5 Filme care surprind sărbătorile de iarnă în manieră inedită

0

„The Nightmare Before Christmas” (1993)

filme sarbatori de iarna

Produs și conceput de către Tim Burton, „The Nightmare Before Christmas” este un film animat ce relatează povestea lui Jack Skellington, locuitor al orașului Halloween (Halloween town). Când acesta descoperă un portal către „Christmas town” (orașul Crăciunului) și decide că va onora și el această sărbătoare, consecințele nu întârzie să apară. Filmul s-a remarcat în special prin faptul că debordează de imaginație. Scenariul a fost dezvoltat dintr-o poezie scrisă în 1982 de către Tim Burton, care lucra pe atunci la studiourile Walt Disney, pentru care făcea animații. „The Nightmare before Christmas” este primul film animat de tip stop-cadru care a fost convertit în întregime în format 3D. Între 2006 și 2009, filmul a fost proiectat anual, atrăgând atât succes financiar, cât și aprecieri din partea criticilor.

„Gone with the Wind” (1939)

filme sarbatori de iarna

Crăciunul în „Gone with the Wind” este prin excelență neconvențional. Surprinsă în plin război civil, această sărbătoare este utilizată drept pretext pentru a prezenta importanța unei societăți caracterizată de coeziune, în ciuda împuținării rapide a bunurilor materiale. Mult așteptata cină de Crăciun se petrece în urma unei vânători acerbe a „ultimului cocoș din Atlanta”, uscățiv și surprinzător de agil. Filmul înfățișează o celebrare în cadrul căreia apropierea sufletească și recunoștința pentru lucrurile cu adevărat importante triumfă în fața dezastrelor războiului.

„Carol” (2015)

filme sarbatori de iarna

Chiar începutul filmului are loc în contextul anticipării sărbătorilor de iarnă. „Carol” cuprinde atât Crăciunul, cât și Anul Nou în contexte ieșite din comun. Predomină motivul noilor începuturi, precum și inițierea într-o existență ce presupune sinceritatea față de noi înșine. Perioada sărbătorilor apare în „Carol” asemeni unui declanșator al depășirii situațiilor în care cu toții ne complacem, uitând ceea ce ne dorim și cine suntem cu adevărat. Relația dintre Carol și Therese urmează un drum ascendent, al cărui apogeu are loc chiar în Noaptea de Anul Nou. Odată cu trecerea Sărbătorilor revin provocările, retragerile și obstacolele, o metaforă a efectului psihologic pe care această perioadă îl are asupra noastră, fie că ne dorim sau nu acest lucru.

„Joyeux Noël” (2005)

filme sarbatori de iarna

Câștigător a numeroase premii de prestigiu și nominalizat la și mai multe, „Joyeux Noël” spune povestea unui fenomen neobișnuit petrecut chiar în mijlocul Primului Război Mondial. În anul 1914, în Ajunul Crăciunului, o pace neoficială pe frontul de Vest le permite soldaților aflați în tabere opuse să se familiarizeze unii cu ceilalți. Pacea este, bineînțeles, neautorizată, iar superiorii celor ce au permis toate acestea se vor opune vehement. Aici, Crăciunul servește drept pretext pentru înfățișarea dramei irealului ce caracterizează războiul. Este, așadar, mai ușor să omori atunci când victima este un simplu reprezentant al opoziției, și nu o ființă umană.

„Eyes Wide Shut” (1999)

filme sarbatori de iarna

Este de așteptat ca filmul regizat de Stanley Kubrick să ocupe un loc pe lista filmelor „clasice” cât de curând. Finisat cu mai puțin de o sută de ore înainte de moartea subită a regizorului, „Eyes Wide Shut” se petrece în perioada Sărbătorilor de iarnă, dând impresia dorinței descoperirii acestui eveniment dincolo de felul în care el ar trebui să arate. Imaginea Crăciunului nu coincide întotdeauna cu ceea ce se află dincolo de porțile caselor: reapropierea dintre oameni, lucruri nespuse ce ies la iveală, necesitatea de a privi realitatea în față sau, dimpotrivă, de a fugi din ghearele ei.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.