Câteva dintre cele mai bune ecranizări ale poveștilor pentru copii

0

„Alice in Wonderland” (1999)

cele mai bune ecranizări ale poveștilor pentru copii

Cu toții cunoaștem viziunea lui Tim Burton când vine vorba de a transfera pe marele ecran povestea fermecătoare a lui Lewis Carroll. Cu toate acestea, puțini dintre noi cunoaștem o versiune mai puțin populară, concepută pentru Hallmark și apărută în 1999. Spre deosebire de Tim Burton, ale cărui versiuni, deși admirabile din punct de vedere vizual, se depărtează considerabil de firul original al poveștii, regizorul Nick Willing respectă aproape întocmai viziunea lui Lewis Carroll. Printre actori întâlnim nume cunoscute, precum Robbie Coltrane (Hagrid în „Harry Potter”), Whoopi Goldberg, Ben Kingsley, Christopher Lloyd, Miranda Richardson (poate v-o amintiți în rolul Ritei Skeeter în „Harry Potter”) și George Wendt (care a jucat, printre altele, rolul lui Norm în „Cheers”).

„Cinderella” (2015)

cele mai bune ecranizări ale poveștilor pentru copii

Deși cea care ar trebui, în mod normal, să ne atragă atenția, este Cenușăreasa, în filmul de față, ochii și urechile ne vor fi ațintite spre mama cea vitregă. Alegerea lui Cate Blanchett pentru acest rol de temut a fost, într-adevăr, inspirată, însă accentuează diferența dintre jocul unui actor desăvârșit, cu experiență bogată (Blanchett activează de multă vreme și într-un teatru din Sydney) și cel al unor actori mai tineri. Cu toate acestea, nu îmi amintesc vreo ecranizare a acestei povești, despre care să pot spune că ar fi mai bună sau mai slabă decât cea de față. Cred că „Cinderella” (2015) merită văzut în contextul descoperirii schimbărilor produse în ceea ce privește cererea publicului și schimbarea viziunii regizorale asupra unei povești care a fost ecranizată și re-ecranizată foarte des de-a lungul timpului.

„Little Red Riding Hood” (2011)

Varianta din 2011 a „Scufiței roșii” nu este o ecranizare care respectă povestea originală, însă am inclus-o în listă pentru originalitatea de care au dat dovadă scenaristul, David Leslie Johnson, precum și Catherine Hardwicke, care a regizat filmul. Deloc asemănător cu ceea ce găsim în povestea culeasă de frații Grimm, „Little Red Riding Hood” este, totuși, un film care merită vizionat. Se știe că poveștile din volumele fraților Grimm au întorsături mai întunecate decât ne permit să vedem producțiile Disney, de exemplu. Acestea din urmă sunt cunoscute pentru „îndulcirea” scenariilor pentru a le diferenția de poveștile care nu au întotdeauna finaluri fericite. În acest caz, îndulcirea lipsește, și deși lipsește și povestea în sine, misterul care domină filmul este mai mult decât binevenit.

„Snow White: A Tale of Terror” (1997)

cele mai bune ecranizări ale poveștilor pentru copii

Această ecranizare poartă povestea Albei-ca-Zăpada chiar mai mult către filmul horror decât cea precedentă, a „Scufiței Roșii”. Filmul de față transpune povestea pe marele ecran în manieră gotică, oferind publicului întorsături neașteptate de situație și mult suspans. Amatorii de filme horror care sunt pasionați de studiul dezvoltării acestui gen cinematografic vor găsi cu siguranță că vizionarea filmului de față este o experiență interesantă. Desigur, pentru amatorii de senzații tari, „Snow White: A Tale of Terror” s-ar putea să nu fie de ajuns, întrucât tehnologia și modul în care publicul larg se raportează la filmul horror s-au schimbat considerabil.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.