Filme care te inspiră să călătorești

0

Cu toții simțim, la un moment dat, nevoia de eliberare, transpusă în dorința de a evada din cotidian în schimbul libertății oferite de călătorii. Chiar dacă prea puțini dintre noi avem ocazia să punem în practică acest vis, ne putem bucura de comfortul și familiaritatea propriei locuințe în timp ce urmărim aceste experiențe într-un film bun. Aceasta este o listă cu astfel de filme, iar dacă decizi să le dai o șansă, te vei îmbarca în mod sigur în aventurile lor.

Cea dintâi regulă a unui bun explorator este aceea că o expediție are două puncte definitorii: cel al plecării și cel al sosirii. Dacă intenția ta este aceea de a face primul punct teoretic să coincidă cu cel al sosirii, nu te gândi la mijloace – fiindcă o călătorie este un spațiu virtual care se sfârșește când se sfârșește, și ai la dispoziție atâția ani câte mijloace de a o finaliza. Așadar, aceste mijloace sunt nesfârșite.

                                                        Ernesto („Che”) Guevara, „Diarios de Motocicleta”

Lost in Translation

filme care te inspira sa calatoresti

În „Lost in Translation”, Sofia Coppola aduce pe marele ecran o legătură neobișnuită între Charlotte (Scarlett Johansson) și Bob (Bill Murray), un star de cinema trecut de vârsta tinereții. Filmul atinge subiecte sensibile, cum ar fi conștientizarea propriei nefericiri, dificultatea de a ieși din comfortul realităților prestabilite, precum și rătăcirea sinelui, completată de regăsirea cu totul neașteptată a acestuia. „Lost in Translation” este un film deosebit de sensibil și relaxant care invită la introspecție.

Diarios de Motocicleta (The Motorcycle Diaries)

filme care te inspira sa calatoresti

„Diarios de Motocicleta” este adaptat după cartea cu același nume, al cărei autor nu este altul decât Ernesto („Che”) Guevara, legendarul luptător de guerilla. Astăzi, pentru mulți, „El Che” este o simplă imagine comercială care se abate prea mult de la propria-i semnificație. Filmul urmărește călătoria lui Guevara de la Buenos Aires la Caracas alături de prietenul său, Alberto. Scopul călătoriei este acela de a învăța despre lumea în care trăiau, și anume, America Latină. Pe parcursul acestei aventuri, cei doi învață despre realitatea inegalității sociale și a luptei de clasă, precum și despre oamenii alături de care trăiesc.

Wild

filme care te inspira sa calatoresti

„Wild” este un minunat exemplu când e vorba de călătorii vindecătoare și de eliberare prin intermediul experiențelor noi și neașteptate. Reese Witherspoon joacă rolul principal, al lui Cheryl Strayed (bună alegere a numelui de familie), care, după moartea mamei sale și dezamăgirea unei căsnicii distruse, ia o decizie radicală. Așadar, Cheryl se îmbarcă într-o aventură riscantă, și anume, o lungă drumeție de-a lungul Coastei Pacificului. În condițiile în care Cheryl nu are experiența drumețiilor, decizia de a călători singură este radicală, însă reprezintă întoarcerea la independență și echilibru emoțional.

Midnight in Paris

filme care te inspira sa calatoresti

Woody Allen este un expert în a explora lumi interioare neobișnuite. Dacă decizi să vizionezi „Midnight in Paris”, vei avea parte de o experiență relaxantă, fiindcă nimeni nu știe să se amuze pe seama neajunsurilor emoționale mai bine decât binecunoscutul Woody Allen. De această dată, călătoria din „Midnight in Paris” servește drept inspirație unui scriitor care face o călătorie creativă în timp, înapoi în anii ‘20. Personajul principal reprezintă, așadar, din anumite puncte de vedere, drama artistului anacronic, prezentată cu o doză sănătoasă de umor.

Roman Holiday

filme care te inspira sa calatoresti

Ar fi păcat să lipsească din această listă unul din filmele clasice din vechiul Hollywood – și nu orice film, ci „Roman Holiday”, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck în rolul principal. Povestea este un clișeu, însă în anul 1953 nu putea fi vorba despre așa ceva, întrucât dorința de libertate a unei prințese captive în normele stricte ale regalității a atras atenția publicului. În ciuda scenariului cu un fir narativ destul de comun, „Roman Holiday” beneficiază de ceva ce se întâlnește rareori în filmele contemporane: farmecul natural și elegant al filmelor americane de altădată. Aceasta este povestea evadării fizice și spirituale din anxietatea produsă de constrângeri sociale.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.