Femeia puternică și antreprenoriatul

0

Oriunde mă uit în jurul meu, observ cu plăcută surprindere că lumea se schimbă constant. Și merge în direcția în care, din ce în ce mai mulți oameni pornesc afacerea proprie, plănuiesc să înceapă una, sau cel puțin visează la ziua în care o vor avea. Ceea ce mi se pare un lucru extraordinar, considerând că o societate este cu atât mai evoluată, cu cât numărul antreprenorilor săi este mai mare.

În continuare, vă prezint două femei curajoase din Timișoara, alături de care vom căuta (și vom găsi) răspunsuri la întrebările de bază despre antreprenoriat. Mai mult decât atât, vom privi din două puncte de vedere: înainte și după … antreprenoriat.

Ioana a făcut liceul Shakespeare, Facultatea de Științe Economice (conta) și lucrează într-o multinațională, la departamentul de calitate. Însă, în tot acest timp, ea a fost și încă este pasionată de dans – mai exact salsa. În 2013 a început proiectul „Re-Invent Yourself” pentru că simțea că nu mai evoluează în compania respectivă, simțea că se irosește muncind pentru alții, simțea că trebuie să aibă ceva al ei, doar al ei! Lucrurile erau neschimbate deja de un an de zile: nici nu creștea – nici nu scădea. Era acolo, în același loc. În fiecare zi!

Re-Invent Yourself a început ca o serie de cursuri de dans dedicate femeilor care vroiau să învețe lucruri noi despre dans, despre body-movement, despre echilibru pe scenă… dar s-a dovedit a fi ocazia perfectă pentru fiecare dintre participante să afle lucruri noi despre ele. Mai ales Ioana! Ea a aflat cele mai multe lucruri noi despre Ioana. Printre altele, a descoperit că îi place ideea de business-woman (deși începătoare) și mai ales a înțeles că se poate porni un business cu bani foarte puțini – au fost zile când singura cheltuială o reprezentau afișele!

Pe drum, și-a dat seama cât de important este să pornești de la ceva ce îți place să faci foarte mult, și în același timp este cerut de alții. Doar așa vei găsi energia să mergi mai departe! De asemenea, este esențial să fii constant în marketing și promovare pe canalele media actuale. Și este de mare ajutor să ai lângă tine un mentor – o persoană care a mai făcut ceea ce faci tu și care te poate ghida prin toate etapele.

Citatul preferat al Ioanei sunt de fapt două: “Success is a poor teacher” – Robert Kiyosaki și “Dansul ne ajută să fim unici prin diversitate” – Ioana Chihai.

Au fost și momente mai puțin plăcute, dar din ele a învățat lecții importante: trebuie să fii constant în tot ceea ce faci, trebuie să îți permiți să greșești, să te aștepți să greșești (primul eșec este esențial), și mai ales – să mergi înainte orice ar fi. Să nu te oprești cu nici un preț!

Teoretic, rămâne foarte puțin timp pentru viața personală. Dar de fapt, cred că trebuie să vedem altfel situația: cine/ce este mai important la un moment dat. Este o jonglerie între priorități: tu alegi să fii undeva. Sau să faci ceva. Sau să fii ceva.

Ioana a ales antreprenoriatul pentru că nu vrea să se irosească muncind pentru alții. E de zece ori mai fericită să muncească pentru ea – atunci nu simte efortul depus, oricât de mare ar fi. De asemenea, este de părere că fiecare dintre noi ar trebui să-și descopere pasiunea și locul în lume, altfel spus, să se re-inventeze! Pană la urmă, asta e frumusețea vieții: să faci ceea ce îți place și să trăiești din asta!

Principalele provocări întâlnite de Ioana în drumul antreprenoriatului sunt: să alegi să mergi mai departe după prima dezamăgire, să preiei sarcinile altora care te lasă baltă, să eviți auto-sabotarea, să îți dai seama că uneori chiar tu ești cea mai mare provocare pentru afacerea ta – atunci când vezi doar ce poate să meargă prost!

Acum Ioana lucrează 4 ore în asigurarea calității la o companie multinațională, 4 ore în marketing online la un business local … și plănuiește ca peste un an de zile să aibă afacerea ei. Acum, nu știe exact în ce domeniu, dar este sigură că acest lucru i se va dezvălui la momentul potrivit.

