Afacerea „ARTA”

0

Arta este, în esență, cea mai profundă expresie a creativității umane. Într-un sens mai larg, termenul artă desemnează orice activitate care se bazează pe cunoștințe, exercițiu, percepție, imaginație şi intuiție. Așa spune Wikipedia, iar eu sunt perfect de acord.

În articolul de mai jos punem reflectorul pe câțiva oameni care au făcut o afacere profitabilă din artă, aici în Timișoara sau în județul Timiș. În deschidere, vreau să precizez că cele mai importante galerii de artă din oraș sunt mereu pline; două dintre ele sunt în centru, pe ruta principală de promenadă (Piața Victoriei – Piața Operei – Strada Mărășești) și eu le urmăresc periodic.

Dacă tot suntem în centrul orașului, acolo este acum un târg de crăciun și e plin de oameni care au făcut din artă o afacere; adică oameni care vând diverse lucruri făcute de ei însăși: origami, împletituri, tablouri și icoane pe lemn și coajă de copac, cercei și brățări făcute de mână, decorațiuni de sezon, haine și pulovere tricotate, etc. Tot aici intră și cei care îmbină arta estetică cu cea culinară: am văzut dulcețuri și murături care se integrau perfect în borcane alături de emoticoane și logo-uri de companii celebre.

Pentru început, îți prezint “Lutelier”. Povestea lor începe în anul 1999 în atelierul Tereziei Costineanu din Dumbrava, Timiș. Ea este cea care a pornit afacerea de olărit, în care a atras-o și pe fiica ei Carolina. În 2002 Carolina îl întâlnește pe Ioan Brița, cu care se căsătorește mai târziu. Acesta, observând frumusețea obiectelor de lut ce ies din mâinile celor două femei, le convinge să ducă activitatea la următorul nivel și să transforme pasiunea într-o afacere.

În 2015 au accesat fonduri europene ce le-au permis să își extindă și modernizeze atelierul, și în același timp să ofere locuri de muncă comunității locale. Aici, în comuna Dumbrava, echipa „luterierilor” construiește obiecte decorative din ceramică, căni, vaze, farfurii și boluri decorative pe care le vând la târguri de profil, la târguri de paște și de crăciun – dar și online pe marile platforme de e-commerce.

Diversitatea produselor și calitatea ridicată i-au făcut cunoscuți; cum s-ar spune, au pus atelierul lor pe harta României. Dar ceea ce i-a făcut faimoși este decorarea obiectelor din ceramică, activitate pe care au diversificat-o în urma achiziționării cuptoarelor electrice, care oferă un control mai bun al temperaturilor și timpilor de coacere.

Pentru a fi mai aproape de comunitate, obișnuiesc să organizeze ateliere creative pentru copii, în parcuri și la târgurile de paște și de crăciun. Deși acestea sunt orientate în principal către cei mici, s-a observat interes și implicare și în rândul adulților.

Pentru povestea a doua, rămânem în zona artizanatului, dar trecem de la lut la flori și vorbim despre “Teatru Verde – atelier floral”. Diana Toma este persoana din spatele acestui business, și totodată cea care imaginează, desenează, realizează buchetele, aranjamentele florale și toate celelalte elemente decorative pe care le întâlnim la nunți, botezuri, cocktailuri, petreceri corporatiste și… oriunde este nevoie.

Dar munca ei nu se oprește aici; Diana organizează și workshopuri cu flori pentru persoanele interesate să învețe cum să-și facă propriile buchete de mireasă, sau decorațiuni pentru masa de Crăciun, sau poate un buchet frumos de oferit soției sau mamei într-o zi frumoasă și cu mult soare.

Dacă în primele două povești, artiștii foloseau mâinile pentru a se exprima și a da viață ideilor lor, în cea de-a treia, artistul își folosește întreg corpul – pentru că acum este vorba despre dans. Răzvan Tocoianu a pus bazele școlii de dans Salsa With Attitude în Februarie 2007, fiind printre primele școli care au adus acest stil de dans în Timișoara.

De-a lungul celor 10 ani de existență a avut și perioade mai bune, și perioade mai puțin bune, dar a trecut peste toate cu fruntea sus și cu zâmbetul pe buze – deoarece a vrut și a insistat să transforme pasiunea pentru dans și muzică într-o afacere în care să se regăsească, iar timpul investit să nu fie muncă, ci plăcere. Pentru că salsa, odată un hobby, a devenit un adevărat stil de viață.

Astăzi, studioul SWA oferă cursuri de dans pentru adulți și pentru copii, dar și dansul mirilor sau dansuri de grup. L-am întrebat pe Răzvan care este secretul succesului său, și mi-a zis așa: un mix echilibrat între pasiune, perseverență și idei noi (în același timp atrăgătoare și în pas cu tendințele actuale).

Eu am ales doar 3 exemple de oameni care au transformat arta într-o afacere. Deci, se poate! Și sunt sigur că mai există încă mulți alții, la fel ca ei. Dacă știi și tu alți oameni care au o afacere din artă, indiferent despre ce formă de artă e vorba, fii de treabă și spune-ne și nouă, printr-un mesaj la adresa redacției.

About Author

Avatar

"I believe in progress, not in perfection: Plan > Do > Check > Adjust."

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.