Voluntariatul – o alternativă la preocupările clasice

0

În niciun caz voluntariatul nu înseamnă muncă voluntară. Nicidecum nu presupune sistemul comunist de muncă oarecum constrânsă, în folosul comunităţii. Este în primul rând o activitate în totalitate opţională şi care se motivează probabil printr-un simţ civic dezvoltat şi printr-o dorinţă de implicare socială. Pe lângă posibilitatea de implicare directă în diverse probleme ale comunităţii, voluntariatul mai oferă şansa de perfecţionare, de educare, de calificare şi de descoperire a unor veleităţi ascunse. Este gratuit şi deschide perspective uriaşe de educare permanentă, de specializare, de întrajutorare şi de dezvoltare a unor proiecte importante pentru un număr mare de beneficiari.

Voluntariatul în România şi în străinătate.

În România voluntariatul începe să devină o activitate care oferă posibilitatea de exprimare şi implicare directă în proiecte pentru societatea civilă. Puteţi începe să “voluntariaţi” în diferite domenii în funcţie de interesele personale. Pentru specializări profesionale este de folos voluntariatul în instituţii, societăţi şi companii al căror domeniu de activitate este urmărit de voluntar. Este mai mult decât o practică – deschide orizonturi noi şi perspective de colaborare pe viitor. În ce priveşte implicarea socială, numeroşi voluntari solidarizează cu diferite cauze, începând cu salvarea diferitelor specii de animale sau plante şi până la îmbunătăţirea unor servicii medicale, de asistenţă socială, psihologică, educaţionale. Poate cel mai accesibil mod de a “voluntaria” pentru o cauză este cel de participare directă la evenimente organizate de către diferite societăţi, organizaţii non-profit sau platforme independente populare. Puteţi să vă implicaţi în proiecte de voluntariat periodice – campanii de genul Let’s do It Romania, Let’s do It Danube, Salvaţi Delta Dunării, Salvaţi Roşia Montană, şamd. Pe lângă acestea sunt foarte accesibile proiectele de voluntariat ocazionale – evenimente, festivaluri, tabere, workshop-uri, teambuildings, sesiuni de comunicări etc. Implicarea în campanii sau proiecte ce ţin să promoveze un anumit mod de trai, anumite idei şi ideologii, anumite produse ecologice, combustibil vegetal, energie regenerabilă şamd, pot oferi accesul către platforme informaţionale preţioase de unde voluntarul va căpăta practic, pe lângă alte beneficii, şi un nivel ridicat de cunoaştere a unor domenii noi precum şi o experienţă folositoare. Programele de voluntariat externe sunt deosebit de atractive pentru cei care aleg să-şi petreacă o perioadă din viaţă ca voluntari în diferite proiecte. Mulţi voluntari desfăşoară diferite activităţi în Africa, Asia, America şi alte colţuri ale lumii. Domeniul cercetării este unul intens exploatat în ce priveşte voluntariatul. De aceea, posibilitatea de cercetare şi studiu într-un mediu profesional devine o alternativă tentantă pentru cei care aleg voluntariatul extern. Pentru aceştia nu primează interesul material, ci dezvoltarea abilităţilor şi nu în ultimul rând posibilitatea de a călători în toată lumea.

Raţiuni economice în voluntariat.

Voluntariatul nu înseamnă muncă prestată degeaba. Înscrierea într-o organizaţie non-profit, iniţierea, conceperea şi participarea la proiectele organizaţiei oferă multe avantaje. Proiectele societăţii civile ajung de multe ori problematici de interes naţional şi multe dintre acestea devin realizabile dacă există voinţă şi voluntari pricepuţi care să trudească pentru cauză şi realizarea proiectului. În principiu pe piaţă sunt foarte multe mecanisme de finanţare a acestor proiecte, iar obţinerea de finanţări, îndeosebi scrierea proiectelor implică un efort considerabil. Cu toate acestea ong-iştii, în mare parte voluntari, nu dezarmează şi lucrează punctual pe diferite proiecte. Organizaţiile non-profit pot primi finanţări pentru proiecte de la administraţiile locale, administraţia centrală (ministere şi instituţii în subordinea ministerelor), instituţii europene, granturi străine, colaborări, parteneriate şi nu în cele din urmă diferite sponsorizări. Indiferent de proiectul sau acţiunea de voluntariat pentru care te hotărăşti să “voluntariezi” e bine de ştiut că ai tot timpul posibilitatea de a-ţi negocia participarea încheind protocoale, bartere şi alte înţelegeri ce pot fi speculate în contractul de voluntariat. În acest sens, implicarea civică ar trebui în mod hotărâtor recunoscută de către comunităţi şi administraţii locale prin oferirea diferitelor facilităţi către voluntari. Pe plan extern, programele de voluntariat de regulă presupun pe lângă oferirea unui cadru de lucru civilizat şi atractiv – transport, cazare, masă, învăţarea diferitelor limbi străine, cursuri de perfecţionare şi de învăţare meserii şi lucruri noi, contactul cu oameni din întreaga lume şi o sumă acordată la finalul programului, pentru activităţi de diseminare a informaţiei. Este vorba despre training-uri în care voluntarul va împărtăşi cu cei interesaţi, experienţa programelor la care a luat parte. O ultimă chestiune reglementată recent legislativ în ţara noastră în privinţa voluntariatului, recunoaşte anii de voluntariat ca şi vechime pe cartea de muncă.

Serviciul European de Voluntariat (SEV).

Acesta reprezintă o platformă de organizaţii non-profit din Europa, organizată de către Comisia Europeană la care voluntarii se pot accesa prin proiecte. În ţara noastră, platforma SEV a fost şi este popularizată de către programul TIA (Tineret în Acţiune). Mulţi dintre cei care au participat gratuit la cursurile TIA au învăţat să scrie proiecte, au obţinut finanţări pentru proiecte şi au participat la programe de voluntariat din întreaga lume.

Concluzionând, voluntariatul poate fi considerat un mod de viaţă şi se poate chiar trăi din voluntariat însă nu este neapărat o sursă de venit şi nici un job regulat; este o şcoală în care voluntarul se perfecţionează mereu învăţând şi aprofundând domenii de interes dintre cele mai diverse şi având acces la informaţii, programe şi oameni care-i pot schimba viaţa, dar nu în ultimul rând, voluntariatul înseamnă dăruire.

Text: Bogdan Leu
Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.