În loc de rămas-bun: top 5 filme cu Alan Rickman

0

Nu cu mult timp în urmă, lumea actoriei a suferit o pierdere devastatoare. În data de 14 ianuarie, Alan Rickman părăsea o lume care nu era pregătită să își ia rămas-bun de la prezența sa distinsă și jocul hipnotic cu care ne obișnuise. Cu toate acestea, el lasă în urmă o moștenire artistică neprețuită, atât în domeniul teatrului, cât și în universul cinematografic. Am ales (cu mare dificultate!) cinci dintre cele mai bune filme cu Alan Rickman.

1. Parfum: Povestea unui criminal (2006)

Parfum: Povestea unui criminal

În această capodoperă îl întâlnim pe Alan Rickman în rolul lui Antoine Richis, un aristocrat din Grasse, în secolul al XVIII-lea. Richis încearcă să evite asasinarea fiicei sale, Laura, de către un criminal în serie, ale cărui victime sunt femei tinere și frumoase. Făptașul este necunoscut de către personaje, însă publicul cunoaște identitatea acestuia, el fiind chiar protagonistul filmului. Jean-Baptiste Grenouille, dotat cu un simț al mirosului de o finețe ieșită din comun, aspiră la fabricarea parfumului desăvârșit ce conservă mirosul femeilor ucise pentru totdeauna. Devine, așadar, evident că vizionarea acestui film ne cere să lăsăm deoparte sensibilitățile, întrucât el zugrăvește un portret cel puțin straniu. Inspirat din romanul lui Patrick Süskind, „Parfumul” face cinste titlului său, având capacitatea de a transmite senzații olfactive prin mijloace vizuale. Culorile și atmosfera contribuie în mod special la crearea impresiilor olfactive, care sunt surprinzător de puternice. „Parfum: Povestea unui criminal” este un veritabil tezaur vizual, întrucât conține cadre de o valoare estetică impresionantă. Regia și maniera de editare a imaginii sunt lăudabile, iar muzica este impecabilă, asemeni prestației lui Alan Rickman. Aici, el se află în rolul tatălui protector, dar și în postura victimei condamnate să piardă toate ființele iubite din jurul său.

2. Greu de ucis („Die Hard”, 1988)

greu de ucis die hard

Rolul lui Hans Gruber din „Greu de ucis” este primul rol pe care Rickman l-a avut vreodată într-un film. Gruber este un criminal de origine germană ce pozează în terorist pentru ca adevăratele sale intenții să nu fie descoperite. Analizat în contextul anilor ‘80, „Die Hard” oferă îndeajuns suspans încât să mențină atenția publicului, precum și acțiune, la care se adaugă numeroase replici condimentate.

Deși acesta nu este nici cel mai bun film, nici cel mai bun rol al lui Alan Rickman, el a rămas întipărit în mintea publicului, care îl asociază adesea cu personajul Hans Gruber. Adevăratul punct tare al acestui rol nu este nici chiar ipostaza de criminal misterios cu un intelect fascinant, ci mai degrabă omul din spatele cortinei, ajuns la capătul puterilor, privat de siguranța fizică și psihică necesară pentru a supraviețui. Singurul rol cu care Alan Rickman este asociat mai des decât cu cel de față este rolul lui Severus Snape în seria de filme „Harry Potter”.

3. A Little Chaos (2014)

a little chaos film

Acest film merită menționat, nu doar datorită valorii sale artistice, ci și grație faptului că regizorul său este nimeni altul decât Alan Rickman. Contribuția regizorală a lui Rickman se remarcă prin caracterul distins, precum și jocul impecabil al actorilor. Cu această ocazie, el se reîntâlnește cu Kate Winslet pe marele ecran– el, în rolul regelui Louis al XIV-lea, iar Winslet, în rolul Sabinei, care amenajează grădina acestuia. Deși, la prima vedere, poate crea impresia unei drame romantice siropoase, „A Little Chaos” beneficiază de pe urma implicării regizorale a lui Rickman, care îi asigură o anume luciditate.

4. Rațiune și simțire (1995)

ratiune si simtire film

Una din variile adaptări ale cărții „Rațiune și Simțire”, semnată de Jane Austen, îi prezintă pe Alan Rickman în rolul colonelului Brandon, Kate Winslet în rolul lui Marianne Dashwood și pe Emma Thompson în rolul lui Elinor Dashwood. Dacă ne obișnuisem cu Rickman în roluri negative cu alură misterioasă și întunecată, în „Rațiune și simțire”, el se distinge prin noblețe, candoare, delicatețe și deschidere sufletească. În mod sigur, nu i se poate reproșa lui Rickman că nu poate juca orice tip de rol, iar acest lucru devine incontestabil odată cu „Rațiune și simțire”. În anul 1996, filmul a câștigat premiul Oscar pentru scenariul impecabil, a cărui valoare a fost judecată în funcție de capacitatea de a păstra autenticitatea sursei de inspirație. Cu alte cuvinte, fiindcă a rămas fidelă cărții pe care se bazează, adaptarea cinematografică după romanul „Rațiune și simțire” este deosebit de apreciată.

5. Seria de filme „Harry Potter”

seria harry potter

De ce am mai stărui asupra introducerii? Mai bine să trecem direct la enigmaticul profesor Snape, personajul cu cea mai mare încărcătură misterioasă din întreaga serie de cărți „Harry Potter”. Autoarea cărților, J.K. Rowling, a declarat faptul că, în timp ce scria scenele în care apare Snape, și-l imagina chiar pe Alan Rickman în acest rol. O altă curiozitate referitoare la prestația lui Rickman este faptul că, pentru o bună perioadă, a fost singurul care cunoștea destinul personajului său, care nu fusese revelat la ora respectivă nici măcar în cărțile apărute până atunci. Încrederea acordată de J.K. Rowling a impresionat publicul, care a primit vestea cu surprindere și interes. Rickman nu a dezvăluit niciodată informații privind ceea ce urma să se întâmple cu personajul său.

Profesorul Snape este, probabil, cel mai popular rol de până acum al lui Alan Rickman. Deși acesta se lovește adesea de atitudini sceptice, generate de etichetarea cărților „Harry Potter” drept „cărți pentru copii”, prestația profesorului Snape este excepțională. În ciuda numeroșilor fani copii, „Harry Potter” atrage și adulți, constituind o experiență plăcută indiferent de vârstă. Personajele sunt deosebit de complexe, iar profesorul Snape debordează de profunzime, secrete și enigme inexplicabile.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.