Visul antreprenorului – basm sau realitate?

0

Wikipedia spune că un antreprenor este o persoană fizică sau juridică care se obligă, pe baza unor clauze şi condiţii contractuale, să execute diferite lucrări în beneficiul altei persoane sau organizaţii, în schimbul unei sume de bani dinainte convenite. Este, de asemenea, un tip de agent economic reprezentativ în economia de piaţă care adoptă un comportament întreprinzător, de esenţă activă şi inovatoare, specific sistemelor economice bazate pe concurenţă, risc şi iniţiativă privată.

În viziunea mea, un antreprenor este acel personaj care alege să iasă în fața mulțimii și să facă ceva diferit pentru a-și câștiga existența, altfel decât a merge la serviciu de luni până vineri, de la 8 la 5. Dar eu nu sunt încă un antreprenor, așadar definiția mea este momentan una teoretică. De aceea, am căutat răspunsul la această întrebare, plus încă altele, împreună cu câțiva prieteni deja antreprenori: Călin Iepure și Ioana Vârtosu din Timișoara, Adrian Staicu „Tzache” din Cluj-Napoca și Sebastian Iuhasz „Tito” din București.

Când i-am intrebat “Cine este antreprenorul? Cine ești tu?” fiecare a răspuns într-un mod asemănător: omul cu visul, omul care vrea mai mult, omul care vrea să facă ceva:

  • Sunt persoana care se uită la o problemă și o vede ca pe o oportunitate, iar apoi acționează asupra ei!
  • Sunt omul care are curajul de a visa și nebunia de a renunța la sine pentru a-și atinge visul!
  • Sunt omul care are o viziune, care caută să facă lucrurile în felul lui și care are curajul să înceapă!
  • Sunt persoana care alege să fie independentă și care vrea mai mult de la viață decât un job full-time, un credit pentru casă sau mașină și 8 zile libere pe lună!

Deși cei patru activează în domenii total diferite (training, educație, consultanță, școală pentru mămici, antreprenoriat social, școală de dans, SEO), motivele pentru care au început aventura numită antreprenoriat sunt aceleași: nevoia de libertate, nevoia de a se exprima conform valorilor proprii, dorința de a construi visul lor și nu visul altcuiva, dorința de a fi mai mult decât decide altcineva (șeful, etc).

Pentru ei, cea mai mare plăcere este dată de faptul că au libertatea să fie ei înșiși, că au independența pe care și-au dorit-o, că fiecare zi e diferită. Și zilele sunt atât de diferite, încât una le aduce șansa de a învăța lucruri noi și de a se dezvolta permanent, alta îi forțează să caute soluții la probleme despre care nu știau că există, iar o alta îi pune față în față cu oameni noi… mulți oameni noi. Pe de altă parte, nu contează cât de diferite sunt zilele lor, pentru că pe fiecare o încep cu un zâmbet maaaare pe față, deoarece fac ceea ce vor și ceea ce le place!

Zâmbetul acesta se face și mai mare atunci când proiectele sunt implementate, când finanțările necesare sunt obținute, când și alții aleg să intre în visul tău pentru că are acel ceva ce-i face să vibreze pe dinăuntru.

Cel mai surprinzător este atunci când găsești energie pentru lucrurile dragi de acolo de unde nici nu te aștepți – pentru că visul tău și credința neîncetată în el deblochează resurse de care nici nu știai că există.

Totuși, viața unui antreprenor nu este doar lapte, miere și cappucino în cafenele selecte. Uneori, și mai ales la început, sunt necesare sacrificii: timpul pe care în mod normal l-ai petrece cu familia, „bani de acasă” pentru perioade scurte de timp, energie, răbdare, timpul liber alocat hobby-urilor și distracțiilor cu prietenii, etc. În funcție de nivelul de implicare al fiecăruia și de potențialele reușite, există riscul să devii addicted-to-work … și să vrei din ce în ce mai mult.

Pentru că odată ce antreprenoriatul ți-a intrat în sânge, creierul funcționează altfel și începi să vezi și să găsești idei si oportunități de dezvoltare pe fiecare treaptă pe care o urci. Perseverența și dorința de succes te vor face să renunți la multe lucruri personale … dar să știii că de fiecare dată va merita!

Chiar și așa, nimeni nu are nici un regret în ceea ce privește decizia călătoriei antreprenoriale: poate doar că nu au avut curajul să pornească mai îndârjt, mai devreme … sau poate că s-au aruncat cu capul înainte, fără să calculeze minuțios fiecare pas ce trebuie făcut.

