La Grande Bellezza

0

În „La grande bellezza”, Jep Gambardella ne atrage într-o călătorie existențială, în căutarea propriului sens, a „marii frumuseți” căreia i-ar fi închinată viața pe Pământ.

Jep este un intelectual, scriitor de succes, s-ar putea spune, deși cea mai aclamată și populară lucrare publicată a sa fusese… singura, scrisă în tinereţe. Trăise apoi zeci de ani ca însufleţitor al petrecerii ce-i era viaţă şi, treptat, descoperă că felul în care trăieşte nu îi furnizează inspirația necesară producerii unei alte capodopere.

„A călători e foarte util, face imaginația să lucreze. Restul e amăgire și durere. Călătoria noastră este în totalitate imaginară. Aceasta este puterea ei.”.

După ce caută sensul vieţii în splendorile Romei, în artă, în plăcerile vieții de noapte și chiar în spiritualitate, Jep descoperă umilul, și totodată, înălțătorul adevăr, revenind la „rădăcinile” primelor sale dorințe și sentimente, sincere, pure, neveștejite sub praful strălucitoarei vieți mondene și lipsite de sens. Jep găsește răspunsul, concentrat în monologul central : „Așa se încheie totdeauna: cu moarte. Dar mai întâi a fost viața, ascunsă sub bla, bla, bla, bla, bla. Totul e stabilit dedesubtul flecărelilor și al zgomotului. Liniște și simțământ. Emoție și frică. Sclipiri de frumusețe palidă și inconstantă. Și apoi, degradarea și omul mizerabil. Toate îngropate la adăpostul stânjenelii de a exista pe lume. Bla, bla, bla, bla. Dincolo de asta e cealaltă lume. Eu nu mă ocup de cealaltă lume. Prin urmare, hai să începem acest roman. La urma urmei, e doar o scamatorie…”

De-a lungul a două ore și douăzeci de minute, regizorul Paolo Sorrentino face din călătoria lui Jep călătoria noastră. Suntem cuceriţi de o operă de artă excepțională, încărcată cu simboluri, cu multiple înțelesuri și cu o frumusețe cuceritoare, o estetică aparte. Jocul actorilor este ireproșabil, iar muzica, minunat aleasă, punctează semnificaţiile. Către finalul filmului înţelegem că cei care caută suntem chiar noi. Pe măsură ce aflăm tot mai multe despre Jep Gambardella, descoperim treptat, ca într-un joc puzzle,  adevărul în căutarea căruia călătorim: nu există „marea frumusețe”. Tot ce ne este dat sunt „mici sclipiri de frumusețe palidă și inconstantă”. Dacă nu le valorizăm, ne pierdem sensul pe Pământ.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.