Make-up tranformațional

0

Cuvintele machiaj , make-up , maquillage definesc acelaşi lucru şi anume arta de a folosi anumite produse pentru a înfrumuseţa orice persoană. Scopul său este acela de a îmbunătăţii aspectul general al feței, de a sublinia anumite trăsături ale feței şi de a pune în evidenţă buzele şi mai ales ochii.

Putem împărţi cosmetica decorativă în trei categorii principale:

~ machiajul feței

~ machiajul ochilor

~ machiajul gurii

Machiajul feței

Mult prea des neglijat, machiajul feței are un rol foarte important în tot procesul de make-up. Cu ajutorul căruia putem să:

– corectăm zone ale tenului care prezintă pete sau zone de umbră (mai ales cele din jurul ochilor) prin folosirea unor produse cu o uşoară putere de acoperire.

– să uniformizăm tonalitatea pielii în mod natural, conferind tenului luminozitate şi lejeritate.

– hidratăm şi să protejăm tenul de efectele nocive ale poluării, prafului, impurităţilor şi razelor uv.

– eliminăm aspectul lucios al tenului care apare mai ales după câteva ore de la demachierea de dimineaţă.

Tendinţa modei ”preferă” tonurile dulci şi o uşoară strălucire. Acest lucru se obţine, printre altele, prin alegerea de produse cu nuanţe fine (transparente) care, în cazul unei pieli uscate, pot fi aliate cu creme semi-grase sau hidratante. În timpul zilei ,machiajul trebuie să corespundă cu un ten cât mai natural, dar pentru seară acesta trebuie să fie ceva mai accentuat, respectiv în nuanţe mai închise. Practica arată că nuanţele de maro pe piele accentuează la femei o îmbătrânire. Totuşi pentru o bună corectare a porţiunilor feței care ies în evidenţă (obraz plin, nas plat, barbie lungă ), nuanţele de maro se pot folosi cu succes. Trebuie să se evite marcarea conturului feței.

Machiajul ochilor

Cum moda se schimbă continuu, acest capitol al cosmeticii decorative a suferit în ultimii ani o evoluţie profundă cu privire la cercetarea cromatică, şi mai ales în domeniul formulărilor. Cândva ochii erau machiaţi, folosindu-se pigmenţi aproape în stare pură, prea agresivi pentru zona ochilor, sensibilă şi delicate, existând riscul ridicat de reacţii alergice cu consecinţe grave. În zilele noastre bazele cosmetice pentru aceste tipuri de produse sunt foarte preţioase, fiind îmbogăţite cu glicoproteine, vitamine, filtresolare şi sunt produse în medii cu un risc minim de contaminări bacteriene.

Pentru machiajul ochilor sunt necesare culori „curate”(limpezi) şi nu tonurile aspre, dure. Corespunzător tendinţei modei actuale „arcuirea” nu trebuie să fie aşa de îngustă şi aceaşi peste tot. Trebuie să se examineze mai întâi forma obrazului, a buzelor, linia feței în general pentru a putea trece la machiajul ochilor, deoarece între toate aceste părţi trebuie să existe o concordanţă. Un contrast mai clar de nuanţe face ca orice porţiune a ochiului să fie expresivă.

Porţiunea dintre gene şi sprâncene se fardează adecvat, iar genele în funcţie de ten şi culoarea părului, se „vopsesc” cu maro, gri sau negru. Albastru nu se aplică la ochii albaştri pentru că diminuează prin contrast albastru irisului. De aceea se amestecă cu gri sau mov şi violet.

Alb: Farduriele albe, mate sau sidefii, sunt destinate zonelor de strălucire, pe arcada sprâncenei , sau pe mijlocul pleoapei pentru a mări ochiul , sau în mijlocul frunţii sau al bărbiei pentru a lumina faţa.

Roşu: pentru armonizarea rujul de buze cu culoarea părului. Pentru roşcate un ruj brun, ruj corail şi cărămiziu (pe piele bronzată). Pentru blonde, roşu brun şi albăstrui. Pentru şatene, roşu strălucitor. Pentru brune, roşu viu, albăstrui sau portocaliu.

Machiajul buzelor

Machiajul buzelor a avut dintotdeauna un rol important în cosmetica feminină. Astăzi, gura este pusă în valoare prin contururi moi care să o proporţioneze cu celalalte trăsături, ale chipului respectând trăsăturile acesteia.

Paleta de culori moderne se întinde de la tonurile delicate prin multitudinea de tonuri maro până la roşu aprins. Culoarea rujului se alege în funcţie de formatul buzelor (culorile deschise scot în evidenţă, cele închise micşorează, lăsând impresia de mic), culoarea pielii (pentru tenurile deschise tonuri delicate, pentru cele închise culorile săturate şi strălucitoare) şi vârsta(la cele foarte tinere şi cele mai în vârstă trebuie să predomine culorile naturale).

Text: Simona Popa

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.