Angajat vs Antreprenor

0

Fiecare dintre noi are preferinţe personale şi pasiuni care se concretizează prin alegerile pe care le facem de-a lungul vieţii noastre. Bineînţeles că acest lucru se aplică atât în viaţa personală cât şi în munca noastră.

Ai prefera să lucrezi într-o companie? Este asta în personalitatea ta? Sau eşti unul dintre aceia care acceptă provocarea şi riscul propriei firme/afaceri? Care sunt factorii care indică dacă vei prospera lucrând într-o companie sau lucrând în propria afacere?

Există multe motive care să te împingă să lucrezi într-o companie la fel cum există multe motive care să te facă să vrei să lucrezi pentru tine. E de datoria ta să faci această alegere bazându-te pe ceea ce crezi că funcţionează cel mai bine pentru tine.

Noi am punctat câteva idei pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vei face alegerea: “sunt un angajat sau un antreprenor?”

Dacă vrei să lucrezi într-o companie

Munca este pasiunea ta. Acesta este unul din principalele motive pentru care să accepţi să lucrezi într-o companie, pentru că îţi place ceea ce vei face acolo. Ce firmă va angaja pe cineva cu abilităţile şi pasiunile tale? Asta este întrebarea pe care trebuie să ţi-o pui dacă eşti în căutarea jobului perfect. Şi chiar dacă ai jobul ideal, poţi încă să arunci un ochi la alte companii care caută oameni cu calificările tale… Cine ştie? Poate abilităţile, calificările şi pasiunile tale pot fi transpuse şi în alte domenii.

Orele şi echilibrul muncă-viaţă. Acest lucru depinde în totalitate de nevoile tale şi de tipul de job pe care îl cauţi. Dacă vrei să urci pe scara ierarhică într-o companie probabil că vei lucra mai multe ore indiferent de tipul de afacere sau de job. Dar pe de altă parte gestionarea orelor este posibilă în majoritatea firmelor; o opţiune ar fi chiar partajarea locului de muncă. Trebuie să înţelegi pe deplin cerinţele firmei înainte să spui DA jobului pe care ţi-l oferă.

Călătoriile. Încă o dată, acest lucru depinde de jobul pe care îl cauţi şi dacă călătoritul are un loc în viaţa ta. Sunt o mulţime de joburi care presupun călătoritul cel puţin o dată pe săptămână. Mulţi consultanţi călătoresc săptămânal pentru întâlniri cu clienţi. Mulţi agenţi de vânzări care se ocupă de un teritoriu mai întins călătoresc cu avionul sau cu maşina să se întâlnească cu clienţii actuali sau chiar să încheie contracte cu noi clienţi. Dacă îţi place să călătoreşti sunt multe joburi şi companii care caută persoane dispuse să-şi petreacă o mare parte a timpului pe drumuri. Pe de altă parte călătoritul des în interes de servici poate intra în conflict cu viaţa ta personală – acesta este un element de care trebuie să ţi cont.

Beneficiile. Mulţi angajatori oferă o serie de beneficii, de la asigurare medicală şi concedii plătite la rambursarea cursurilor pe care le faci în vederea prosperităţii tale profesionale. Fiecare beneficiu are o valoare tangibilă care îţi creşte salariul. Atunci când te decizi asupra unui job fi sigur să iei în considerare valoarea pachetului de beneficii.

Experienţă în domeniul ales. De-a lungul carierei vei obţine atât cunoştinţe cât şi contacte care se adaugă la valoarea ta ca angajat. Acest lucru se aplică mai ales dacă lucrezi într-o firmă unde poţi învăţa nu numai de la şeful sau superiorii tăi dar şi de la persoane care profesează într-un alt domeniu de activitate din companie.

Creşterea pe scara ierarhiei. Lucrând într-o organizaţie îţi dai şansa să-ţi demonstrezi puterea abilităţilor tale cât şi pasiunea pe care o pui în muncă. Mulţi au atins culmi înalte cu recompense excepţionale atunci când au ales să lucreze într-o multinaţională.

