Dincolo de blockbuster: reprezentări ale Titanicului în cărți și filme de-a lungul timpului

0

Vasul RMS Titanic a reprezentat un adevărat eveniment pentru lumea întreagă. Construcția acestuia, finalizată în anul 1912, a marcat cea mai uriașă realizare de până atunci în domeniul naval, și nu numai: vasul era, pe atunci, cel mai mare obiect făcut vreodată de mâna oamenilor. Măsura aproximativ 270 metri în lungime și 30 de metri în înălțime. Prima sa călătorie, în aprilie 1914, a fost și ultima. Vasul a plecat din portul englez Southampton, având destinația la New York. La numai trei zile după plecare, în noaptea de 14 spre 15 aprilie, Titanicul a lovit un iceberg, fiindu-i imposibil să evite impactul, din cauza vitezei mari. În numai două ore și 40 de minute, gigantul s-a scufundat, iar 1514 vieți au fost sacrificate pe altarul aspirațiilor către grandoare, atât de tipice naturii umane. Numai 710 oameni au fost salvați, bărcile de salvare nefiind destule, întrucât se propaga ideea conform căreia vasul ar fi fost „de nescufundat”. Dintre supraviețuitori, majoritatea au fost femei și copii, cărora li s-a acordat prioritate, iar mulți bărbați și-au pierdut viețile în acest tragic accident.

Titanicului în cărți și filme

În 1997, filmul „Titanic”, cu Leonardo Di Caprio și Kate Winslet în rolurile principale, a zguduit din temelii box office-ul și a câștigat, pe deasupra, unspreceze premii Oscar. Criticii au fost foarte generoși cu producția-gigant, care, însă, nu este decât o poveste fictivă de dragoste ce lasă în umbră însăși tragedia scufundării și semnificația pe care aceasta a avut-o pentru modul în care omenirea tratează astăzi problema încrederii în tehnologie. Costurile de producție au atins halucinanta sumă de 200.000.000 dolari. Regizorul James Cameron este venerat chiar și în ziua de astăzi pentru marea sa realizare.

Pentru o mai bună înțelegere a tragediei la nivel larg, recomand vizionarea unui alt film, mult mai vechi: „A Night to Remember” (1958).

Scufundarea propriu-zisă are loc pe parcursul a aproximativ trei sferturi din durata filmului, iar o mare parte din personaje sunt reprezentări ale unor persoane reale care se aflaseră la bordul Titanicului. Filmul este bazat pe cartea (de tip non-ficțiune) cu același nume, publicată în anul 1955 și semnată de scriitorul Walter Lord.

Titanicului în cărți și filme

Puțini cunosc faptul că, pe lângă această carte, au mai existat multe altele, cu povești și mai interesante. „The loss of the S.S. Titanic” este cartea lui Lawrence Beesley, unul dintre supraviețuitorii catastrofei. La numai două luni după scufundare, cartea a fost publicată, fiind scrisă pe când Beesley se afla încă sub puternica influență a celor întâmplate, ceea ce oferă lucrării sale garanția veridicității și trezește interesul cititorilor. Pot garanta că se citește ușor și pe nesimțite, întrucât n-am rezistat nici eu curiozității. Dintre toate cărțile scrise despre Titanic, acesteia i-am rezistat cel mai greu. Ei i se adaugă și „Futility” sau „The Wreck of the S.S. Titan”, un roman scris de Morgan Robertson… înaintea scufundării Titanicului! În 1898, Robertson a scris povestea unui vas imaginar, numit S.S. Titan, cel mai mare vas construit până atunci, considerat (asemeni Titanicului în 1912) „de nescufundat”. Din nefericire, la scurt timp după plecare, vasul a lovit un iceberg, iar multe vieți au fost pierdute din cauza insuficienței bărcilor de salvare. Cum s-a petrecut această coincidență, iar Morgan Robertson a scris despre un accident fictiv atât de similar cu cel real, nu se știe nici până în ziua de astăzi.

„A Night to Remember” a fost a doua carte a lui Walter Lord, dar, probabil, a reprezentat totodată cea mai de succes lucrare pe care scriitorul a semnat-o vreodată. Până în ziua de astăzi, cartea reprezintă o importantă sursă în demersurile de cercetare a scufundării Titanicului, ale cărui rămășițe au fost descoperite pe fundul Atlanticului abia în 1985, la 71 de ani după tragedie. Filmul este, fără îndoială, mai realist (atât ca poveste, cât și în ceea ce privește personajele) și mult mai cuprinzător decât blockbusterul din 1997 (care are, cu siguranță, meritele sale și s-a remarcat prin alte calități).

Titanicului în cărți și filme

„A Night to Remember” nu este, nici pe departe, singura alternativă la filmul „Titanic” (1997). Chiar mai devreme decât „A Night to Remember” (1958), filmul „Titanic” (1953) a fost lansat, sub atenta supraveghere a unui regizor de origine română (Jean Negulesco, sau Ion Negulescu). Filmul a avut mare succes, și s-a bucurat de prezența unor mari actori, precum Barbara Stanwyck sau Clifton Webb. În ceea ce privește capacitatea de a rămâne fideli tragediei și de a nu cădea în tentația distragerii atenției publicului cu povești personale fictive, „A Night to Remember” rămâne „the Titanic film to remember”.

În definitiv, tragedia scufundării acestui gigant nu a rămas în istorie nici pentru numărul de morți rezultat, nici datorită dimensiunilor sale uriașe. Scufundarea Titanicului a avut o semnificație sumbră pentru omenirea aflată încă sub impactul Revoluției Industriale. Îmbătați cu naivitate și speranță, oamenii au primit o lecție importantă odată cu acest eveniment nefericit: mașinăriile și geniul ingineresc nu sunt niciodată desăvârșite (ceea ce înseamnă că pot fi distruse, iar în procesul distrugerii lor, pot lua cu ele viețile noastre). Viața umană nu poate fi, așadar, sacrificată pe altarul garanțiilor megalomane, izvorâte din aspirațiile mult prea ambițioase ale unora. Și, nu în ultimul rând: nimic nu este cu adevărat „sigur” – cu atât mai puțin, atât de sigur încât să merite riscul pierderii atâtor vieți omenești. Un plan de rezervă este întotdeauna o idee bună, chiar și atunci când ne-ar plăcea să demonstrăm lumii întregi că suntem atât de buni încât nu avem nevoie de el.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.