Antreprenoriatul: o modă sau un stil de viață?

0

REDACTORUL-ŞEF: nouă ne-ar plăcea să citim despre diferenţele dintre o femeie antreprenor şi un bărbat antreprenor. Studiile arată că în România, tot mai multe femei se îndreaptă spre antreprenoriat… oare de ce?

AUREL RUSU: …pentru că aşa pot să îşi facă singure cadourile pe care şi le doresc :))

Trecând peste modul amuzant și inedit în care am primit această nouă temă, rămâne totuși întrebarea: Așa este? Și dacă da, de ce?

Hai să vedem, pentru început, ce înseamnă să fii antreprenor. Wikipedia zice că ”este o persoană fizică / juridică care se obligă, pe baza unor clauze şi condiţii contractuale, să execute diferite activităţi în beneficiul altei persoane / organizaţii, în schimbul unei sume de bani dinainte convenite. Este un tip de agent economic reprezentativ pentru economia de piaţă, specific sistemelor economice bazate pe concurenţă, risc şi iniţiativă privată. De regulă, această persoană adoptă un comportament întreprinzător, de esenţă activă şi inovatoare” … daaar, nu ne spune dacă trebuie să fie bărbat sau femeie.

De-a lungul timpului, s-a observat că bărbații și femeile au potențial de a excela în arii diferite:

 • Bărbaţii estimează mai bine dimensiunile interlocutorului doar pe baza vocii;
 • Femeile se pricep mai bine la localizarea obiectelor în spațiu;
 • Bărbaţii se orientează mai bine în spaţiu;
 • Femeile observă culorile mai bine;
 • Bărbaţii suportă mai bine privarea de somn;
 • Femeile înțeleg mai bine limbajul non-verbal.

În unele cercuri, antreprenoriatul este văzut ca o modă; pentru unii oameni, el reprezintă chiar un stil de viață; iar pentru alții este un mister continuu.

Am putea să continuăm așa cu multe exemple, pentru că în principiu suntem construiţi diferit. Și, deși avem fiecare seturi diferite de avantaje de la mama natură (sau de la tata natură), există situații când ambele sexe aleg calea antreprenoriatului. Atunci este necesar să își dezvolte, fiecare, câteva abilități comune:

 • asumarea de riscuri;
 • acționarea independentă de un angajator;
 • realizarea mai multor sarcini simultan;
 • planificarea și elaborarea de planuri / strategii;
 • crearea și menținerea de relații cu clienți, furnizori, colaboratori.

În unele cercuri, antreprenoriatul este văzut ca o modă; pentru unii oameni, el reprezintă chiar un stil de viață; iar pentru alții este un mister continuu. Sunt unele persoane care nu ar renunța nicicând la privilegiul de a decide singure cât, când și unde muncesc– iar pe de altă parte sunt celelalte, care nu ar vrea nici în ruptul capului să își facă singure declarațiile de venituri anuale, sau mai mult, să trăiască fără un venit lunar constant. Este aici o chestiune de priorități– fiecare face cum simte că e mai bine pentru propria persoană. Iar între bărbații și femeile care simt că scopul lor în viață e să fie antreprenori, putem observa următoarele diferențe:

 • Femeile preferă să delimiteze domeniul personal de cel profesional, în timp ce bărbații acceptă și ușoare suprapuneri;
 • Bărbații sunt mai înclinați către a lucra full-time, iar femeile caută să lucreze part-time;
 • Femeile aleg deschiderea de noi firme, iar bărbații sunt mai entuziasmați de preluarea unora gata existente;
 • Femeile preferă furnizarea de servicii, bărbațiilor le place mai mult activitatea de producție;
 • Bărbații acordă mai multă importanță renumelui afacerii, în timp ce femeile consideră mai importante standardele etice.

Ca să revenim la întrebarea de la început, unul dintre răspunsuri este acela că statul român își dorește să aibă mai multe femei antreprenor. Mărturie stau programele guvernamentale de sprijinire a acestei inițiative în rândul femeilor. De exemplu, prin programul Femeia Manager 2015, 20 de aplicante au primit fonduri nerambursabile în valoare de 50.000 lei fiecare, plafonul întregului program fiind de 1.000.000 lei. Pentru 2016, bugetul total rămâne tot un milion de lei, iar înscrierile nu au început încă. Asta înseamnă că mai ai și tu o șansă! Go! Go! Go!

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.