Stabilitatea locului de muncă … sau nu?. În secolul trecut, să fi angajat într-o firmă era considerată a fi forma cea mai stabilă de lucru. Aceasta însă, nu mai reprezintă o aşteptare de încredere în zilele noastre. Chiar şi firmele cele mai puternice au făcut restructurări de personal din motive economice, fie au ales să mute afacerea într-o altă ţară (unde mâna de lucru e mai ieftină). Dacă te hotărăşti să te angajezi, poate înainte să spui da unui job, ar trebui să iei în considerare viabilitatea pe termen lung al produsului pe care îl comercializează firma sau a serviciilor pe care le prestează, soliditatea financiară a firmei, chiar şi puterea echipei de conducere.

Fără riscuri pe banii proprii. Aceasta este cheia. Cei mai mulţi antreprenori îşi pun în joc banii proprii. Ca angajat nu faci jonglerii cu banii personali ci lucrezi pentru bunăstarea întregii organizaţii în timp ce eşti plătit de această organizaţie.

Dacă te hotărăşti să devii antreprenor

Pasiunea ta. Pentru toţi cei care aleg să înceapă propria afacere, este imperativ să iubească ceea ce fac. De ce? În afară faptului că pui în joc banii proprii şi că vei lucra multe ore, adevăratul motiv pentru care antreprenorii trebuie să iubească ceea ce fac este că firmele noi care au avut un impact puternic în lumea antreprenorială au fost pornite de oameni care au pus foarte multă pasiune în afacerea lor.

Eşti inventiv. Pornind de la zero, ca proaspăt antreprenor trebuie să te ocupi de mult mai multe lucruri decât doar de produs sau de serviciile oferite. Antreprenorii sunt responsabili pentru toate cele necesare unei companii: – capital, contabilitate, marketing, vânzări şi operaţiuni.

Nu te poţi imagina lucrând pentru altcineva. Pentru unii există o conştientizare a nevoii lor de a fi lideri în munca prestată.

Eşti o fire competitivă şi îţi place să faci lucrurile pentru tine. Ca fire antreprenorială, îţi doreşti un succes personal mai mare decât lider într-o oarecare companie, vrei să fi liderul propriei companii. Câştigul este implicit plus o satisfacţie internă pentru puterea de a-ţi transforma viziunea într-un succes.

Îţi place să porţi mai multe pălării. Eşti multi-funcţional, îţi place să te implici în tot şi mai ales să ai posibilitatea să controlezi rezultatul. Ca antreprenor vei juca pe mai multe scene, vei fi inventator, strateg, contabil, funcţionar şi secretară.

Vrei să-ţi laşi amprenta. Ai o viziune. Poate fi o viziune a unui produs sau a serviciilor pe care firma le prestează sau poate fi chiar o viziune asupra felului în care firma ta face afaceri. Indiferent care este viziunea, este a ta, proprie, cu amprenta ta unică.

Nu te opreşti din învăţat. Eşti stimulat de volumul mare de informaţii cu care ajungi să intri în contact şi îţi oferă o satisfacţie atunci când îţi foloseşti cunoştinţele pentru dezvoltarea, modelarea şi creşterea propriei firme.

Eşti conştient că o mică greşeală poate duce la dezastru.  44% din afacerile începatoare rezistă în jur de 4 ani, ceea ce înseamnă că 56% din afacerile începătoare nu reuşesc să supravieţuiască 4 ani.

NU trebuie să fi sau angajat sau anteprenor.

–    poţi să fi în acelaşi timp şi angajat şi antreprenor. Poţi să lucrezi pentru o companie şi în paralel să lucrezi pentru tine.

Mulţi oameni îşi încep cariera într-o firmă/organizaţie, acumulând astfel atât experienţă cât şi contacte. Unii aleg să continue să lucreze în organizaţii în timp ce alţii aleg să îşi înceapă propria afacere.

Aşa că înainte să decizi pe ce cale vrei să o apuci, ia în considerare următoarele lucruri:

–          Unui antreprenor îi place să rişte tot şi să joace cu mize mari, în schimb, un angajat preferă să joace sigur

–          Un antreprenor se adaptează la cerinţele societăţii, în timp ce un angajat se lasă direcţionat de cerinţele şefului/superiorului

–          Antreprenorii fac regulile, angajaţii urmează regulile

–          Antreprenorii crează locurile de muncă unde angajatul va lucra

–          Antreprenorii doresc să ajute oamenii, mulându-se pe cerinţele lor în timp ce un angajat vrea să se ajute pe el urmărindu-şi doar beneficiile proprii

–          Antreprenorii nu pot exista fără angajaţi şi nici angajaţii fără antreprenori.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.