Înapoi la muncă: Cum să fii productiv după concediu

0

Este duminică după-amiază. Tocmai ai avut parte de un concediu minunat, relaxant unde ai făcut tot ce ți-a trecut prin cap. Dar odată ce după-amiaza se transformă în seară, un sentiment de anxietate pune stăpânire pe tine. Entuziasmul de dinaintea vacanței se stinge treptat exact așa cum ai anticipat și nu vrei să știi ce-ți va aduce ziua de mâine. Spune adio soarelui și relaxării, dimineața te întâmpină bucuroasă cu e-mailul plin și o listă interminabilă de sarcini.

Vacanțele sunt grozave, dar vin cu un cost. O escapadă de câteva zile se poate transforma într-o provocare pentru orice angajat. Dacă așa te simți după un concediu, nu dispera, nu ești singur(ă), din fericire sunt câteva direcții pe care să le aplici pentru a face tranziția mai plăcută.

Organizare înainte de plecare

Înainte de a pleca în vacanță, pune pe hârtie o listă a sarcinilor ce trebuie terminate. Vizualizează acestă listă și vei avea sentimentul că totul este în ordine. Știind că totul este în regulă, anxietatea dispare și te poți bucura de concediu. Amintește-le colegilor că ești plecat și încheie socotelile, ca la întoarcere să nu fi distras de unele proiecte neterminate.

Timp de recuperare

Dacă poți, ia-ți câteva zile în plus de concediu înainte de a te întoarce la muncă sau întoarce-te cu o zi mai repede din vacanță. Nu trebuie să te simți mizerabil dacă nu ești încă pregătit să dai piept cu corvoadele din prima zi la lucru. E bine să ai câteva zile „tampon”. Despachetează, spală rufele, fă cumpărături, nimic prea stresant doar câteva sarcini casnice care te pregătesc să reintri în rutină.

La birou la prima oră

Fă-ți apariția la birou la prima oră. Vrei să-ți faci un plan al zilei înainte de a fi bombardat de întrebările colegilor despre concediu. Examinează căsuța poștală și vezi care sunt prioritățile. Fă-ți un plan bine pus la punct pentru ziua curentă în așa fel încât când colegii apar, vei fi în stare să descurci orice problemă îți aruncă în cale.

Ia vacanța cu tine

Dacă ai călătorit în timpul vacanței, adu o bucată din concediu cu tine la birou. O fotografie, un ornament, orice crează o atmosferă armonioasă la locul de muncă. Ai grijă doar ca suvenirul să fie nimerit pentru birou. Nimeni nu vrea să vadă o poză deocheată.
Poate părea contra productiv, dar  un pic de bârfă cu colegii la cafea despre aventura ta la mare, chiar ajută. Chiar dacă ai o mie de lucruri de făcut, întâmplările petrecute în concediu îți vor aminti de ce tragi din greu.

Răsfăț și optimism

O nouă manichiură la salonul tău preferat, un film pe care doreai să-l vezi, un concert în aer liber, ceva care să-ți amintească de ce iubești viața și ce te face să o trăiești în fiecare zi.
Nimic nu e mai important ca timpul petrecut cu oamenii cu care te simți bine, care te fac să râzi și îți aduc aminte cine ești cu adevărat. Înconjoară-te de energii pozitive, adoptă o atitudine optimistă și vei face față cu brio provocărilor de la birou.

Programează viitoarea vacanță

De cele mai multe ori partea cea mai grea când revii la birou, nu este cantitatea mare de muncă ce trebuie realizată, ci depresia ce te cuprinde că nu mai ești pe plajă cu familia. Cel mai indicat remediu este să planifici ceva distractiv în viitorul apropiat. Chiar dacă este vorba de un nou concediu, o ieșire de weekend sau ceva simplu ca ieșitul la un nou restaurant, tot ce ai nevoie este o recompensă care să te ajute să intri în ritm după un concediu.

 

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.