Cel mai bine plătite job-uri din România

0

Vremea frumoasă e din ce în ce mai aproape, noi ne trezim la viață după iarnă (pseudo-iarnă pentru cine locuiește în Timișoara), iar eu + redactorul-șef ne-am gândit să aruncăm o privire scurtă pe piața muncii din România, mai exact în zona salariilor– să vedem cum și ce se întâmplă aici.

Conform Institutului Național de Statistică, cele mai bine plătite 5 industrii românești, din punct de vedere al salariului mediu raportat pe anul 2015, sunt următoarele:

  1. tehnologia informației;
  2. industria extractivă (petrol și gaze naturale);
  3. intermedieri financiare și asigurări;
  4. transporturi aeriene;
  5. telecomunicații.

Pentru 2016, se preconizează zile însorite pentru cei care activează în inginerie și producție (cu precădere domeniul automotive), în servicii bancare și financiare, în contabilitate și asigurări, în tehnologia informației, în marketing și vânzări, și în BPO / SCC.

Există o diferență de până la 1500 de lei între salariul primit în capitală și salariul primit într-un alt oraș al țării.

BPO (Business Process Outsourcing) și SCC (Shared Service Center) sunt două sectoare în creștere, mai ales datorită confortului financiar adus de externalizarea serviciilor suport. Este deja ceva obișnuit ca o companie din Statele Unite, de exemplu, să aibă serviciul de relații cu clienții realizat de o companie din Timișoara.

În cazul posturilor similare din aceeași industrie și în cazul angajaților cu peste 5 ani experiență, există o diferență de până la 1500 de lei între salariul primit în capitală și salariul primit într-un alt oraș al țării. Asta ne face să ne întrebăm: care sunt cele mai bine cotate orașe din țară?

Anul trecut revista Forbes a făcut un top, ale cărui rezultate îmi umplu sufletul de mândrie: #1 Timișoara, #2 București, #3 Cluj-Napoca, #4 Constanța, #5 Oradea. Este adevărat că acest clasament vizează posibilitățile pe care le oferă orașele românești pentru cine pornește o afacere, nu pentru angajați– dar, în egală măsură, știm că un procent considerabil de afaceri noi sunt pornite de oameni care odată au fost angajați, și care acum nu mai vor să fie angajați.

Dacă te roade curiozitatea și vrei să știi cum e peste gardul european, www.reinisfischer.com are topurile gata pregătite și pentru 2015, și pentru 2014. Se observă o scădere a salariului mediu, de la 1489 EUR în 2014 la 1470 EUR în 2015. Eu am extras doar primele 5 locuri, și le-am trecut pentru tine în tabelul de mai jos. De remarcat este faptul că țările sunt aceleași în ambele statistici, dar ordinea este diferită. De ce oare?

Salariu mediu în Europa 2014

Salariu mediu în Europa 2015

LoculȚaraSalariul mediu [EUR]LoculȚaraSalariul mediu [EUR]Variația față de 2014 [%]
1Luxemburg31891Luxemburg3149-1.27
2Danemarca31222Suedia2551-5.44
3Suedia26903Danemarca2307-35.32
4United Kingdom25974Finlanda2300-1.3
5Finlanda23305United Kingdom2253-15.26

 

Indiferent ce vei alege să faci în 2016, fie că vei fi angajat, liber-profesionist sau proprietar de afacere, fă-o cu pasiune și pune suflet în activitatea ta! Astfel vei ajunge să cunoști fericirea de a te bucura mereu de munca ta!

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

No Comments

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.