Forme inedite ale artei vizuale pe YouTube

0

La început, YouTube era un spațiu cât de cât restrâns, unde predominau videoclipuri muzicale și diverse încercări ale oamenilor de a imortaliza anumite momente din viața cotidiană. Din 2005, de la lansarea acestui website, și până astăzi, lucrurile s-au schimbat radical. Foarte multă lume alege acum YouTube în locul obișnuitului televizor, ceea ce mă face să mă întreb ce vor prefera oamenii peste ceva timp în locul obișnuitului Youtube.

Până atunci, însă, o avem pe… Poppy. Poppy (sau „That Poppy”) este numele unui proiect artistic dezvoltat de Titanic Sinclair (pe numele său real, Corey Michael Mixter), un tânăr regizor independent, și Moriah Rose Pereira (imaginea lui Poppy), actriță, cântăreață și compozitoare. După o perioadă de timp în care publicul n-a fost sigur cum să privească această nouă apariție, proiectul lor a fost definit (corect, în opinia mea) drept „o instalație de artă în mișcare”. Instalația reprezintă o manieră de exprimare în cadrul artei vizuale contemporane, care presupune utilizarea de varii elemente dispuse în spațiu tridimensional, cu scopul de a crea o experiență deosebită publicului, în condiții predeterminate. Această formă artistică nu se limitează la spațiul impus de o galerie, putând exista ca rezultat al îmbinării diferitelor medii de exprimare în orice spațiu public sau privat.

La început, proiectul a fost primit cu nesiguranță și o oarecare ostilitate, în special din partea publicului foarte tânăr (vezi „Kids react to Poppy”), nefamiliarizat cu diferitele forme pe care arta le poate lua. Poppy era, în ochii publicului, doar o tânără ciudată care se mișcă robotic și repetă sintagme fără noimă (sau câteodată, propoziții foarte simple, precum „I’m Poppy”, adică „Eu sunt Poppy”) pe o coloană sonoră stranie. Ba mai mult, ia interviuri unei plante și unui manechin căruia i se atribuie vocea unui robot. Să fie aceasta expresia singurătății omului secolului al XXI-lea?

That Poppy proiect artistic

Să începem cu ceea ce se vede, iar apoi vom pătrunde în tărâmul semnificațiilor ascunse. În primul rând, Poppy are o înfățișare aparent clișeică. Este tânără, atrăgătoare, are un păr lung, blond platinat și arată întotdeauna ireproșabil. Există, totuși, în aspectul fizic al acestui personaj, elemente pe care nu ne așteptăm să le întâlnim la oamenii pe care îi observăm zi de zi pe străzi. Vestimentația ei atrage, cu siguranță, atenția, și nu mă refer, pur și simplu, la pelerina de aluminiu pe care fata o poartă (în mod ironic) în clipul denumit „Protection”. Hainele ei nu sunt alese în scop pur estetic. Ele ajută la transmiterea unor mesaje mai profunde. Desigur, Poppy este frumoasă, dar are (în mod deliberat) frumusețea lipsită de viață a unui robot. Cunoașteți oameni despre care puteți spune același lucru?

În al doilea rând, universul lui Poppy nu este vid. Deși el nu pare a fi populat de oameni, pe canalul de YouTube al proiectului o putem observa pe tânăra-robot în compania unei plante (căreia îi ia chiar și un interviu într-unul dintre clipurile mele favorite, intitulat „A plant”) și a unui manechin pe nume Charlotte. Aceasta începe prin a juca rolul jurnalistului, luându-i interviuri lui Poppy, care se află în ascensiune, pe drumul său către faimă și succes. Mai apoi, însă, situația degenerează, iar raportul dintre cele două se modifică substanțial (n-aș vrea să vă stric surpriza, în caz că v-am făcut curioși!).

„That Poppy” nu este, însă, primul astfel de proiect apărut pe YouTube. Titanic Sinclair a mai colaborat în trecut cu Brittany Sheets, care și-a luat pseudonimul „Mars Argo”. La fel cum s-a întâmplat cu Poppy, Mars Argo a devenit numele întregului proiect, chiar și cel al unei formații, astfel încât Brittany și Titanic au finalizat un album cu muzică indie pop (și variații ale acestui gen muzical). Temele abordate în clipurile realizate sub numele „Mars Argo” sunt foarte asemănătoare cu cele din prezent, care, însă, o au pe Poppy drept imagine oficială. Și în cadrul proiectului „That Poppy” se compune muzică și se cântă, iar formația se află în cel dintâi turneu oficial prin Statele Unite și Canada.

De la clișeele culturii „pop” și până la dezumanizarea instalată în societate odată cu evoluția tehnologică, „That Poppy” abordează o varietate largă de tematici. Câteva dintre temele recurente sunt: distrugerea relațiilor interumane, ipocrizia, importanța acordată banului și efectele acestuia asupra societății, alături de declinul artei și al calității expresiei artistice. Eu o urmăresc cu interes și recomand cu căldură canalul ei de YouTube oricui posedă o minte deschisă și o oarecare înclinație și pasiune către domeniul artistic. Nu vă lăsați descurajați de unul dintre primele ei clipuri, intitulat, „I’m Poppy”. Știu că repetă asta timp de zece minute, dar n-o face degeaba. Cu toții am priceput că ea e Poppy, dar suntem, oare, și noi?

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.