De la un secol la altul: filme ale secolului XX care au influențat masiv cinematografia secolului al XXI-lea

0

Este imposibil să menționăm toate filmele care au influențat cinematografia secolului actual. Dincolo de filmele clasice prezente în lista de mai jos, adevăratele începuturi sunt marcate de titluri precum: „L’arrivée d’un train à La Ciotat” (1896, frații Lumière), „Le voyage dans la lune” (1902), „The Great Train Robbery” (1903), „Nanook of the North” (1922) sau „Un chien andalou” (Luis Buñuel și Salvador Dalí, 1929). Poate vom vorbi despre ele într-un număr următor, însă de această dată ne îndreptăm atenția către producții mai elaborate, puternic influențate la rândul lor de titlurile menționate anterior, însă și deosebit de influente pentru secolul actual.

Gone with the Wind (1939)

filme care au influentat cinematografia

Atât filmul, cât și cartea din care a fost inspirat, au devenit repere culturale pentru Statele Unite. Din păcate Margaret Mitchell, autoarea cărții, a murit la zece ani după premieră, neapucând să mai scrie un al doilea roman. Deși inițial, predicțiile pentru „Gone with the Wind” erau sumbre (s-a spus despre el chiar că ar urma să fie cel mai mare eșec cinematografic de până atunci), rezultatele au fost spectaculoase: opt premii Oscar din treisprezece nominalizări. Filmul conține câteva scene remarcabile, printre care se află și faimoasa scenă a incendierii Atlantei.

Un aspect marcant a fost premiul Oscar primit de Hattie McDaniel, prima femeie de culoare care a fost onorată cu această distincție. Deși filmul a fost adesea acuzat de romantizarea excesivă a realității din Sudul Statelor Unite înainte de Războiul Civil, până în prezent, „Gone with the Wind” deține recordul mondial în materie de vânzări de bilete.

Citizen Kane (1941)

filme care au influentat cinematografia

Realitățile visului american sunt prezentate în „Citizen Kane”, prea puțin inspirat din „The Great Gatsby” (romanul lui F.Scott Fitzgerald, apărut în 1925), dar inspirat, cu siguranță, din realitățile sumbre ascunse sub sclipiciul steagului înstelat. „Citizen Kane” introduce în lumea cinematografică elemente-cheie care s-au păstrat cu sfințenie până în ziua de azi (oricât de banale ar fi ajuns să ne pară): utilizarea luminii ca mod de exprimare a emoției, un fir narativ necronologic. O curiozitate referitoare la această capodoperă este aceea că, până la „Citizen Kane”, nici un alt film nu mai arătase vreo imagine a tavanurilor. În plus, filmul a fost desemnat la vremea respectivă drept cel mai inovator film de până atunci.

Psycho

filme care au influentat cinematografia

Povestea realizării filmului „Psycho” este relatată (între noi fie vorba, cu varii discrepanțe între film și realitate) în „Hitchcock” (2012). Deși Anthony Hopkins, Helen Mirren și chiar Scarlett Johansson își onorează admirabil rolurile, „înflorirea” adevărului pe alocuri aduce vânzări bune în box office. Informații semnificative privind filmul monumental „Psycho” și ceea ce îl diferenția de restul producțiilor de până atunci, pălesc în fața zvonurilor despre Hitchcock cel afemeiat (de exemplu).

Faimoasa scenă filmată sub duș cu Janet Leigh, sugestia unei crime care nu se vede, este doar o mică parte din multitudinea de elemente inovatoare prezente în „Psycho”. Un cadru spectaculos pentru vremea respectivă este, de exemplu, dușul curgând, filmat dintr-un punct aflat chiar dedesubtul lui. Detaliilor tehnice li se adaugă un element-cheie: cel psihologic. Regizorul stăpânea fără cusur arta fricii, fiind el însuși o victimă a câtorva fobii și inspirat fiind de propriile temeri. Este important de reținut că „Psycho” a fost realizat în condiții vitrege pentru regizorul care a plătit personal sume considerabile pentru ca „Psycho” să poată exista. Veșnic cu un pas înaintea timpului său, suferind de pe urma lipsei de înțelegere și profunzime a mai-marilor industriei, Alfred Hitchcock „a dat lovitura de grație” cu filmul ce avea să dea tonul pentru mai mult de un gen cinematografic. Astăzi, „Psycho” continuă să inspire realizatori de filme horror, thriller, drame și mister.

8 ½” (1963)

filme care au influentat cinematografia

Filmele lui Fellini influențează semnificativ mari (și mici) artiști vizuali în prezent. Printre ei se află și faimosul David Lynch, care declară deschis slăbiciunea sa pentru Fellini. Aceasta are, probabil, legătură cu tendința ambilor regizori de a aborda teme referitoare la procesul de creație și provocările înfruntate de către artiști pe parcursul acestui proces. Deși nu este primul film care plasează în centrul său o astfel de tematică, „8 ½” îmbină confesiunea directă cu introspecția într-o manieră nemaiîntâlnită până atunci. Astfel, „nevroza creativă” este reprezentată într-o modalitate inedită, în special dacă ne amintim că, în timpul filmărilor, Fellini și-a lipit de cameră o bucată de hârtie care îi amintea să nu uite că filmul lui trebuia să aibă umor. Grotescul, împletirea dintre vis și realitate, elementele Jungiene și simbolistica filmului îl propulsează fără îndoială în lista celor mai influente filme ale tuturor timpurilor.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.