Libertate la job?!

0

Articolul de mai jos intenționează să descrie libertatea la job, atât în situația în care ești angajat, cât și în cazul în care ești antreprenor (proprietar de afacere, patron, etc). Acestea sunt cele două mari situații în care se poate afla o persoană activă în câmpul muncii, și ne vom concentra pe ele în continuare. Evident că mai există și alte variante, dar ele nu fac obiectul articolului de azi.

Libertatea, așa cum zice în DEX, este posibilitatea unei persoane de a acționa după propria voință sau dorință. Revenind la planul pentru articolul de față, ne întrebăm: care dintre cele două situații îți dă mai multă libertate? Libertate să ce? Pentru că e foarte posibil să îți dorești lucruri diferite atunci când ești în circumstanțe diferite; și s-ar putea să fie dificil să faci comparații între merele angajatului și perele antreprenorului (sau angajatorului). În continuare o să folosesc cuvântul angajator în loc de cuvântul antreprenor; pentru că are mai multă relevanță aici și e mai bine așa pentru comparația noastră; și pentru că de fapt, un antreprenor este în primul rând un angajator care se angajează cel puțin pe el însuși.

Libertatea când ești angajat

Atunci când tu ești angajatul cuiva, indiferent că vorbim de un start-up cu 7 oameni sau o corporație multinațională cu 7 mii de angajați, te bucuri cam de aceleași următoare libertăți: ai libertatea să nu îți faci griji despre cum sunt găsiți clienții noi; să nu te întrebi cum ajung banii de la clienți în contul tău de salariu; să te bucuri de un program fix de lucru, specificat în contract; să îți faci treaba pentru care ai fost angajat și doar atât, conform contractului; să te bucuri de beneficiile și avantajele care au fost negociate de alții pentru tine; să nu îți asumi riscuri mari (vezi nebunia cu ordonanța de urgență de la începutul anului 2018); să nu te gândești la documente contabile, autorizații, etc; să nu te intereseze foarte tare când vine vreun control pe nepusă masă; să îți schimbi locul de muncă când vrei, cum vrei, fără prea multe complicații.

Ca angajat ai libertatea să plătești mai multe taxe și impozite decât un antreprenor (așa zice legea, plus că cineva a făcut un calcul odată pentru aceeași sumă de bani 100000 RON/an și antreprenorul a ieșit câștigător detașat). Singurul posibil dezavantaj este acela că antreprenorul ia banii pe anul 2018 în luna Martie a anului 2019, atunci când se dau dividendele.

Concluzia mea este că ești liber să te bucuri doar de părticica ta din companie, pentru că doar de aceea ești responsabil. Altfel spus, ești liber să te bucuri de viața ta după ce ai plecat de la birou.

Libertatea când ești angajator

Atunci când ești angajator (antreprenor), lucrurile se schimbă, și dintr-o dată ai un set nou și interesant de libertăți: ai libertatea să lucrezi de unde vrei, când vrei și pentru ce clienți vrei; să îți aprobi câte zile libere vrei tu, dar de regulă nu prea le vrei; să lucrezi la visul tău, să îl construiești așa cum vrei tu să fie; să îți asumi riscuri mari, cu influențe asupra ta și a angajaților tăi; să îți cauți singur clienți cărora să le vinzi serviciile / produsele tale; să îți faci singur programul zilnic (uneori începi dimineața și termini seara/noaptea); să cunoști mai mulți oameni interesanți / influenți; să te identifici cu produsul tău / serviciul tău și să fii mândru de el; să participi la evenimente destinate exclusiv antreprenorilor; să faci parte din cluburi destinate exclusiv antreprenorilor / oamenilor de afaceri; să poți să influențezi mai mult viitorul / venitul tău în ambele direcții (+) sau (-); să faci tu regulile jocului tău propriu, să fii ce vrei, să faci ce vrei; să lași ceva în urma ta, ceva ce e al tău și poartă numele tău;

Deși s-ar părea că antreprenoriatul este un drum pavat cu miere, nu întotdeauna este așa. Imaginează-ți că afacerea fiecărui antreprenor trece prin etapele prin care trece și un copil mic. Imediat după naștere și până pe la 2-3 ani, copilul este dependent de mama lui, care trebuie să îi dea de mâncare, să îl spele, să îl pună la somn, și apoi să o ia de la capăt. Cam așa e și cu afacerea: are nevoie de mult timp din partea antreprenorului la început, până să se pună pe picioare.

