Călătorul Profesionist

0

Mai ții minte când eram mici, și toată lumea ne întreba ce vrem să fim când ne facem mari? Unii ziceam aviator, alții doctor, alții fotbalist, alții… musafir- și se prăpădeau de râs toți oamenii mari din încăpere.

Deși nu știu cum e cu jobul de musafir, aș vrea să îți povestesc câte ceva despre meseria de călător profesionist. În ochii mei, este acel om (bărbat sau femeie) care se plimbă din țară în țară, face poze, își dă check-in peste tot și este plătit pentru asta. Dintre toți aceștia, azi vorbim despre cei trei de mai jos. Sunt diferiți unul de celălalt, dar fiecare are în același timp, câte ceva din esența călătorului pasionat.

Răzvan Pascu

Călătorul Profesionist

În martie 2013 revista Forbes l-a inclus în suplimentul “30 sub 30”, în care erau nominalizați 30 de tineri sub 30 de ani, a căror activitate merită urmărită în România. Răzvan a fondat o agenție de evenimente dedicate exclusiv zonei de travel & lifestyle, a mai lansat un ONG care promovează turismul în general și în rest, este îndrăgostit iremediabil de călătorit.

“Călătoriile sunt pasiunea și binecuvântarea mea” – spune Răzvan, care a vizitat până acum peste 60 de țări. Fiecare voiaj îl face cu la fel de mare drag, atât în afara României, cât și în interiorul granițelor ei. Pe blogul lui găsim doar articole despre călătorie, lifestyle și antreprenoriat. Aparent cele 3 domenii sunt diferite, dar de la un anumit nivel în sus, ele încep să se învecineze.

Matthew Karsten

Călătorul Profesionist

În cazul lui, anturajul este cel care l-a atras în lumea bloggingului de turism: avea prieteni care se plimbau prin lume cu rucsacul în spate, alții care lucrau pe vase de croazieră – și toți îi făceau poftă de poze frumoase și dor de ducă. Drept urmare, și-a făcut curaj să vândă mașina, a economisit la sânge și a strâns suficienți bani cât să îi ajungă pentru un an de călătorit. A început cu o plimbare-test de câteva săptămâni în Mexic, dar i-a plăcut atât de mult încât a decis că asta e ceea ce vrea să facă pentru tot restul vieții. Și așa a făcut.

Călătorul Profesionist

În continuare a aflat multe lucruri despre el, a devenit mult mai răbdător, a învățat să își țină mintea deschisă la tot ce îl înconjoară (ritmuri, mirosuri, sunete, peisaje, etc). Așa a descoperit că îi place să se piardă în orașe noi, pentru ca mai apoi tot el să redescopere drumul înapoi. Recomandarea lui pentru cine vrea să-i calce pe urme: “să fie spontan, deschis, curios la lucruri noi și pregătit pentru neprevăzut.”

Sissi Korhonen

Călătorul Profesionist

Și-a propus să străbată pe jos sau pe două roți, distanța dintre America de Sud și America Centrală. Și vrea să facă lucrul acesta singură, însoțită doar de bicicleta ei. Îi place foarte mult să observe oamenii pe care îi întâlnește în voiajele sale. Caută să învețe cuvinte noi din fiecare limbă străină pe care o aude vorbindu-se în jurul ei. Îi place să cunoască oameni noi, dar în egală măsură apreciază o după amiază petrecută doar în compania gândurilor sale proprii. Îi place la nebunie să cunoască și să descopere localnici, mai ales pe cei din zonele izolate, unde tehnologia și asfaltul nu au ajuns încă. Acolo, ei sunt la fel de curioși de ea, cum este ea de ei.

Fiind femeie și călătorind singură, are parte de un tratament diferit: instinctiv, trezește mai multă încredere decât un bărbat și găsește mai ușor familii care să o găzduiască. A întâlnit diverse categorii de oameni, de la cei care o încurajau în ce face și îi mulțumeau pentru că a fost o pată de culoare în existența lor monotonă, până la alte femei care o compătimeau, pentru că în loc să fie căsătorită și cu copii (cum erau ele), ea bate pământul în lung și-n lat.

Recomandarea ei este ca la fiecare călătorie să avem telefonul aproape: ne ajută să descoperim drumul, să ne definim poziția pe o hartă, sau să-i ținem la curent pe cei dragi cu evoluția călătoriei – foarte util când autostopul este forma principală de transport.

Pe marele WWW găsim o mulțime de oameni care te învață cum să devii călător profesionist, cum să faci asta pas cu pas. Sunt cursuri online, sunt tutoriale, sunt bootcampuri… Iată care sunt principalele lucruri pe care le înveți la un astfel de curs:

  • cum să călătorești mai mult;
  • cum să scrii despre călătorii, locuri, emoții și oameni;
  • cum să îți publici textele în reviste și bloguri;
  • cum să faci fotografii suficient de bune cât să fii plătit pentru ele;
  • cum să obții sponsorizări;
  • cum să creezi o campanie de promovare;
  • cum să faci un blog de la zero și să îi asiguri audiența.

Mai întâi ți se vor evalua nivelele de nebunie și de curaj: sunt necesare valori înalte. Apoi ți se vor da teme de casă; pentru că un adevărat călător profesionist își face temele acasă: trebuie să știi dinainte să pleci din ce vei trăi pe perioada călătoriei, ce joburi poți să iei, ce compromisuri vrei să faci.

Pe lângă toate cunoștințele specifice de mai sus, poți să înveți și altele, mai generale. De exemplu, ce să faci ca să prelungești viața bagajelor tale:

  • trollerul să aibă un mâner și jos între roți;
  • ai grijă să fie plin, altfel dacă e umplut doar pe jumătate, trollerul va fi deteriorat când vor fi așezate altele peste el;
  • pentru identificarea bagajului tău, cea mai bună variantă e eticheta cu arici care se înfășoară în jurul unuia dintre mânere.

Concluzia e una singură: Răzvan, Matthew și Sissi sunt printre primii; tu ai putea fi următorul. Ce zici? Tu pe unde călătorești? Care sunt locurile tale favorite? Călătorești în scop de afaceri sau de agrement? Spune-ne și nouă la adresa redacției www.citestealtfel.ro/contact!

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.