Silueta ideală în 2015 – mai departe de realitate ca niciodată

0

Pentru marea majoritate a femeilor idealul unui corp perfect a devenit o imagine irealistă încă de la sfârşitul Renaşterii italiene, când siluetele voluptoase, cu forme pline, care până atunci fuseseră reprezentate în tablouri şi imortalizate sub formă de statui, au fost abandonate în favoarea corsetelor ce limitau considerabil mişcarea şi ofereau imposibilă de obţinut siluetă-clepsidră. Acestea fiind spuse, nici unul din trend-urile siluetei perfecte din ultimele decenii nu a fost atât de inaccesibil unei femei obişnuite- care nu dispune de un buget egal cu o moştenire regală, antrenori personali şi chirurgi plastici- precum idealul zilelor noastre: buze cărnoase, sâni cupe mărimea D, talie de albină, un abdomen perfect lucrat, un fund proeminent şi o “thigh gap*” cât mai mare- all in one.

*spaţiul dintre coapse care face posibil ca atunci când picioarele sunt întinse, ele să nu se atingă

cindy crawford

Haideţi să ne întoarcem puţin în timp. În 1982, în America, Jane Fonda făcea ravagii cu video-ul ei cu exerciţii fizice în care promova o viaţă sănătoasă şi activă. Succesul ei s-a bazat pe credinţa femeilor că atingerea idealului unui corp frumos se află în mâinile lor: mâncând sănătos şi făcând destul aerobic, puteau ajunge să aibă un corp atletic precum cel al lui Cindy Crawford, care tocmai îşi făcuse apariţia pe scenă. Era momentul de strălucire al fetei din vecini: mânca sănătos, dar nu ar fi refuzat o porţie de paste; era activă, dar mai şi sărea peste câte o şedinţă de aerobic; era sexy, dar te făcea să crezi că, muncind suficient, ai fi putut arăta ca ea. În România aceleiaşi perioade, femeile nu aveau acces la reviste glossy şi video-uri cu exerciţii fizice din afara graniţelor ţării iar trend-urile şi idealurile de frumuseţe erau setate de vedete autohtone precum Manuela Hărăbor, Angela Similea, Cezara Dafinescu sau crainicele de la TVR.

Mergem mai departe. În anii ‘90 Kate Moss a devenit eroina femeilor foarte slabe, cu un metabolism rapid şi un look androgin care aveau nevoie să bea milkshake-uri pentru a lua în greutate. Corpul ideal a devenit caracterizat de un ten palid, oase coxale ieşite în evidenţă şi o siluetă specifică băieţilor adolescenţi, lipsită de forme feminine. Cu toate acestea, în mod ciudat, femeile încă simţeau că pot să atingă acest ideal de frumuseţe. Tot ce aveau nevoie să facă era să nu mănânce prea mult, să nu meargă la sală şi să nu se oprească din ieşit în cluburi.

kate moss

Poate că în România nu s-a simţit prea mult influenţa lui Kate Moss, deoarece ţara încă se află în tranziţie după ‘89, dar cu siguranţă româncele au remarcat-o pe Pamela Anderson, femeia pe care serialul Baywatch a făcut-o sinonimă cu sexul timp de 6 ani. Din nou, idealul corpului feminin s-a schimbat. De data aceasta într-o “bombă” blondă, sexy, cu silicoane enorme, bronzată perfect. Taberele s-au împărţit în două: pe de-o parte erau femeile care luau în derâdere noul ideal şi făceau “bancuri cu blonde” şi, pe de altă parte erau femeile care au îmbrăţişat complet această mişcare.

pamela anderson

Am ajuns în zilele noastre. Silueta anului 2015, cea creată  şi preţuită  de comunitatea Instagram, pare mai greu de atins ca niciodată. Fiecare reclamă sponsorizată la un baton menit să înlocuiască o masă, fiecare exerciţiu de Pilates şi fiecare sesiune de “formare a taliei” sunt difuzate către milioane de urmăritori care răspund înapoi cu posturi de tip #BodyGoals. În ciuda aparentei transparențe şi a nenumăratelor experienţe “share-uite”, silueta ideală pentru femeia anului 2015 pare imposibil de obţinut. Urmărind fundul bombat al lui Kim Kardashian, buzele voluptoase ale surorii ei, Kylie Jenner, talia minusculă a lui Beyonce sau coapsele lui Taylor Swift, nu pot decât să trag concluzia că orice dietă vegană ai ţine, oricâte genoflexiuni, flotări sau exerciţii de Pilates ai face, silueta ideală actuală rămâne inaccesibilă. Logic, întrebarea care urmează este: chiar toată lumea apelează la chirurgia estetică în zilele noastre? Iar răspunsul este cât se poate de evident: da! În România, exemplul reprezentativ rămâne Bianca Drăguşanu, femeia transformată în model de nenumăratele operaţii estetice la care a apelat. Fără a judeca această alegere, un lucru rămâne sigur: femeia ideală poate exista în 2015 doar cu intervenţii chirurgicale. Am ajuns într-un punct în care naturaleţea este privită ca un defect ce trebuie corectat, iar femeia sexy, dorită şi admirată de toţi, reprezentată peste tot în mass media, devine tot mai artificială, desprinsă parcă din desenele animate (Jessica Rabbit îmi vine în minte acum), temându-se să zâmbească pentru a nu face riduri (după cum a declarat Kim Kardashian într-un interviu).

kim kardashian

Privind către viitor. Aştept cu evidentă curiozitate să văd cum va arăta femeia anului 2020. Poate tot mai mult ca un android perfect sau poate ne vom reaminti de anii ‘80 şi silueta atletică a lui Cindy Crawford. Poate ne vom îndrepta atenţia din nou către acea siluetă ce poate fi obţinută doar prin exerciţii fizice şi mâncat sănătos şi care ne oferă o senzaţie de bine ce nici o operaţie estetică nu o poate face.

jessica rabbit

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.