Rețetă pentru eșec: Unde greşim când ne gândim la avocaţi?!

0

Sunt avocat de peste 10 ani şi de cele mai multe ori când întâlnesc persoane noi, în circumstanţe diferite de cele profesionale, aud replica: „îmi pare bine să te cunosc şi sper să nu am nevoie de serviciile tale niciodată”. Dar oare aceste persoane ştiu care sunt serviciile oferite de un avocat? Ce rol poate juca avocatul în problemele şi alegerile cotidiene ale oamenilor?

De ce ne ferim de oamenii care ne pot fi atât de folositori? Sunt 2 factori importanţi care determină o astfel de reacţie, inconştientă de cele mai multe ori: lipsa educaţiei şi prejudecăţile. Iar dacă la acestea adăugăm şi un strop de vanitate, avem o reţetă sigură pentru eşec.

avocat alexandru musatoiu

În ceea ce priveşte educaţia, se poate observa uşor că românii preferă să apeleze, în general, la profesioniştii dintr-un anumit domeniu doar în caz de absolută necesitate. Mergem la doctor doar dacă doare tare, apelăm la serviciile unui avocat doar dacă bat mascaţii la uşă sau ne ia fiscul casa, chemăm un electrician sau instalator doar dacă nu putem rezolva singuri problema şi aşa mai departe. Preferăm să rezolvăm cât mai multe probleme singuri, fără ajutor, pe principiul „dar ce, eu nu mă descurc?!”. Dar de cele mai multe ori nu ne descurcăm şi, mai devreme sau mai târziu, suntem nevoiţi să apelăm la un profesionist. Cu cât mai târziu se întâmplă acest lucru, cu atât mai greu îi va fi profesionistului respectiv să dezlege problemele în care ne aflăm.

De aceea trebuie să adoptăm o conduită preventivă, să nu lăsăm problemele să escaladeze înainte de a solicita ajutorul. Un doctor ne poate sfătui cum să preîntâmpinăm posibile probleme de sănătate prin alimentaţie, sport etc., un psiholog ne poate sfătui cum să gestionăm prin diverse tehnici problemele inerente ale vieţii fără ca acestea să ne afecteze funcţionarea mentală normală, iar un avocat ne poate consilia despre conduita care trebuie adoptată în anumite situaţii de viaţă sau decizii de viitor astfel încât să nu existe efecte negative, financiare sau de altă natură.

Spre exemplu, un avocat ne poate consilia despre regimul matrimonial al bunurilor înainte de mariaj (marea majoritate a oamenilor află aceste lucruri, inevitabil, în timpul unui divorţ şi le pare rău că nu s-au informat mai devreme, dacă erau bine informaţi ar fi putut evita nişte decizii proaste). Un alt exemplu din viaţa de zi cu zi ar fi achiziţionarea unui teren sau case, unde un avocat ne poate ajuta să evităm viitoare procese costisitoare prin verificarea minuţioasă a istoricului respectivului imobil.

O categorie aparte în care avem nevoie de ajutorul a cât mai mulţi profesionişti bine pregătiţi este cea de business. Deschiderea şi dezvoltarea unei afaceri, administrarea ei, angajări de personal şi disponibilizări, încheieri de contracte, controale fiscale sau de altă natură etc., toate aceste aspecte legate de creşterea şi întreţinerea unui business necesită consultanţa permanentă a unui profesionist.

Această ultimă categorie este cea mai conştientă de importanţa angajării unor consilieri profesionişti. Antreprenorii, în special cei străini, dar, din fericire, din ce în ce mai mult şi cei români, apelează în mod constant la serviciile avocaţilor, economiştilor şi a altor profesionişti care le pot asigura dezvoltarea afacerii şi funcţionarea sa normală. Poate că mulţi dintre ei nu sunt la prima afacere şi au aflat din propria experienţă costul neapelării la un profesionist.

Însă, acest comportament nu trebuie să fie specific antreprenorilor, ci tuturor oamenilor. Şi atunci de ce nu apelăm totuşi la oamenii care ne pot fi atât de folositori? Pentru că e scump! De unde ştim asta? De cele mai multe ori nici măcar nu ştim, doar că aşa umblă vorba în popor. Toţi avem măcar o persoană în jurul nostru care ne va spune să nu apelăm la un avocat sau la un arhitect etc. pentru că sigur ne va „jecmăni” de bani. Nu contest că există şi astfel de cazuri, până la urmă trăim într-o Românie destul de coruptă, după toate sondajele internaţionale, însă generaţiile se schimbă şi avem din ce în ce mai mulţi profesionişti bine pregătiţi pe piaţă care dau dovadă şi de o moralitate exemplară. Aceşti oameni ar trebui apreciaţi pentru a nu îi pierde în favoarea ţărilor vestice, aşa cum s-a întâmplat de multe ori până în prezent. Epoca generaţiei corupte va apune cât de curând şi, odată cu ea, şi aceste prejudecăţi.

Pe de altă parte, sigur că aceste servicii costă, profesioniştii respectivi au ani de pregătire în spate şi îşi câştigă existenţa din oferirea acestor servicii. Însă un lucru e cert: preţul plătit pentru neapelare la expertiza lor este mult mai mare decât preţul angajării lor! În special în contextul actual al ţării noastre, caracterizat printr-o instabilitate legislativă accentuată.

Aşadar nu trebuie să ajungem la un psiholog doar când avem insomnii şi atacuri de panică, la fel cum nu trebuie să ajungem la un avocat doar când suntem daţi în judecată sau avem probleme grave. Aceşti oameni ne pot îmbunătăţi calitatea vieţii, motiv pentru care ar trebui să îi menţinem constant în jurul nostru.

Într-un articol viitor vă voi sfătui cum să discerneţi comportamentul unui avocat pentru a vă asigura că aţi ales persoana potrivită şi că nu intraţi într-o „capcană”.

Până atunci nu uitaţi: succesul va apărea după ce te vei fi înconjurat de persoanele potrivite!  

Sfat oferit de: Alexandru Mușătoiu, Avocat
www.facebook.com/Alexandru-Musatoiu-Law-Office
Tel: 0721 228 823

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.