Parabenii – ce sunt și de ce trebuie să îi eviți

0

Sigur ați auzit de termenul „parabeni” până acum, mai ales din cauza mediatizării negative de care au avut parte în ultimii ani. Știți că sunt considerați periculoși și că trebuie să îi evitați. Dar v-ați întrebat vreodată de ce? Aflați ce sunt parabenii, de ce sunt dăunători, cum îi puteți recunoaște și ce alternative fără parabeni aveți atunci când vă achiziționați un produs.

Ce sunt parabenii?

Parabenii sunt substanțe chimice cu rol de conservare ce se găsesc în majoritatea produselor cosmetice, de la deodorant și gel de duș până la ruj și farduri. Rolul lor este de a prelungi termenul de valabilitate al produselor cu luni sau chiar ani. Dacă un produs cosmetic nu ar conține conservanți, el ar deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și fungiilor în termen de câteva zile. Totuși, parabenii nu sunt singurii agenți de conservare, de aceea este important să găsim alternativele ce nu sunt dăunătoare organismului.

De ce sunt parabenii periculoși?

Odată pătrunși în piele, parabenii se comportă ca un hormon ce dezechilibrează sistemul endocrin. Ei provin din industria petrochimică, sunt estrogenici, pot cauza probleme de infertilitate și au potențial alergen. S-au realizat o serie de studii ce au pus în legătură parabenii cu cancerul de sân. Mai exact, în 18 din 20 de țesuturi recoltate din tumorile de cancer la sân s-a descoperit prezența parabenilor. Totuși, rezultatele au fost declarate neconcludente. Ne dăm seama că parabenii sunt periculoși din faptul că Uniunea Europeană limitează cantitatea lor în produsele cosmetice, iar multe branduri deja renunță la folosirea lor, atrăgând atenția pe etichetă, unde vedem tot mai des textul „paraben free”.

De unde știm că un produs conține parabeni?

E foarte simplu. Citim eticheta! Deși pare o muncă neplăcută, este important să citim etichetele tuturor produselor pe care le cumpărăm și, bineînțeles, să știm să identificăm ingredientele care ne pun sănătatea în pericol. Cei mai frecvenți parabeni folosiți în produsele cosmetice se găsesc sub următoarele denumiri: methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben și benzylparaben. Sunt cazuri în care producătorul renunță la terminația „paraben”, iar pe etichetă apare numai „methyl”, „propyl” etc. Dacă găsiți aceste denumiri, să știți că ele reprezintă tot un tip de paraben.

Care sunt alternativele „paraben free”?

Produsele ce nu conțin apă sunt „paraben free” deoarece bacteriile și ciupercile nu se pot dezvolta într-un mediu lipsit de apă. Produsele ce conțin apă sau pe bază de uleiuri, dar care sunt conservate prin amestecuri bio ca vitamina E, ulei de neem sau rozmarin nu au parabeni în compoziție. Există și excepții de la regulă, de aceea este indicat să citiți mereu eticheta produsului pe care îl achiziționați. Alte soluții sunt înlocuirea produsele de înfrumusețare cu cele bio, organice sau homemade.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Andreea Corneanu

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.