Miliardari atipici

0

Desigur unii miliardari zboară cu avioane private, trăiesc în palate, mănâncă la cele mai extravagante restaurante şi fac cumpărături la Gucci, Prada sau Luis Vuitton.  În definitiv sunt bogaţi. Dar unii dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei sunt cumpătaţi chiar dacă sunt miliardari.

warren-buffettWarren Buffet
Warren Buffet este acţionar principal, preşedinte şi manager general al concernului Berkshire Hathaway, cu o avere cotată la 46 miliarde dolari.
Magnat, om de afaceri şi filantrop, Warren Buffet este cunoscut pentru stilul său de viaţă modest. Deşi este considerat cel mai mare investitor al secolului XX, Buffet trăieşte în continuare în casa lui din Omaha, Nebraska, pe care a cumpărat-o în 1958 la preţul de 31,500$. De asemenea şi-a schimbat Lincon-ul pe care îl avea de 6 ani pe un Cadillac DTS din 2006. Când a fost întrebat de ce nu deţine un yacht, a răspuns  “Majoritatea jucăriilor sunt doar bătăi de cap.” Supranumit şi Oracolul din Omaha, Warren Buffet susţine că taxa pe venit pe care o plăteşte este mai mică decât cea a secretarei lui.

ingvar kampradIngvar Kamprad
Fondatorul Ikea a mărturisit că conduce un Volvo vechi de 15 ani şi tot timpul zboară la clasa economică.
Casa pe care o deţine în Suedia este decorată în mare cu piese de mobilier ieftin de la Ikea.
Kamprad împreună cu soţia sa au fost văzuţi luând masa în restaurante de rând, târguindu-se în supermarket asupra preţurilor.

Frederik MeijerFrederik Meijer
În ciuda averii cotate la 5 miliarde de dolari, acest magnat a trăit o viaţă cumpătată, dormind la moteluri modeste când era plecat la drum.
Crescut în timpul crizei economice de către tatăl său, de profesie frizer, Fred a pus bani la puşculiţă toată viaţa lui.
În 1943 împreună cu tatăl său au deschis Maijer Thrifty Acres, primul magazin one stop. Banii au început să curgă dar Meijer nu şi-a schimbat standardele, a continuat să conducă maşini cu consum redus şi să poarte costume ieftine din propriile magazine.

Azim PremjiAzim Premji
Azim Premji este magnatul indian care a transformat afacerea moştenită de la tatăl său într-un gigant tehnologic, Wipro.
Cu toate că este un om a cărui valoare se ridică la 12 miliarde de dolari, numără rolele de hârtie igienică din companie şi le cere angajaţilor să stingă lumina în birou când pleacă. Premji zboară la clasa economică şi ia rișca de la aeroport atunci când revine din călătorii de afaceri. A condus un Ford Escort timp de 8 ani până să-l schimbe pe o Toyota Corolla. A folosit farfurii de plastic la nuntă fiului său Rishad acum câţiva ani în urmă.

Chuck FeeneyChuck Feeney
A fondat Duty Free Shop, averea lui ajungând la 1,3 miliarde dolari şi a făcut donaţii de caritate în valoare de 6 miliarde dolari.
Feenay foloseşte metroul, zboară la clasa economică şi nu-şi cumpără haine de firmă. S-a asigurat că copii lui duc o viaţă normală şi lucrează pe posturi de menajeră, ospătar sau casier.
Nu deţine o casă sau o maşină şi plănuieşte ca până în 2016 să doneze întreagă lui avere.

David CheritonDavid Cheriton
Profesorul de la Standford care a acumulat o avere de 1,1 miliarde de dolari din acţiuni Google, urăşte ideea de trăi o viaţă de lux.
“Sunt ofensat de asemenea lucruri” spune David, “E ceva în neregulă cu oamenii care îşi cumpără case cu 13 băi.”
În schimb Cheriton se tunde singur, trăieşte în aceeaşi casă din 1981 şi conduce un Volkswagen din 1986. În 2005 a donat 25 de milioane de dolari universităţii din Waterloo.

Jim C. WaltonJim C. Walton
Moştenitorul Waltmart şi preşedintele Arverst Bank, deţine o avere cotată la 19,21 miliarde dolari.
De la tatăl său a moştenit obiceiurile modeste şi, ca sora sa Alice, preferă maşini obişnuite în locul celor de lux. Nu îi place să iasă în evidenţă şi conduce un Dodge Dakota vechi de 15 ani.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.