Cursurile online: adevăr sau provocare?

0

Timișoara este prin definiție un oraș studențesc, relativ relaxat în timpul verii. Dar imediat cum vine toamna, se transformă în… „ceva de speriat”. Pentru că este invadat de oameni tineri dornici să învețe, să învețe, să învețe. O să îi găsești peste tot: în parcuri, pe stradă, în trafic, la coadă la pâine, la mall (oricare dintre ele), în Complex … mai ales în Complex, acolo unde viața se desfășoară după alt program – din octombrie până în iunie.

Tu poate ai terminat deja facultatea. Poate că ai făcut și un master. Dar poate încă mai vrei să înveți. Ce faci, te întorci la școală? Nuuuu! Acum există alternative, împărțite în cursuri off-line și cursuri on-line.

Cursurile locale (off-line) au durata cuprinsă între câteva ore și câteva luni și acoperă o gamă variată de tematici, dintre care amintesc doar câteva exemple:

 • cum să investești la bursă;
 • cum să faci fotografii pe care să le poți vinde;
 • cum să intermediezi/conduci proiecte de finanțare cu fonduri europene;
 • cum să dansezi;
 • cum să creezi bijuterii;
 • cum să faci make-up și hair-styling pentru ocazii speciale.

Dar poate că tu nu mai ai chef să mergi într-o sală de clasă. E impropriu spus sală de clasă, pentru că multe din ele se desfășoară în săli de conferințe, cafenele, chiar parcuri. Dar dacă nici de alți colegi nu mai ai chef, atunci soluția ideală pentru tine o reprezintă cursurile online. Ele sunt la mare căutare în această perioadă, iar oferta este de asemenea variată – atât de variată, încât te las pe tine să o descoperi. Tot ce ai de făcut este să scoți telefonul, să deschizi browserul de internet și să scrii „vreau să învăț [și aici scrii ce vrei tu să înveți]”. Alegi prima opțiune, le dai un telefon și te inscrii. E atât de simplu.

Ce am povestit mai sus se aplică în situația în care ceea ce cauți tu este un curs micuț, lejer, de regulă creat și editat de o persoană pe baza propriei sale expertize. De exemplu: eu învăț să fac quilling sau origami și după ce am făcut asta vreo câțiva ani și toți prietenii mei au fost super-entuziasmați și m-au lăudat, pun laolaltă tot ceea ce știu într-un format ușor de urmărit și hopa sus îl urc pe o platformă online. Care poate fi gratuită sau poate fi cu plată.

Dar dacă vrei ceva un pic mai serios, e cazul să vorbim despre MOOC (Massive Open Online Course), o variațiune a învățământului la distanță, născută în 2008 și care a început să prindă bine la public de prin 2012 încoace. A prins atât de bine, încât universități de top (Harvard, MIT, Caltech, Princeton, etc) își oferă cursurile în mod gratuit pe diferite platforme online (edx.org, udemy.com, etc). Avantajul unui curs MOOC nu este doar programul flexibil și mobilitatea geografică, dar și faptul că oferă accesul atât la informații cât și la întreaga comunitate (profesori, cursanți, absolvenți, asistenți). Ca să dau doar câteva exemple, amintesc de Supply Chain Management – Massachusets Institute of Technology, Artificial intelligence – Columbia University, International Law – Université catholique de Louvain, Project Management – Rochester Institute of Technology și multe altele.

Dar nu doar universitățile oferă cursuri online – avem și companii (business-uri) care fac asta:

 • Microsoft → Exchange Server 2016 și Windows Server 2012;
 • Catalyst → Inclusive Leadeship Training;
 • New York Institute of Finance → Risk Management;
 • Fullbridge → The Path to Career Success;
 • EDX → EDX Course Creator;
 • Google → Digital Marketing;
 • Google → Fundamentals of Android Development;

În incheiere, aș vrea doar să mai menționez că aceste cursuri sunt recunoscute de liderii principalelelor industrii, ceea ce crește aplicabilitatea lor: după ce le faci, le pui în CV și îi dai pe toți pe spate cu ce știi tu să faci!

Tu ce înveți toamna asta? Spune-ne să știm și noi – poate dăm examenul împreună!
Trimite-ne tabla ta de materii la adresa noastră:  www.citestealtfel.ro/contact.

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.