Istoria Rujului

0

Femeile îl poartă în poşetă, bărbaţii pe gulerul cămăşii… Rujul, piesa de rezistenţă în completarea oricărui look, are o istorie extrem de controversată. Este rujul o invenţie a modernităţii sau un obicei străvechi?

Femeile au căutat dintotdeauna modalităţi de a-şi scoate în evidenţă frumuseţea, mai ales metode de a-şi colora buzele. Primele semne ale existenţei rujului de buze datează încă din Antichitate, de acum aproximativ 5000 de ani. În acele vremuri, colorarea buzelor se făcea dintr-un amestec de praf din pietre bogate în fier și plumb. Însă, cea mai importantă datare a rujului o avem din vremea Cleopatrei, care a intrat în istorie ca fiind una dintre primele femei care îşi colora buzele. Rujul, preparat din vopsea henna cu iod şi brom, era folosit şi ca o armă letală, deoarece substanţele toxice din compoziţia acestuia pătrundeau instant în sângele celor doriţi a fi asasinaţi. De aici şi binecunoscut „sărut al morţii”. În Roma Antică, rujul era un indicator al statutului social, în timp ce în Grecia Străveche, doar prostituatele îşi colorau buzele pentru a atrage bărbaţii. În acele vremuri, rujurile erau făcute, în principal, din agenţi puternic pigmentaţi, cum ar fi lutul roşu, henna sau algele marine.

În secolul al XVI-lea, rujul devine un trend al curţii regale britanice. Regina Elisabeta I a dat startul folosirii pudrei albe pe faţă şi a rujului roşu pe buze. Câţiva zeci de ani mai târziu, Parlamentul Britanic interzice utilizarea rujului roşu, din cauză că regina Victoria considera că buzele colorate erau lucrarea Diavolului. Aşadar, femeile care îşi colorau buzele erau considerate eretice şi erau arse pe rug. În Epoca Medievală, rujul era obţinut din extracte de plante şi ceară de albine.

Începutul secolului XX a însemnat şi începutul ascensiunii pentru mult controversatul ruj. Industria filmului era într-o constantă dezvoltare, iar actriţele erau adeptele culorilor închise pentru ca buzele lor să iasă în evidenţă pe imaginea alb-negru. Atunci a luat naştere rujul vişiniu, care a rămas una dintre cele mai apreciate nuanţe până în zilele noastre. Max Factor a revoluţionat piaţa produselor cosmetice, în anul 1930, când a lansat luciul de buze. Marilyn Monroe şi Liz Taylor au crescut popularitatea rujului roşu, care a durat până în anii ’60, când producătorii au început să comercializeze rujuri în nuanţe precum roz pal, mov, cât mai strălucitoare şi sidefate, care contrastau cu machiajul extrem de închis, de preferinţă negru, al ochiilor. Mişcarea punk a aniilor ’70 a adus în atenţia publicului nuanţe extrem de dramatice, cum ar fi violet închis şi chiar negru.

Dacă credeaţi că istoria rujului nu putea deveni mai interesantă, v-aţi înşelat! Anii de glorie ai rock’n roll-ului au dat naştere erei bărbaților rujaţi. Trupele noului val erau compuse din bărbaţi excentrici, care doreau să iasă cu orice preţ din limitele normalităţii şi care apelau la ruj şi chiar rimel şi creion dermatograf negru.

Rujul este un produs foarte necesar oricărei femei care doreşte să îşi contureze trăsăturile. În prezent, există nenumărate brand-uri producătoare de rujuri, într-o bogăţie de culori, variind de la pasteluri delicate la nuanţe închise. Rujul şi-a câştigat un loc foarte important în geanta oricărei femei, devenind un fel de simbol al frumuseţii. Dar, ca şi orice alt produs de make-up şi rujul trebuie ales în funcţie de momentul zilei sau de importanța evenimentului.

În timpul zilei, cel mai indicat ar fi folosirea unui ruj în nuanţe de nude, roz pal, mat sau sidefat sau a unui luciu de buze uşor pigmentate, tot în nuanţe pastel. Trend-ul ultimilor ani ne-a arătat că şi rujul roşu poate fi un accesoriu nelipsit de pe buzele unui femei, chiar şi în timpul zilei. Dacă optăm pentru un ruj roşu în timpul zilei trebuie reţinut faptul că celelalte piese ale look-ului să fie cât mai simple şi elegante, pentru că nuanţa de roşu transformă buzele într-o piesă de rezistenţă.

Seara, putem opta pentru orice fel de nuanţă de ruj, fiind acceptate atât nuanţele deschise cât şi cele închise, în funcţie de ţinută. Să nu uităm că vedeta acestui sezon este rujul în nuanţă marsala, care poate fi purtat fără probleme în completarea oricărei ţinute.

În încheiere, iată câteva lucruri pe care sigur nu le ştiai despre ruj:

  • Ştiai că rujurile sunt o combinaţie de uleiuri, ceară, substanţe emoliente, antioxidanţi, vaselină şi chiar şi grăsime de porc?
  • Ştiai că rujurile cu luciu au particule din solzi de pește sau extract de perlă?
  • Ştiai că pe parcursul vieţii, o femeie „mănâncă” până la 3kg de ruj, doar prin simplul fapt că acesta se ia de pe buze în timpul mesei?
  • Ştiai că cel mai scump ruj din lume costă 62.000$, iar caseta este îmbogăţită cu 199 de diamante fixate în 110g de aur de 18K?

Text: Marius Lupu
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.