Vrei o viață fericită? Planific-o!

0

Așa spune, pe englezește, unul dintre cele mai celebre citate despre planificare, pentru prima dată menționat în scris în articolul lui Ron Watmough din ziarul canadian „The Lethbridge Herald” în mai 1979, la secțiunea „mici întreprinzători”. Deși au trecut peste 30 de ani de atunci, ideea este valabilă și aplicabilă și astăzi. De fapt, este valabilă și aplicabilă întotdeauna.

Am ales să încep cu acest citat pentru că jocul de cuvinte îl face ușor de ținut minte, iar esența lui este una simplă: dacă nu te pregătești, pierzi. Într-o altă abordare, putem spune că dacă nu oferi ceva (planul) nu obții altceva (rezultatul).

Fie că suntem conștienți sau nu, ne facem planuri în fiecare zi. Ne facem un plan când zugrăvim casa, când cumpăram o mașină, când facem o ciorbă de legume, când pregătim un eveniment, chiar și când scriem un articol.

Însă, cu adevărat important este să devenim conștienți de această etapă a planificării și de adevărata ei valoare. Cum facem asta? Simplu! Scriem pe hârtie ce lucruri vrem să facem, în ordinea în care vrem să le facem.

Pentru că atunci când scriem etapele succesive ale unei activități, înțelegem importanța fiecăreia și înțelegem interdependența dintre ele. De asemenea, înțelegem că scopul final MARE este format din mai multe scopuri intermediare MICI, care sunt mult mai ușor de digerat și de realizat (aici se aplică principiul antic „divide et impera”).

Planificatorii de azi se numesc „project managers”, cei de altădată se numeau „strategi”, dar activitatea lor rămâne aceeași: planificarea unei succesiuni de acțiuni cu intenția îndeplinirii unui scop declarat. Uite cum se explică în DEX verbul „a planifica”:

  • a întocmi un plan;
  • a programa, a organiza și a conduce pe bază de plan;
  • a organiza o activitate, definind cum să se desfășoare diferitele ei faze;
  • a determina cantitatea de materiale, materii prime, etc. necesare unei activități;
  • a repartiza timpul de muncă (pe diferite ramuri de activitate);
  • a prevedea, a include într-un plan.

Toate perfect adevărate și perfect aplicabile azi sau în urmă cu o sută de ani sau în urmă cu o mie de ani. Indiferent de domeniul de activitate, planificarea este absolut necesară, pentru că:

– definește direcția de urmat – ce vrem să facem, unde vrem să ajungem;

– definește metoda și prioritățile – cum vom ajunge acolo: ce activități vom face și pe care le vom face primele;

– definește pașii necesari – care sunt toate lucrurile care trebuie făcute (și de către cine, și până când) pentru a atinge obiectivul final;

– arată aceeași imagine pentru toată lumea – elimină riscul ca unii participanți să aibă alte așteptări diferite de la proiect;

– simplifică luarea deciziilor – când regulile și prioritățile sunt clar exprimate, este limpede pentru toți care este cel mai bun lucru pentru atingerea scopului final.

Eu sunt un împătimit al planificării. Știu totuși că sunt lucruri pentru care nu merită să faci un plan: activitățile automate (respiratul), cele repetitive (spălatul pe dinți, făcutul cafelei de dimineață, mersul la serviciu, etc). Pentru toate celelalte, există… diagrama GANTT.

Concluzia este simplă: planificarea ne face viața mai frumoasă și mai ușoară!

Acum, că suntem în prag de vacanță și la final de an, te provoc să îți cumperi o foaie mare de hârtie (sau să scrii direct pe perete – dacă îți permiți) și să faci un tabel cu 12 coloane pentru cele 12 luni ale anului 2016. Te rog să scrii în coloana fiecărei luni ce vrei să faci în luna respectivă. Scrie ce orașe vrei să vizitezi, ce cursuri să absolvi, ce cărți să citești, ce film/ teatru/operă să vezi, ce oameni să cunoști, ce lucruri bune să faci, ce limite să depășești… Scrie (sau desenează dacă vrei) cum va fi anul tău 2016!

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.