De ce sa iei o pauză în carieră

0

În timp ce stai în spatele unui birou plin de hârțogăraie, cu o cană plină de cafea în mână, iar zumzăit de voci și telefoane se aud de pretutindeni și tu îți storci creierii să termini task-ul la timp, iar șeful nu îți lasă nici un moment de respiro, începi și te întrebi “Job-ul e cel care mă face nefericit…sau alegerea carierei nu este cea potrivită?”

Poate că actuala carieră e cea care nu-ți dă satisfacții, nu așa te-ai văzut în momentul în care frecai băncile facultății, tocind materii inutile pentru a ajunge cineva în viață, ca acum să te trezești la un moment de răscruce și să te îndoiești de alegerile luate.

De câte ori nu te-ai gândit să îți iei inima în dinți și să spui “Stop! Vreau și eu o pauză în carieră”.

Motivele pot fi diverse:

 • Vrei să petreci mai mult timp cu familia și cu cei apropiați
 • Vrei să te reîntorci la școală
 • Vrei să călătorești sau să cunoști noi civilizații
 • Vrei să înveți o limbă străină
 • Vrei să încerci o nouă carieră, antreprenoriat sau freelancing
 • Vrei să faci voluntariat
 • Vrei să te regăsești
 • Vrei să scrii o carte
 • Vrei să faci un curs/calificare care ar umple un spațiu în CV-ul tău

Dacă te-ai hotărât că e momentul să iei o pauză în carieră din diferite motive, trebuie să iei în calcul și să planifici totul bine înainte de a trece la acțiune.

Cum să o faci?

 1. Stabilește data și perioada pauzei

Înainte de a te arunca cu capul înainte, trebuie să analizezi care ar fi momentul potrivit să faci pasul acesta.
E ușor să spui după un weekend relaxant, gata de luni nu mai merg la servici, iau o pauză, cu siguranță nu vei proceda în felul acesta.
Alege o perioadă ideală și reală, și dacă e posibil leag-o de un eveniment din viața ta, îți va da un imbold psihologic mult mai bun.
De asemenea discută cu cineva apropiat, vezi ce reacție primești, suportul primit de la cineva la care ți sau apreciezi, te va ajuta să realizezi că e posibil, că e real.

 1. Fă un calcul al finanțelor

Primul lucru pe ordinea de zi este să te gândești bine de ce venituri dispui pentru a-ți finanța pauza care urmează să o faci.
Dacă ai datorii la bănci și plătești rate lunar, ar trebui mai întâi să găsești o soluție de a acoperi această gaură în buget.
Poate că nu ai niște bani deoparte pentru zile negre, dar e momentul să pui niște bani la ciorap, pentru a sta fără griji în momentul când ai rămas fără siguranța care ți-o oferă statutul de angajat.
În plus ești scutit de plata benzinei sau a mijlocului de transport până la servici, de prânzurile care le iei cu colegii, cheltuieli ce nu vor mai fi suportate din propriul buzunar.
Discută cu partenera/partenerul de viață, având un singur venit în casă înseamnă că trebuie să duci o viață mai modestă, lipsită de cheltuielile suplimentare cu care erai obișnuit.

 1. Discută cu familia și cei dragi

Ai deja planul făcut, nu te pripi, mai întâi așează-te la masă cu cei dragi și explică-le frumos de ce vrei să iei o pauză și care este visul urmărit de tine.
Comunicarea este cel mai important factor, implică-i pe cei apropiați, sunt singurii care îți vor fi alături și îți vor da sfaturi.
Susținerea familiei și a celor dragi este foarte importantă în luarea deciziei finale.

 1. Fă un plan bine pus la punct și stabilește obiective clare

Primele zile pot deveni relaxante, dar o dată pasul făcut nu te lăsa lingușit de atracția lipsei de ocupație. Distracțiile ca televizorul și internetul pot face din tine următoarea Peggy Bundy. Nu te lăsa pe tânjală, ai ales această pauză cu un scop precis.
Pe de altă parte vei duce lipsa agitației și stresului de a fi activ 24/7. Dintr-o dată te trezești cu atâta timp la dispoziție, nu te lăsa păcalit, fă un orar cu lucruri care vrei să le faci în care să incluzi timp și pentru meditare.
Alege un plan de atac bine pus la punct și stabilește obiective clare, nu ar strica să le notezi pe hârtie.

 1. Treci la acțiune

Timpul zboară și înainte să îți dai seama, vine momentul când te desparți de colegi și cu brațele deschise te arunci în noua ta aventură.
Ca și înaintea nunții, dacă simți că îți pierzi curajul (“cold feet” cum spun americanii), trage aer bine în piept și treci încă o dată peste lista ta de priorități, cu siguranță ai luat decizia corectă dacă ai ajuns așa departe.
Fă un mic test, ia-ți liber câte o zi pe săptămână și vezi ce efect are asupra psihicului tău. Alege o zi doar pentru tine în care să experimentezi noul stil de viață.

Care este motivul pentru care vrei o pauză în carieră?

 

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.