Satisfacția vine atunci când îți lași amprenta asupra oamenilor cu care interacționezi sau pe care îi ajuți prin cunoștințele sau serviciile tale.

La fel ca la investițiile la bursă (o altă direcție pe care o dezvolt în 2017 și probabil un următor articol în revistă), și antreprenoriatul presupune să învățăm înainte de a începe. Dar ce anume să învățăm?

Dacă ai vrea să fii medic, ai învăța medicina. Dacă ai vrea să fii programator, probabil ai învăța automatizări și calculatoare. La fel e și în antreprenoriat. Dacă vrei să fii antreprenor trebuie să înveți “afacereza“. Iar asta o poți învăța atât de la alți oameni de afaceri, cât și participând la cursuri de antreprenoriat.

Dincolo de răspunsurile la întrebări, prietenii mei mi-au oferit câteva sfaturi extra:

→ nu poți fi antreprenor până nu ești intraprenor, adică să știi să te descurci singur, să te întreții, să iei decizii, să te cunoști, să ai inițiative pe care să le îndeplinești;

→ este necesar să pui pe hârtie plusuri, minusuri, cheltuieli, strategii, ce ai nevoie, ce vrei să faci, unde vrei să faci, câți bani ai ca să te susții din rezervele proprii până când începi să ai profit, cât timp poți să te susții dacă prima idee nu merge;

→ clarifică aspectele logistic, financiar, legal;

→ pregătește-te pentru varianta în care nu vei reuși din prima, există o probabilitate mare să se întâmple așa – dar ține minte: fiecare eșec este are o lecție ascunsă;

→ intră în cercuri de oameni din domeniul tău (sau cercuri de antreprenori) – dacă nu faci asta riști să înveți singur totul de la zero sau să testezi totul pe pielea și pe buzunarul tău;

→ dă-ți interesul și ajută-i pe cei care au nevoie de tine chiar dacă aparent ieși pe minus; totul se va întoarce în favoarea ta: o recomandare, un ajutor când ai nevoie, etc;

→ trebuie să fii altfel – să vii cu ceva nou și bun ca să ai rezultate rapide și vizibile;

→ e greu da’ merită, clar merită;

→ atenție la branding, logo, culori, siglă – lucrează cu cineva care se pricepe și rezistă tentației de a face tu asta după ce studiezi câteva tutoriale pe net;

→ e necesar să îți placă ție foarte, foarte, foarte mult logo-ul sau sigla – dar cere feedback constant pentru că degeaba îți place ție ceva dacă nu le place și clienților tăi;

→ când pornești pe drumul acesta, nu știi tot ce ai de făcut – este o căutare continuă și e necesar să fii conștient de asta când începi și mai ales e necesar să-ți dai interesul și dedicația 100% pentru ceea ce vrei să faci și să insiști până când ajungi acolo unde vrei să ajungi;

cel mai important sfat: fă ce îți place, mai întâi pentru că îți place și mai apoi pentru bani (cum am citit ieri în cartea GO-GIVER: atunci când faci ceea ce îți place și oferi valoare, banii vor fi rezultatul firesc al activității tale – așa cum tunetul este urmarea firească a trăznetului).

Presa print și online susține că din luna februarie nu mai este necesar să plătești când vrei să îți faci un ONG, PFA, IMM, SRL, SRL-D. Foarte bine! Acum e mult mai ușor, mai ales că sunt mulți alți antreprenori care te pot ajuta, inspira, consilia. Pentru că odată ce ai pornit pe calea antreprenoriatului, cu siguranță vei întâlni astfel de oameni. E la fel ca în citatul acela faimos: când ucenicul este pregătit, maestrul apare.

Ajung la concluzia că antreprenoriatul este un fel de prinț ascuns într-o piele de broscoi: are nevoie de multe sărutări pentru a ieși la suprafață. Dar odată răsărit, merită cu vârf și îndesat fiecare efort. Pentru că antreprenorii reprezintă forța vitală în orice țară, ei sunt cei care generează creștere economică, locuri de muncă, bunăstare și prosperitate. De aceea, avem nevoie de ei ca de aer.

Probabil ai și tu propriile opinii și întrebări despre antreprenoriat; nouă ne-ar plăcea la nebunie să le aflăm. Dacă vrei, ni le poți trimite folosind formularul de la adresa redacției www.citestealtfel.ro/contact și le vom lua în considerare pentru varianta online sau pentru o posibilă continuare a articolului.

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.