Tot ce trebuie să ştii despre gel, ojă semipermanentă şi ojă normală

1

Ştiai că, unghiile cu gel au fost descoperite încă din anii 1950 în Statele Unite ale Americii? Inventatorul acestei „revoluţii a esteticii unghiilor” a fost un stomatolog american. Fred Slack a descoperit acestă inovaţie în timp ce lucra la o dantură. Deoarece şi-a rupt unghia în timpul serviciului, acesta a încercat să o repare cu ajutorul acrilului dentar (un material care este folosit la plombe și la construcții dentare). Când şi-a dat seama că durerea a dispărut şi unghia falsă arăta exact ca una naturală a continuat cercetările în acest domeniu.

Dar totuși, care este cel mai potrivit și sănătos mod pentru o manichiură frumoasă?

Unghii cu gel

Avantaje:

 • Principalul avantaj când vine vorba de o manichiură cu gel este că unghiile construite din gel sunt mai rezistente decât unghiile naturale. O manichiură cu gel poate rezista și o lună.
 • Datorită protecției gelului, ne putem păstra lungimea dorită a unghiilor, iar forma lor poate diferi în funcție de preferințe (indiferent de forma în care acestea cresc)
 • Unghiile cu gel îți permit să realizezi diferite decorațiuni deosebite pe suprafața lor pentru a avea o manichiură de invidiat.
 • Datorită gelului putem reface unghiile care s-au rupt în așa fel încât să nu se vadă diferența faţă de cele naturale.

Dezavantaje:

 • În proporţie de 60%, dezavantajele sunt date de modul în care este aplicat gelul şi de tehnicile de îngrijire, protejare şi folosire a ustensilelor speciale de îndepărtare a acestuia.
 • Unghia naturală trebuie pilită. Există multe guri care susţin că unghiile tehnice și gelul atacă unghia naturală și o distrug. Din punctul de vedere al tehnicienilor, este adevărat că unghiile naturale sunt afectate, într-o oarecare măsură din cauza pilirii, dar nu și din cauza materialelor folosite.
 • Pot apărea micoze pe unghiile naturale datorită desprinderii gelului, în cazul în care procedura nu a fost corect executată de manichiuristă.
 • Unghiile cu gel sunt destul de costisitoare. Ele trebuie refăcute/întreținute o dată pe lună. Dacă în procesul de întreținere, gelul este îndepărtat incorect, se poate deteriora unghia naturală, de aceea trebuie să apelăm mereu la specialiști.

Oja semipermanentă

Una dintre cele mai noi metode apărute în domeniul unghiilor, este oja semipermanentă. Acestă ojă nu este una normală și se apelează la gel (doar un strat subțire).

Avantaje:

 • Oja semipermanentă se poate folosi pe toate tipurile de unghii.
 • Oja semipermanentă rămâne intactă timp de 2-3 săptămâni în comparație cu lacul obișnuit care durează câteva zile.
 • Pilirea unghiilor naturale pentru lacul semipermanent se face cu un buffer fin, care nu duce la distrugerea unghiilor naturale. Lacul semipermanent (baza), conține vitamina A care este recomandată doamnelor și domnișoarelor cu unghii casante sau exfoliante.
 • Îndepărtarea acestui lac se face cu ajutorul unui lichid special (remover) care nu afectează deloc unghiile.

Dezavantaje:

 • Cel mai mare dezavantaj este că după aproximativ 10 aplicări, unghiile încep să se deterioreze.
 • Dacă la manichiura cu gel putem alege lungimea unghiilor, în cazul ojei semipermanente nu putem. Oja semipermanentă se aplică direct pe unghia noastră, fără ai putea fi modificată lungimea.

Oja normală

Mămicile și bunicile nu renunţă aşa uşor la vechile obiceiuri, astfel că, pentru ele oja normală în diferite culori rămâne la loc de cinste.

Cât de eficientă este aceasta?

Eficienţa ojei normale o denotă chiar simplitatea ei. Prin simplitate mă refer la faptul că este cea mai rapidă soluţie pentru un aspect impecabil al manichiurii. Nu necesită persoane calificate în domeniu, nu trebuie să alocăm 2-3 ore. Putem alege culoarea dorită şi totodată putem realiza modele frumoase în scurt timp fără să fim artiste în pictura pe unghii. Atunci când vine vorba de schimbarea modelului sau înlocuirea nuanţei este foarte simplu, trebuie să folosim doar acetonă.

Deşi totul pare minunat la prima vedere, multe doamne şi domnişoare au renunţat la manichiura simplă pentru alternativele amintite mai sus. De ce? După cum bine ştim, chiar dacă timpul pentru aranjarea unghiilor cu ojă normală este scurt, durata acesteia este mică. Oja normală nu ne permite să ne ocupăm de treburile casei. Pe lângă acestea în orice moment de neatenţie, precum căutarea în geantă a portofelului sau un fermoar buclucaş, duc la distrugerea ojei.

În oricare mod alegem să ne întreținem manichiura, tehnicienii ne atenţionează să fim foarte atente când vine vorba de igienă. În acest domeniu nu există jumătăţi de măsură!

Text: Andrada Tudosi
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

1 Comment

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.