Teama de eşec la interviu

0

Iată că a venit momentul! Te-ai decis!
Fie că eşti student în an terminal, fie că te-ai săturat de job-ul actual, a venit momentul să îţi încerci norocul într-o companie. Aplici online la job-uri disponibile în câteva domenii la care te pricepi, îţi editezi CV-ul cu toate informaţiile relevante şi…aştepţi…şi aştepţi, până când sună telefonul : “- Alo, domnişoară/domnul X? Vă invităm la un interviu de selecţie la sediul nostru în ziua Y ora Z.”

Închizi telefonul şi simţi cum îţi bate inima foarte repede, te-ai înroşit la faţă şi palmele îţi sunt transpirate. Primul gând?

Oare am să mă descurc la interviu?

Călătoria începe din şcoală când trebuie să excelăm, să luăm numai note bune şi să trecem cu brio toate examenele (teze, teste naţionale, bacalaureat, admitere, examene etc). Un soi de perfecţionism inspirat de presiunea societăţii, a familiei cât şi de noi înşine.

  • Trebuie să demonstrez că pot
  • Trebuie să ies pe locul 1
  • Trebuie să nu îi dezamăgesc pe ceilalţi
  • Trebuie să obţin acel job

…altfel :

  • mă simt incapabil
  • mă simt vinovat
  • mă vor da la o parte
  • mă voi consideră un eşec, un nimeni

Gânduri precum : ” Ce vor zice ceilalţi despre mine? “, ” Cum mă vor privi familia, partenerul, copii?”, ” Ce fac dacă sunt respins/ă?” , sunt cele care se nasc din nesiguranţă.

Ce caută angajatorul? Ce plus poţi aduce în cadrul companiei pentru care vrei să lucrezi?

Iată câteva sfaturi pentru a ameliora teamă de eşec în cadrul interviului:

1. Aplică doar la job-urile care prezintă un interes real. Chiar dacă ai nevoie de bani, trebuie să îţi plăteşti şcoala, ratele la bancă sau vrei doar să adaugi experienţă la CV, nu aplica la un job de secretară dacă nu te gândeşti serios să lucrezi acolo.

2. Fă o lista cu experienţa şi calităţile tale care te recomandă pentru jobul dorit. De cele mai multe ori neîncrederea în forţele proprii vine din cauza faptului că nu îţi cunoşti punctele forte pentru care oamenii te-ar plătii. Conştientizează şi descoperă-te pentru a putea să aplici cunostiințele tale într-un domeniu.

3. Interesează-te de compania cu care stabileşti interviul. Aşa cum angajatorul face recrutare şi îţi studeaza până şi profilul de facebook, aşa şi tu trebuie să afli informaţii despre compania unde îţi doreşti să lucrezi: unde are sediul, câţi angajaţi, reguli de desfăşurare, salarii etc. Astfel, poţi şti din timp la ce fel de muncă te expui, iar la interviu poţi pregătii câteva întrebări clarificatoare pe care le poţi pune recrutorului. Aşa vei arăta interes real faţă de obţinerea unui loc în companie.

4. Nu-ţi fă filme! Renunţă la ideile prestabilite, renunţă să te ghidezi după un interviu perfect. De cele mai multe ori recrutarea durează mai puţin decât crezi, are întrebări simple şi contrar credinţelor, recrutorul nu îţi citeşte gândurile şi nici nu îţi face profilul psihologic pe loc. De la firme mici până la companii mari, recrutarea are ca scop evaluarea unui posibil angajat. Aşadar nu încerca să te prezinţi ceea ce nu eşti, pentru ca mai apoi adevărul să iasă la iveală. Prea multe aşteptări cresc nivelul de anxietate şi te vor duce mai  repede la eşec pentru că nu vei mai raţiona, ci vei acţiona sub efectul emoţiilor.

Teama de eşec devine o problemă atunci când te agăţi cu toate gândurile de acel interviu la care urmează să participi. Dacă înţelegi de unde provine nesiguranţa, vei putea apoi înţelege spre ce atitudine te poţi îndrepta ca într-adevăr să nu transformi o oportunitate într-un “eşec personal”. Tratează fiecare experienţă cu curiozitate, nu te aştepta ca fiecare interviu la care participi să fie jobul ideal. Renunţă să îţi conduci viaţa după părerile celorlalţi!

Descoperă ceea ce poţi face cu viaţa ta ca să oferi valoare celor din jurul tău, identifică valori şi credinţe la fel cu ale altor oameni, organizaţii, companii pentru care să munceşti. Câştigă experienţă prin voluntariat, începe un proiect pe o idee mai veche de-a ta.

Deviza învingătoriilor: eşecul nu este o opţiune!

text: Loredana Lazăr
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.