Noi îi dorim succes maxim, așteptăm cu nerăbdare invitația la petrecerea de lansare a noii ei companii – și ne întoarcem privirea către Andra, care este deja un antreprenor în adevăratul sens al cuvântului. Lumea Andrei (Andrada în buletin) se învârte în jurul a două litere: I și T. A făcut liceul de IT, facultatea de IT, a participat la concursuri de IT, primul job a fost în IT, iar primul ei business este tot în IT.

În aprilie 2012 a auzit prima dată cuvântul magic “antreprenor”; la vremea aceea nu știa foarte clar ce este unul. A făcut primul plan de afaceri în cadrul concursului „Fabrica de antreprenori” care s-a finalizat totodată și cu primul eșec. Totuși, asta a motivat-o să meargă mai departe și să își dorească să se dezvolte în această direcție. Drept urmare, a continuat să participe la diferite proiecte / concursuri de antreprenoriat, până când a câștigat unul.

Aventura a început cu un telefon într-o zi de marți. Era invitată să meargă joi la București, pentru că era una dintre câștigătoarele de pe zona de vest. S-a dus joi, s-a întors vineri … pentru că vineri era ziua ei, pentru că petrecerea era deja planificată – și mai ales pentru că acum avea un motiv în plus de sărbătorit!

Prima provocare a fost aceea că a avut doar 3 săptămâni la dispoziție să înființeze firma: să aleagă nume, să învețe cum se face o firmă, să găsească oameni care să o ajute. Însă totul a mers foarte bine și pe 15 Octombrie 2014 a primit actele pentru iTYKE FUTURE. Nu știa ce urma să presupună toate acestea din punct de vedere juridic sau din punctul de vedere al unui proprietar de firmă – dar entuziasmul era mare și acoperea și unele zone gri / necunoscute.

Secretul succesului, pentru Andra, este să faci în fiecare zi câte ceva pentru a-ți dezvolta businessul. Fără excepție, în fiecare zi (vacanță, delegație, sărbătoare, weekend, etc)! În plus, a înțeles că orice vrei să faci, poți să faci – dacă ai suficientă încredere în tine și în forțele tale. O altă componentă importantă pentru succes este notorietatea ta ca și afacere – cât de bine te știe lumea. Dacă nu ești cunoscut, exiști degeaba.

Când am întrebat-o despre finanțare, mi-a răspuns scurt: „Nimic nu se poate începe fără bani. Pe de altă parte, dacă vrei cu adevărat să începi – vei găsi acei bani de undeva. Pentru că e nevoie de puțini bani ca să te pui în mișcare – și despre asta vorbim, nu?”

În primul an de iTYKE FUTURE, a învățat lecții valoroase despre antreprenoriat și business: când lucrezi cu profesioniști, primești rezultate profesioniste și ai acces la networking profesionist; astăzi nu mai este suficient să ai o idee foarte bună –  este necesar să o prezinți lumii și să o prezinți foarte bine, astfel încât lumea să o înțeleagă.

Între trezitul de dimineață la 6, business, networking, clienți, somn la 10 seara, mai e loc și pentru viața personală, doar dacă îți setezi asta ca o prioritate: “Ai timp pentru orice! Ai timp pentru orice reprezintă o prioritate pentru tine!”

Citatul preferat al Andrei este unul al Maicii Tereza: “Oamenii vin în viața ta fie ca o binecuvântare, fie ca o lecție.”

Am fost curios de ce antreprenoriat, și mi-a zis răspicat: „De ce nu!? Îmi place să am spațiu pentru creativitatea mea, să o pot aplica fără constrângeri. Să testez anumite metode și să îmi pot organiza timpul în funcție de cum doresc eu, de prioritățile mele.”

Drumul ei profesional a început cu practica în facultate, cu jobul de programator la o companie de software, a evoluat cu iTYKE FUTURE (unde oferă cursuri de IT / programare pentru copii folosind metode unice) și se continuă cu bizz.club Timișoara (club de networking) iar Andrada Iosu însăși se re-inventează continuu, în fiecare etapă!

După cum am putut observa din poveștile prezentate mai sus, lumea afacerilor este sensibilă, complexă, dar în același timp – frumoasă. Rămâne să decidem fiecare dintre noi când și cum ne lansăm în afaceri. Mult succes!

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

No Comments

  1. Pingback: ALTFEL | AUR€L RU$U

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.