Top 5 filme inspirate din fapte reale

0

Există filme pe care le vizionăm cu scop informativ, conștienți fiind de faptul că urmează să vizionăm o poveste reală. Apoi, există filme pe care, urmărindu-le, nu le-am plasa niciodată în această categorie, rămânând surprinși când aflăm adevărul. Am realizat, așadar, o listă cu cinci dintre cele mai bune filme inspirate din fapte reale.

1. The Elephant Man


Cine s-ar fi gândit că povestea atât de stranie a lui John Merrick este inspirată dintr-o biografie a omului cu (aproape) același nume? În mod surprinzător, omul-elefant a existat cu adevărat, iar viața lui nu a fost cu nimic mai ușoară decât cea prezentată în „The Elephant Man” (1980). Joseph Carey Merrick s-a născut în anul 1862 în Leicester, Marea Britanie. Deși aspectul său diform nu a fost vizibil încă de la naștere, problemele au devenit observabile începând cu o vârstă foarte fragedă. Merrick s-a stins din viață în 1890, fiind descoperit mort în patul său de spital, în urma unei fracturi de coloană. Se presupune că Joseph Merrick ar fi murit încercând să-și sfideze condiția, întrucât, din cauza greutății capului său, nu avea voie să doarmă culcat, ceea ce a și făcut. Astfel, concluzia a fost că „omul elefant” a murit încercând să fie ca toți ceilalți.

2. A Beautiful Mind


Filmul prezintă viața lui John Forbes Nash Jr., un matematician excepțional suferind de schizofrenie paranoidă. Asemeni portretizării sale cinematografice, Nash demonstrează faptul că, adesea, limita dintre nebunie și geniu este foarte neclară. Simptomele bolii lui Nash sunt… ușor exagerate în film, întrucât acesta suferea mai degrabă de halucinații auditive, și nu avea în nici un caz vreun coleg de cameră imaginar. Sursa de inspirație propriu-zisă pentru „A Beautiful Mind” este cartea cu același nume, scrisă de Sylvia Nasar.

3. Shadowlands


În „Shadowlands”, Anthony Hopkins joacă rolul lui C.S. Lewis, un binecunoscut scriitor britanic. Filmul se concentrează asupra poveștii sale de dragoste cu scriitoarea americană Joy Davidman. Deși are o deosebită valoare artistică (e greu să discreditezi un film care îl are în centru pe Anthony Hopkins), „Shadowlands” romantizează prea puternic persoana scriitorului. În realitate, acesta nu s-a putut bucura niciodată de stilul de viață izolat și pașnic sugerat în cadrul filmului; dimpotrivă, a fost rănit în timp ce servea în Primul Război Mondial și nu a dus existența asexuală pe care o zugrăvește filmul.

4. Diarios de Motocicleta


Un film deosebit de apropiat de ceea ce numim astăzi „umanitate”, „Diarios de Motocicleta” nu ar fi fost realizat astfel sub egida vreunei companii americane. Imaginea cu care se presupune că ar trebui să rămânem în minte atunci când ne gândim la Ernesto („Che”) Guevara este cea a unui criminal de război. Cu toate acestea, filmul arată publicului un element crucial care este adesea omis când învățăm despre Ernesto Guevara: punctul său de vedere și felul în care a ajuns să-l dezvolte. Pe parcursul unei călătorii inițiatice de la Buenos Aires la Caracas alături de prietenul său, Alberto, Ernesto descoperă America Latină. Prestând servicii medicale pe continent, el devine martor nu doar la problemele de clasă cu care se confrunta populația latino-americană, ci și la surprinzătoarea unitate a acestui popor care, în opinia lui, era unul singur. Frumusețea filmului constă, printre altele, în dezvăluirea procesului de formare a unor principii solide care urmau să-i ghideze viața și activitatea. Onestitatea acestor principii este un aspect adesea ignorat în ceea ce privește studiul personalității lui Ernesto („Che”) Guevara.

5. Spotlight


„Spotlight” a fost vedeta premiilor Oscar în acest an. În timp ce, din fericire, premiile Oscar încep să fie privite cu mai mult realism și mai puțin idealism decât odinioară, „Spotlight” merită un loc în această listă. Filmul spune povestea reală a unui grup de jurnaliști din Boston care au făcut cunoscut un caz scandalos de abuz sexual sistematic asupra copiilor, comis de către numeroși preoți ai Bisericii Romano-Catolice. Datorită curajului și a determinării de care a dat dovadă, echipa de jurnaliști a fost premiată cu premiul Pulitzer pentru servicii publice în anul 2003.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.