Sigur că sunt multe avantaje, de altfel sunt și multe dezavantaje, iar pe toate le-am exprimat sub forma unor „libertăți”. Pentru că în fond și la urma urmei, este alegerea noastră, pe care o facem în mod liber și conștient: să luam drumul antreprenoriatului.

Libertatea când ești ALTFEL

Cele două situații expuse până acum se află cam la capetele opuse ale unei plaje foarte largi de posibilități; iar eu sunt convins că între ele există o mulțime de situații confortabile. Mai departe, le voi descrie doar pe cele două care îmi fac mie cu ochiul.

În prima situație, ești 4h/zi angajat la corporație și 4h/zi proprietar de afacere (în care ești/nu ești și tu angajat). Asta e preferata mea: cred că cel mai bine este să fii juma’ de timp angajat, juma’ de timp antreprenor. Cel puțin până când ai capital suficient de mare cât să te faci investitor. Avantaj: ești încă sub umbrela mare a corporației pentru care lucrezi, în sensul că ea îți plătește în continuare taxele, contribuțiile, se ocupă ea de identificarea clienților, de business nou, etc. – tu trebuie doar să îți faci treaba ta. Bonus pentru tine: în timp ce tu dezvolți în paralel firma ta, o să dezvolți și abilități care te vor face mai valoros în companie. Dezavantaj: ai timp limitat de alocat afacerii tale, pentru că trebuie să mergi în continuare la serviciu.

În situația a doua, timp de 8h/zi ești un antreprenor care e angajat în firma lui și face același lucru pe care îl făcea și când era angajat la corporație. Avantaj: îți rămân mai mulți bani după ce plătești taxele și impozitele. Dezavantaj: te plătești pe tine cu salariul minim pe economie lunar și cu dividende odată pe an (de fapt în anul următor). Asta înseamnă că trebuie să ai economii cu care să îți acoperi cheltuielile pentru primul an.

În lumea în care trăim e nevoie atât de angajați, cât și de antreprenori. Indiferent ce vei alege, pregătește-te bine înainte să faci pasul acesta: marele internet e plin cu domni și doamne care vor să fie auziți și să explice ce au învățat ei după ce au înființat prima firmă, sau după ce au acceptat prima ofertă de angajare. Oricum, dacă ai ales o cale și după ce ai încercat-o câteva luni/ani, ai ajuns la concluzia că nu e pentru tine, poți să o încerci și pe cealaltă. Saaau, poți să-ți definești propria ta cale – sincer să fiu, cred că așa ar fi cel mai bine pentru tine!

Înainte de final, aș vrea să subliniez diferența de mindset dintre antreprenor și angajat: primul e setat să delege orice activitate; al doilea e obișnuit să facă el totul (să i se delege o activitate). Asta se poate explica prin faptul că pentru antreprenor este important să existe un progres (chiar dacă altcineva face treaba), în timp ce performanța unui angajat este evaluată pe baza acțiunilor sale.

Acum, după ce ai citit toate cele de mai sus, sper că ai o imagine mai clară despre ce înseamnă libertatea la job. Dacă încă mai sunt întrebări, lasă-mi un mesaj la adresa redacției www.citestealtfel.ro/contact și îți voi răspunde cât mai repede posibil! Îmi place mult să ajut oamenii, mai ales pe cei care vor să fie liberi la job, sau în afara lui! Te salut, și îți doresc o toamnă ideală, răcoroasă, frumoasă!

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.