplă nou în industria ta.

Sunt sigur că ai și tu o opinie deja formată despre professional social media; te rog folosește cu încredere formularul de la adresa redacției www.citestealtfel.ro/contact și spune-mi cum te-a ajutat pe tine! Poveștile frumoase pot ajunge în varianta extinsă/online a articolului!

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.