Tipuri de șefi

0

Fie că lucrezi într-o multinaţională, firmă sau organizaţie te-ai întâlnit măcar o dată până acum cu aceste tipuri de şefi:

1. Şeful autoritar

Este acea persoană care vine înaintea angajaţilor la serviciu, stă lângă condică şi se asigură că toată lumea e punctuală. Îi place să dea ordine şi să aibă dreptate chiar şi atunci când greşeşte. Activităţile lui preferate sunt urletele şi ţipetele de la secretară până la toţi subalternii lui. Are o părere foarte bună despre el şi îi tratează pe ceilalţi drept servitorii lui. Este preocupat de organizare şi are un comportament obsesiv-compulsiv, tipicar.

Şeful nu ţine cont de părerile angajaţilor şi nu are o filosofie care să cuprindă motivarea şi recompensarea performanţei angajaţilor. Caută situaţii de tensiune şi conflict doar pentru a demonstra câtă nevoie au ceilalţi de părerea lui. Şeful autoritar este deseori bârfit de către angajaţi, însă de temut când vine vorba de pedepsele pe care le aplică dacă îi sunt încălcate regulile pe care acesta le-a impus.

2. Şeful democratic

Şeful democratic este fostul “coleg” puţin mai informat şi mai harnic decât tine, care a fost promovat la rangul de Şef de Departament. Îţi înţelege nevoile fiindcă a fost în poziţia ta şi caută să îmbine responsabilităţile lui cu nevoile şi performanţa echipei. Şeful democratic ascultă, analizează şi decide consultându-se cu membrii grupului. Negociază şi înţelege deciziile manageriale, însă valorifică resursele umane.

Şeful democratic evaluează munca şi urmăreşte performanţa echipei, dezvoltând proiecte care să stimuleze rezultatele. Conflictele sunt aplanate, însă nu întotdeauna rezolvate.

3.  Şeful permisiv

Este şeful preferat de toată lumea. Îţi acordă zile libere când ai nevoie, te iartă când nu ai făcut task-urile la timp, nu se ceartă cu nimeni şi nu prea stă pe la birou. Şeful permisiv nu şi-a dorit funcţia pe care o are, nu a muncit pe brânci pentru banii pe care îi ia la sfârşit de lună şi nici nu are o strategie clară pentru viitorul organizaţiei. De obicei are mai multe persoane în jurul lui care sunt competente şi 90% din sarcinile lui sunt delegate cu succes spre alţii. El este comod, ineficient şi are o influenţă negativă asupra grupului fiind un exemplu prost pentru ceilalţi. Şeful permisiv pare flexibil însă nu e capabil să conducă şi să susţină grupul.

Există mai multe tipuri de şefi, depinde care este criteriul principal de selecţie şi descriere:  competenţi, incompetenţi, mediocrii, care nu ştiu să se comporte, orientaţi spre rezultate, ezitanţi, altruişti, etc.

Iată câteva sfaturi utile pentru şefi:

  • Câştigă respect prin decizii transformate în acţiuni.
  • Educă-ţi angajaţii. Performanţa este dată de gradul de instruire la locul de muncă.
  • Încurajează-ţi angajaţii. Laudă, susţine şi recompensează meritele angajaţilor tăi.
  • Fii exemplu! Dă dovadă de calităţile pe care vrei să le vezi în angajaţii tăi. Fii schimbarea pe care o doreşti în firmă!
  • Stabileşte obiective realiste. Fii cinstit şi convingător, oferă loialitate şi angajament.

text: Loredana Lazăr
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.