Primul meu CV infografic

0

CV-ul este puntea de legătură între tine și cel care decide dacă ești persoana potrivită pentru postul pe care ți-l dorești. Cum există deja o sumedenie de resurse online despre cum să-l alcătuiești, scrierea unui CV presupune pur și simplu să completezi câteva categorii de informații profesionale. Uneori un detaliu inteligent poate să dea unui CV șansa de a fi memorabil.

Există mai multe feluri de CV, începând de la cele standard, formulate după niște cerințe minime și care nu ies în evidență, până la cele corect formulate, cu atenție la detalii, chiar impresionante. Dacă mai adaugi și scrisori de intenție personalizate, pot să avanseze chiar până la categoria grea, cu mai multe șanse de a fi observate.

Ca și paranteză, recunosc că mă întrebam uneori cum navighează specialiștii de la Resurse Umane printre sute de CV-uri primite pentru un post, în căutarea candidaților perfecți. Studiind psihologie organizațională, am înțeles că această selecție de personal nu e posibilă fără o filtrare- mai mult sau mai puțin automatizată- a numeroaselor succesiuni de informații.

Între timp însă, de pe poziția celui care își căuta un loc de muncă, am descoperit (prin încercare și eroare, cum altfel?) că un CV trebuie să fie interesant pentru angajator și că ceea ce mi se pare mie interesant s-ar putea să treacă neobservat de filtrele celui care îl scanează.

Personal, mi-am imaginat adesea cum ar fi să adaug o pată de culoare CV-ului meu, să iasă în evidență din mulțimea de coli alb-negre, să strălucească de la bun început.

Bunele maniere în materie de prezentare scrisă impuneau însă standardizarea, de la așezare în pagină, fonturi, spații, alinieri până la gruparea informațiilor în diverse formate agreate de agenții. Nu era deloc civilizat să încerci să ieși în evidență cu o prezentare colorată, animată, generatoare de interes. Plictiseala amenința să se instaleze suverană în birourile agențiilor de recrutare și v-am spus povestea-așa…

Distracția abia de aici începe. Cine a mai văzut până în prezent un CV infografic? Pe mine m-a cucerit de la prima întâlnire și aceasta s-a petrecut destul de recent, pe internet.

De unde și cum a apărut, n-aș putea să vă spun, graficele cu informații există de mult pe lume și sunt folosite frecvent în media, dar acest tip de CV, ilustrativ pentru o societate predominant vizuală este relativ proaspăt.

În ianuarie 2010, pasionatul de infografice Randy Krum (InfoNewt) abia dacă găsea pe internet 16 exemple de CV-uri de acest gen, pentru a-și ilustra un articol introductiv dedicat lor. În 2012 își mărise colecția la peste 200 și începuse să vorbească despre un trend în ascensiune.

Ce-i drept, ține deocamdată mai mult de domeniile artistic și vizual, avantajându-i pe cei care lucrează cu imagini. Pentru cei care nu știu sau nu vor să folosească programe de prelucrare a imaginii, precum Photoshop sau Adobe Illustrator, există și site-uri specializate (sau aplicații pentru Facebook) care transformă automat informațiile din text în informatii grafice. Le puteți găsi pe internet căutând după cuvinte-cheie. Folosirea acestor formate predefinite oferite gratuit este simplă și rapidă, presupune încărcarea unui CV deja existent într-o rețea profesională precum LinkedIn și apoi convertirea lui în grafice. Pe viitor (unul mai îndepărtat însă), în cazul în care va exista o folosire în masă, repetiția unui număr limitat de formate ar putea deveni o nouă rutină plictisitoare.

Până atunci însă, CV-ul infografic este noua jucărie pe o piață profesională dinamică a unei societăți consumatoare de imagini. Permite oamenilor creativi să se exprime mai liber, într-o formă vizuală atractivă.

Cel mai cunoscut caz de până acum este cel al unui tânăr american, proaspăt absolvent al facultății de jurnalism care a spart gheața în căutarea unui post. În 2011, Chris Spurlock a fost angajat ca Infographic Design Editor de publicația Huffington Post după ce CV-ul infografic postat de el a devenit viral pe internet.

Există și păreri critice asupra acestui trend, ca și în cazul video CV-ului (Video Resume), prezent încă din anii 80, ce constă în realizarea unui filmuleț de prezentare cu durată de 30 de secunde-2 minute. Video CV-ul este menit să facă o introducere dinamică și atrăgătoare a candidatului. Este de preferat atunci când postul dorit are printre cerințe un aspect fizic plăcut sau când vrei să arăți direct abilități precum încredere în sine, dezinvoltură, comunicare etc. Un studiu realizat în România arată că aici nu are cel mai bun teren, candidații care s-au încumetat să le încerce fiind adesea crispați și incomodați de prezența camerelor de filmat.

CV-ul infografic poate fi calea de mijloc între un CV clasic, prea la locul lui pentru o personalitate mai expresivă și un video CV, prea extravagant pentru personalitățile mai introvertite.

Dacă o imagine poate spune o mie de cuvinte, un grafic poate spune câte dorim noi. Informația capătă formă, la propriu, fiind ierarhizată și distribuită în pagină astfel încât să cuprinzi dintr-o privire capitole importante din experiența celui care se prezintă.

Misiunea unui CV obisnuit este să transmită informații ordonate standard, pe când promisiunea unui CV infografic este seducția. În dragoste și în război folosirea culorilor este nu doar permisă ci și recomandată.

Poate o să spuneți că eu însămi am fost sedusă de ideea unui CV infografic. Nu o să vă înșelați, căci mi-am făcut deja public pe primul dintre ele. Nu mai sunt în căutarea unui post ideal, pentru că sunt liber profesionist, dar cred că acest tip de CV poate să transmită despre mine mai mult și mai bine, mai ales pentru a găsi acei clienți și acele proiecte în care doresc cu adevărat să mă implic.

Se spune că prima impresie despre ceilalți ne-o facem în primele 30 de secunde când îi  vedem. Antipatie sau simpatie, după caz, iar în cazul de față aș paria pe efectul memorabil al unui CV infografic. Dacă vrei să fii tu acela/aceea care este sunat/ă pentru interviu, de ce n-ai face o astfel de demonstrație a abilităților tale profesionale?

 

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.