Ia-ți adio de la șampon!

0

Vrei să-ţi spun un secret? … Bineînţeles că vrei, toată lumea adoră secretele.

Nu am mai folosit şampon de mai bine de un an şi părul meu nu a arătat niciodată aşa de bine. De obicei când spun asta primesc doar priviri dezgustate pentru că toată lumea are impresia că nu m-am mai spălat pe cap de mai bine de un an … dar lucrurile nu stau chiar aşa.

Mai întâi haide să aruncăm o privire asupra “ingredientelor” din şampon şi balsam ca mai apoi să îți explic de ce am luat decizia asta pe care o recomand tuturor iubitorilor de sănătate.

Şampoanele pe care le găsim de regulă la magazine nu sunt altceva decât detergenţi, ambalaţi frumos şi cu un marketing puternic. Chimicalele care sunt prezente în aşa numitele şampoane din zilele noastre distrug din părul şi scalpul nostru nu doar mizeria ci şi uleiul (sebum-ul, atât de important pentru sănătatea capilară). Cea mai cunoscută substanţă de genul acesta este SLS (Lauril sulfat de sodiu).

Este posibil că ai auzit deja de SLS şi de efectele ei nocive. Iniţial SLS-ul a fost creat pentru uz industrial. Când este clătită de pe piele sau păr, această chimicală va curăța în profunzime zona pe care a fost aplicată, dar o dată cu murdăria va înlătura şi uleiurile bune care protejează părul şi scalpul şi va înlătura şi umiditatea din straturile superioare ale pielii şi a părului.

Ca o mică paranteză, când SLS ajunge în râuri şi iazuri, acesta afectează vieţuitoarele mai ales rațele şi alte păsări care trăiesc pe ape prin “curăţarea” penajului de uleiurile naturale. Acest lucru face ca penele să-şi piardă impermeabilitatea lor astfel păsările pot ajunge să se scufunde şi să se înece.

Aşa că după ce ţi-ai şamponat părul, probabil acesta se simte uscat … nu-i nimic, doar pentru asta ţi-ai cumpărat acel balsam foarte scump plin de uleiuri esenţiale. De ce? Pentru că şamponul tău te-a “curăţat” de toate uleiurile naturale pe care scalpul tău le produce în mod normal.

Rezultatul e minunat … un păr curat, mătăsos şi strălucitor. Din păcate procedura va trebui repetată zilnic (cel puţin o dată la două zile). Ştiu asta pentru că şi eu am fost cândva în acest cerc vicios. De ce se întâmplă asta? Pentru că şamponul, mai exact detergenţii şi chimicalele din el distrug uleiurile naturale pe care scalpul le produce (acel sebum). Aşa că, scalpul intră în modul de panică şi supra-produce sebum pentru a încerca să refacă ceea ce şamponul a distrus pentru a menţine echilibrul natural.

Aşa ajunge părul tău după numai o zi să fie iar uleios şi murdar, iar tu, binevoitoare îl speli din nou cu şampon şi îl tratezi cu balsam. E un cerc vicios din care mulţi nu reuşesc să iasă.

Cred că poţi să-ţi imaginezi că, în momentul în care decizi să renunţi la şampon, părul şi scalpul tău vor trece prin ceva perioade grele de acomodare iar podoaba ta capilară poate ajunge să arate îngrozitor (perioada diferă de la persoană la persoană, dar în general între o săptămână şi o lună jumătate). Dar dacă ai reuşit să rezişti tentaţiei de a te spăla pe cap cu şampon în această perioadă de tranziţie, în care părul tău va fi mai mult decât uleios şi aparent foarte murdar, rezultatele cu siguranţă te vor face să nu regreţi o secundă decizia luată.

