Signs and Wonders (2000)

0

Stellan Skarsgard și Charlotte Rampling sunt două nume care alungă toate îndoielile la adresa unui film în care ne bucurăm de prezența amândurora – și nu oricum, ci în roluri principale. Apărut în 2000 și nominalizat în cadrul Festivalului de film de la Berlin la premiul „Ursul de Aur”, „Signs and Wonders” ne provoacă la o meditație asupra existenței destinului și a capacității noastre de a-l controla.

Astfel, asistăm la povestea unui cuplu căsătorit, Alec (Stellan Skarsgard) și Marjorie (Charlotte Rampling). Cei doi trăiesc liniștiți în Atena, până când traiul fericit este întrerupt de interpretările lui Alec. Foarte superstițios din fire, acesta face decizii conform lucrurilor pe care le interpretează ca fiind „semne”. Ghidându-se după aceste așa-zise „semne”, ajunge să își distrugă mariajul, angajându-se într-o aventură cu o colegă, Katherine. Aventura ia proporții de dimensiuni considerabile, iar cei doi pleacă în Statele Unite.

Deși frumoasă și fascinantă, Katherine nu a fost de ajuns, astfel încât Alec ajunge să aleagă repere mai realiste în luarea deciziilor. Astfel, la interpretarea unui alt „semn” al destinului, el o părăsește pe Katherine și încearcă să-și recâștige familia.

„Signs and Wonders” a avut drept principală sursă de inspirație romanul polonez suprarealist, intitulat „Kosmos”, scris de Witold Gombrowicz, care aborda chestiuni similare, deși în manieră diferită, cu alt tip de exemple ilustrative.

A fost filmat în locurile reprezentate, și anume: Atena, regiunea Epir (Grecia) și scurte secvențe în Vermont și New York. Regizorul, Jonathan Nossiter, povestește amuzat cum singura condiție impusă de Skarsgard pentru a accepta acest rol a fost o rezervă mereu plină cu vin francez, italian și german. Astfel, după fiecare zi extenuantă în Atena, echipa se putea destinde, în sfârșit. Skarsgard a fost, în repetate rânduri, remarcat pentru „abilitatea sa nemaiîntâlnită de a transpune pe marele ecran manii și vulnerabilități”, precum și pentru felul în care „conferă o forță incontestabilă vulnerabilității masculine”.

Calitatea performanței actorilor este incontestabilă. Recomand acest film fără cea mai mică urmă de îndoială. Inteligent gândit și jucat, „Signs and Wonders” va cuceri rapid aproape orice tip de public.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.