Fondurile Mutuale (sau … de ce să nu ții banii în depozite)

0

Cu câteva numere în urmă, îți povesteam despre Bursa de Valori București, ca strategie de generare a veniturilor pasive. La finalul acelui articol, am făcut o scurtă mențiune despre fondurile mutuale (fondurile de investiții); iată că astăzi a sosit momentul să dezvoltăm această idee.

Ele, fondurile mutuale, sunt un pas intermediar către investiţiile la bursă. Dacă simplificăm foarte mult principiul, putem să spunem că ne strângem mai mulți prieteni (vreo câteva sute, mii, uneori chiar milioane) și dăm unui alt prieten (administratorul de fond) economiile noastre, iar el le pune pe toate la un loc, face o grămadă mare și apoi investește acești bani în alte instrumente financiare (obligațiuni, titluri de stat, acțiuni, etc). Evident, cu scopul obținerii de profit.

Câștigurile sunt proporționale cu sumele de bani investite. Pentru că în această situație, noi nu cumpărăm acțiuni la o singură companie – cum am făcut la bursă, ci cumpărăm unități la fondul respectiv. O unitate de fond conține câte o mică parte din toate acțiunile și instrumentele financiare deținute de fondul respectiv.

În funcție de profitul pe care și l-a propus, administratorul fondului poate alege grade diferite de risc: mai mare sau mai mic. Din punct de vedere al metodei de administrare, fondurile mutuale se împart în două mari categorii: fonduri adminstrate activ și fonduri administrate pasiv.

Fondurile Mutuale

Fondurile administrate activ – sunt acele fonduri care au un administrator sau mai mulți, și a căror sarcină zilnică este să decidă unde să investească banii, asigurând cel mai mare profit pentru investitori. Asta presupune un număr mare de tranzacții, care aduce după sine un număr mare de comisioane de tranzacționare, care la rândul lor se simt în comisioanele de administrare ale fondului, care se simt în performanța fondului.

Fondurile administrate pasiv – au comisioanele reduse la maxim și iau „spuma” de la bursă. Aici treaba administratorului este să se uite pe bursa pe care o urmărește fondul lui, să se asigure că are dețineri doar în primele companii listate la bursă, și apoi să bea o cafea liniștit. Ziua lui de muncă e gata. Evident, am simplificat mult pentru o mai bună înțelegere a procesului. Să zicem că fondul „TOP10” investește în primele zece companii listate la BVB. Dacă într-o zi, una din aceste zece companii ajunge pe locul 11, abia atunci administratorul fondului „TOP10” face o tranzacție: vinde tot ce are la compania care a ajuns pe locul 11 și cumpără în schimb acțiuni la compania care este acum pe locul 10. Simplu și eficient.

În funcție de momentul când se poate face investiția, fondurile mutuale se împart în fonduri deschise și fonduri închise.

Pentru fondurile deschise, tranzacțiile (vânzare/cumpărare) sunt permise oricând, iar durata de funcționare a fondului este, de regulă, nedeterminată. De cele mai multe ori, nu există o sumă minimă care trebuie să fie investită, iar numărul de investitori este și el nedefinit. Acestea sunt cele mai populare fonduri mutuale.

Pentru fondurile închise, tranzacțiile sunt permise doar în anumite momente de timp, definite prin regulamentul fondului. De obicei au o durată de viață determinată, un număr redus de investitori (maxim 200) și o sumă minimă care trebuie investită.

Îți spun toate acestea din propria experiență. În momentul de față dețin unități la patru fonduri de investiții, cu rate ale profitului cuprinse între 1.18%, 2.08%, 9.87%. Tot acum, dobânda anuală oferită de una din băncile cu care colaborez este de 0.7% pe an. Bineînțeles, nu am nici o garanție că aceste valori se vor păstra, dar am certitudinea că ele pot să crească mai mult decât dobânda unui depozit. Iar pentru mine, asta contează.

De-a lungul timpului, am avut o mulțime de depozite și conturi de economii, la diferite bănci, și toate îmi ofereau ceva sigur. Inițial credeam că lucrul sigur este certitudinea că banii mei erau garantați de fondul de garantare, și cu gândul ăsta mă mulțumeam. Până când mi-am dat seama de un alt lucru la fel de sigur, dar mult mai dureros: banii mei erau blocați chiar de mine însumi. Eu îi țineam blocați într-un loc unde nu aveau nici o șansă să crească.

Atunci am început să caut soluții pentru a le da voie să lucreze pentru mine (pentru că banii, de fapt, asta vor: să se înmulțească în folosul stăpânului lor). Și așa am descoperit fondurile mutuale. La început am avut unul singur. Astăzi investesc în 4 fonduri deschise: 2 administrate activ și 2 administrate pasiv.

Așa cum spuneam în articolul despre bursă, cel mai bun moment pentru a investi este ieri. Următorul cel mai bun moment este acum. Iar cel mai prost moment pentru a investi este mâine – pentru că o să amâni la nesfârșit momentul începerii investiției).

Fondurile Mutuale

Evident, banii pentru investiții sunt alți bani decât cei pentru chirie, mâncare, etc. Cel mai bine îți merge cu fondurile atunci când nu ești legat emoțional de banii tăi. Altfel spus, investește doar banii pe care îți permiți să îi pierzi.

Înainte să începi să investești, cunoaște-te pe tine și vezi care este gradul tău de toleranță la risc, citește mult, înconjoară-te de oameni care deja investesc în fonduri mutuale și învață de la ei ce e bine să faci, și ce e bine să eviți.

Astăzi sunt disponibile pe internet multe comparații ale principalelor fonduri de pe piața românească, și de acolo ai putea să începi căutarea. Aceste comparații îți arată de regulă profitul pe ultimul an calendaristic, și profitul calculat pe ultimele 365 de zile.

Unele fonduri au comisioane separate de administrare, de retragere, etc. Altele (cele mai populare) au toate aceste comisioane incluse în prețul unității de fond. Marea majoritate a fondurilor te ajută să completezi declarația de impozit pe venit (formularul 200). La fel, cele mai multe fonduri au aplicații pe telefon unde poți să vezi oricând evoluția investițiilor tale.

Înainte să alergăm entuziasmați către administratorii de fonduri, este necesar să știm că statul român percepe impozit și pentru câștigurile provenite din fondurile mutuale (16%). Drept urmare, trebuie să le declarăm ca venit în anul în care sunt primite (prin formularul 200 menționat mai sus).

Sunt sigur că ai și tu părerea ta despre fondurile mutuale; te rog folosește cu încredere formularul de la adresa redacției www.citestealtfel.ro/contact și spune-mi cum le vezi tu! Si dacă ai întrebări, mi-ar face plăcere să te ajut cu răspunsuri!

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.