Când scalpul şi părul tău îşi vor redobândi echilibrul de mult pierdut, te poţi aştepta la:

 • mai mult volum ca niciodată. Părul meu subţire, mereu uns şi fără pic de volum este acum mereu umflat.
 • gata cu zilele în care după doar câteva ore de la spălat, părul tău era iară uleios.
 • fără fire rebele şi păr electrizat.
 • luciu natural.
 • un păr mai maleabil. Părul meu este mult mai “ascultător” atunci când vine vorba de coafat de când am renunţat la şampon.
 • ajungi să-ţi speli părul mai rar o dată ce scalpul tău nu mai produce sebum în exces.
 • unul dintre cele mai importante aspecte … nu mai foloseşti chimicale grele pe părul tău şi o dată cu asta şi pământul îţi va fi recunoscător.
 • mai mulţi bănuţi în buzunarul tău, deorece ceea ce vei folosi în schimb nu este nici pe departe atât de costisitor ca toate produsele de îngrijire a părului din comerţ.
 • regenerarea părului. La două luni după ce am renunţat la şampon, mi-a dat un rând de fire mici pe toată baza scalpului şi firul de păr mi s-a îngroşat.

De ce ai nevoie?

Suntem altfel din fericire şi asta nu poate să însemne decât că fiecare reacţionează diferit la unele produse. Eu una, până mi-am găsit “reţeta” perfectă am încercat mai multe combinaţii.

1.Bicarbonat de sodiu şi oţet de mere ca balsam. Este foarte uşor de folosit. Pui 2 linguri de bicarbonat de sodiu în 3-4 linguri de apă. Amesteci bine bine şi pui pe părul puţin umed, insistând la rădăcini. După ce ai clătit bine, aplici oţetul de mere. De preferat pus într-un recipient cu care îl poţi stropi pe toată lungimea părului. Se aplică peste tot, pe cât posibil de evitat rădăcinile părului. Laşi să acţioneze 2-3 minute după care clăteşti bine bine.

2.Miere ca şampon şi oţet de mere ca balsam. Da, ai auzit bine … miere. Şi nu!, părul nu va rămâne deloc lipicios după folosire. 2 linguri de miere peste care adaugi o lingură de apă caldă cât să înmoaie toată compoziţia. Aplici pe părul uscat, insiști bine la rădăcini şi lași la acţionat 5-10 minute. Clătești cu apă caldă după care aplici, ca mai sus, oţetul de mere. Pentru mine asta e varianta care funcţionează cel mai bine şi părul meu scârţâie de curat după ce l-am spălat cu miere.

3.Miere combinată cu bicarbonat de sodiu şi oţet de mere ca balsam. În 2 linguri de miere adăugi o lingură de bicarbonat de sodiu şi 3 linguri de apă caldă. Aplici pe părul uscat, pe toată lungimea lui, lași câteva minute să acţioneze după care clătești bine. Oţetul de mere îl folosești tot aşa, cum te-ai obişnuit deja.

4.Nu te sfii şi fi îndrăzneaţă şi creativă şi nu uita de uleiurile atât de benefice părului cum ar fi cel de cocos, de macadamia, de in etc şi încearcă să le introduci în “reţeta” ta de şampon home-made. Nu trebuie decât să vrei un păr sănătos şi fără chimicale … restul vor veni în urma deciziei tale de a spune NU şamponului.

Aceste noi “şampoane” nu vor face spumă şi iniţial îţi va lăsa impresia că părul tău e ca o claie de paie. Asta doar la început până când scalpul se obişnuieşte cu această metodă deloc invazivă pentru el.

Că să îţi usurezi puţin perioada de tranziţie şi să-ţi urmăreşti rezultatele îţi sugerez un mic jurnal atunci când te îmbarci în această minunată călătorie. Astfel vei vedea diferenţele de la o săptămâna la altă şi nu vei da înapoi atunci când îţi va fi mai greu.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

No Comments

 1. Avatar

  Este adevarat . Desi nu am renuntat la sampon total, am observat deja diferetele. Folosesc doar sampon natural foarte bland cu parul si acela doar 1 data sau maxim de doua orin intr-o luna. Inainte foloseam samponul de doua trei ori pe saptamana si parul era tot timpul gras . Chiar si cand nu foloseam gel de par, era tot la fel. Acum flosesc ulei de masline uneori si , va vine sa credeti sau nu, parul nu este deloc gras, arata impecabil.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.