Make-up: Obicei sau moft?

0

Primul lucru pe care tu, cititorule, ar trebui să-l ştii, este faptul că make-up-ul sau în termen naţional, machiajul, este o artă! Aşa cum muzica sau desenul intră în sfera artei, şi machiajul reprezintă desenul unui artist pe chipul unei muze.

Practica machiajului este mult mai veche decât ai crede, mergând până în perioada Egiptului Antic, adică în urmă cu peste 2500 de ani, când machiajul era folosit pentru a ascunde imperfecţiunile tenului sau pentru a evidenţia anumite zone ale feței. Cea mai bună reprezentantă a machiajului acelor vremuri este nimeni alta decât regina Cleopatra, pe care toţi o ştim ca fiind o femeie extrem de frumoasă, mai ales datorită ochiilor conturaţi perfect cu negru şi al buzelor roşii.

Arta machiajului cunoaşte o evoluţie continuă, până când devine o modă. Deja ne aflăm mult mai aproape de prezent, adică pe la începutul secolului al XX-lea, când celebrul brand de produse cosmetice Max Factor, lansează prima cutie cu pudră compactă şi discheta de aplicare a acesteia în forma pe care o ştim şi noi astăzi. Machiajul devine un ritual des practicat de către actriţele din lumea cinematografiei, acestea fiind admirate şi apreciate de milioane de femei din lumea întreagă. Şi uite aşa, de la un moft, make-up-ul devine un obicei pentru majoritatea reprezentantelor sexului frumos.

Dar, să revenim la întrebarea de la care am plecat când am conceput acest articol. Este machiajul cu adevărat un obicei, practicat zilnic de femei, sau un moft pe care acestea îl preferă la evenimentele speciale din viaţa lor? Există studii care au arătat că interacţiunea cu o persoană care are tenul plăcut, aranjat duce la o relaxarea a comportamentului, comparativ cu interacţiunea cu o persoană care are acnee sau cicatrici care ne face mai ezitanţi sau mai puţin încrezători.

Când mi-am început cariera de make-up artist, adică acum aproximativ 4 ani, am fost surprins sau poate chiar puţin şocat să observ că doamnele şi domnişoarele, cu care am intrat în contact, ştiau foarte puţine lucruri despre cum să se machieze, unele recunoscând că nu consideră important acest aspect al ritualului de îngrijire personală. De ce? Majoritatea femeilor recunosc că simt o oarecare invidie când văd actriţele de la Hollywood, aranjate, coafate şi machiate sau când întorc capul pe stradă după o doamnă/domnişoară care îşi poartă cu mândrie rujul roşu pe buze sau îşi flutură carismatic genele false, rimelate. Nu este nici greu, nici costisitor şi nici nu-ţi ocupă o grămadă de timp să îţi aplici un fond de ten, un rimel, un blush în obraji şi un luciu pe buze, care automat îţi oferă un look îngrijit, proaspăt şi elegant. Ştim că nu este corect şi încercăm să nu judecăm oamenii după aspectul feței lor, dar atunci când cunoaştem o persoană nouă, inconştient, prima reacţie şi impresie este bazată pe aspectul fizic.

Totuşi, sunt bucuros să constat o îmbunătăţire din acest punct de vedere, de-a lungul carierei mele. Dacă acum 4 ani, machiajul efectuat la un make-up artist era considerat un lux şi un moft permis la evenimente speciale, astăzi, acest lucru s-a schimbat şi aici mă refer strict la piaţa de make-up timişoreană.

Văd tot mai des domnişoare aranjate, cochete, fie că merg la un ceai cu nişte prieteni, fie că merg la o cină și doamne elegante, ceea ce înseamnă că respectul pentru estetica frumosului a început să fie percepută altfel. Aşadar, machiajul ar trebui să devină un obicei practicat de femei, mai ales dacă statutul social sau cariera sunt nişte repere de caracterizare, iar moftul unui make-up profesional nu ar trebui ales doar la nunţi şi botezuri, ci şi într-o simplă seară de vineri, când nightlife-ul timişorean prinde viaţă, pentru că fiecare femeie ar trebui să strălucească oriunde merge.

La final, să nu uităm un lucru esenţial: eşti frumoasă cu sau fără machiaj, pentru că frumuseţea se naşte din interior şi escaladează spre exterior!

Text: Marius Lupu
Sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.