Cum să îți alegi cariera potrivită

0

Ce vrei să te faci când creşti mare? …sau cum să îţi alegi o carieră care ţi se potriveşte?

“Alege să faci ceea ce te pasionează şi nu vei munci o zi în viaţa ta” – Confucius (chose a job you love and you will never have to work a day in your life)

Cele mai multe probleme pe care le întâmpinăm în carieră se învârt în jurul faptului că suntem groaznici atunci când vine vorba să ne alegem un job. Ne lăsăm duşi de val şi de poveşti amăgitoare şi ne trezim într-un birou, făcând o muncă care nu este croită pe măsura noastră. Este aproape imposibil să faci alegerea corectă din prima, deci, mă îndoiesc că tu vei fi excepţia.

Economistul Neil Howe are o teorie interesantă care susţine că doar 5% din oamenii care pleacă la drum în căutarea unei cariere, reuşesc să găsească jobul ideal şi mult iubit din prima încercare. El defineşte aceste persoane ca “fast starters” (avantajaţi la pornire) şi în general sunt persoane mai puţin creative, cu un simț al aventurii rudimentar şi o gândire inovatoare mai puţin dezvoltată, care preferă să lucreze într-un mod convenţional. Deci poate e mai bine să fi în partea cealaltă de 95%, care nu reuşesc din prima dar care încearcă şi încearcă şi nu se mulţumesc cu puţin şi nu se opresc până nu ajung la jobul care îi face să spună: “ăsta e!”

Iată câteva idei care te vor ajuta în căutarea acelui job care te va face să simţi că nu o să mai lucrezi nici măcar o zi în viaţa ta.

Nu crede în mediatizarea pe care o promovează anumite cariere

Un exemplu foarte bun de carieră mediatizată este meseria de avocat. Le vezi vieţile interesante la televizor … totul pare un drum sigur şi glorios, de pe băncile facultăţii de drept la un job bine plătit şi respectat. Dar în spatele scenei, lucrurile nu sunt chiar atât de roz. În fiecare an, Asociaţia Baroului American efectuează sondaje în care întreabă avocaţii dacă ar recomanda meseria lor altor persoane, iar marea majoritate răspund simplu “Nu”.

Alege un stil de viaţă, nu doar un job

Uită-te puţin la viaţa scriitorilor de succes pe care îi admiri şi citeşti. Mulţi dintre ei au scris ani la rând în obscuritate, riscând la fiecare pas o prăbuşire financiară pe termen lung, doar pentru a putea scrie în continuare. Chiar crezi că această cale este pentru tine?

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul tinerilor antreprenori care se hotărăsc să pornească o afacere proprie. La început este o viaţă teribilă. Financiar vei fi ruinat, nu vei mai avea timp pentru nimic altceva în viaţa ta, şi în cele mai multe cazuri, afacerile mici eşuează în primii ani din viaţă. Deci, dacă te vei decide să o apuci pe drumul ăsta, trebuie să te uiţi puţin şi la viaţa celor care, ca şi tine, la un moment dat au început o mică afacere care a reuşit să ia amploare şi după o perioada de timp s-a stabilizat. Multe persoane vor să fie în conducerea propriei lor firme de succes, cu un orar flexibil şi finanţe la îndemână, dar foarte puţini oameni vor să trăiască viaţa pe care trebuie să o duci până ce afacerea reuşeşte să crească … şi să nu uităm că întotdeauna există riscul ca afacerea ta să se prăbușească înainte să apuci să te bucuri de pe urma ei.

Nu îţi lua angajamente pe termen lung

Să testezi mai multe locuri de muncă este o idee foarte bună. Faptul că sari de la un job la altul este un semn că încerci să-ţi dai seama unde ţi-e locul. Să-ţi dai demisia, atunci când îţi dai seama că jobul nu este făcut pentru tine sau tu pentru el, mi se pare cel mai natural lucru pe care poţi să-l faci dacă eşti în căutarea jobului ideal. Un CV cu mai multe joburi într-o perioadă relativ scurtă nu e ceva chiar atât de rău pe cât pare, totul ţine de cum îţi spui povestea despre cariera ta de până atunci, indiferent de câte ori ai fost nevoit să-ţi schimbi locul de muncă.

Aici se încadrează şi cumpărarea unei case mari, care te va obliga cumva să te învârți între joburi cu un anumit nivel salarial. Foarte puţini oameni doresc să aibe aceaşi carieră pe tot parcursul vieţii lor. Cel mai bine e să îţi laşi spaţiu de manevrare în caz că te decizi că e timpul să încerci o altă carieră. Până la urmă cine poate prezice spre ce te vei îndrepta în viitor?

 

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Avatar

No Comments

  1. Avatar

    Foarte pozitiva aceasta perspectiva asuora carierei. As mai adauga faptul ca niciodata nu e prea tarziu sa o iei de la capat. Multe persoane se simt descurajate atunci cand constata ca actuala cariera nu li se potriveste. Insa nu e nevoie decat de putina determinare si de a sti exact ce iti doresti pe viitor, ca sa iti schimbi cariera.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.