15 filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

0

Lumea cinematografiei este la fel ca și vinul… după o anumită vârstă devine mai bună.

Aceste titluri nu exprimă decepțiile vârstei înaintate, ci prezintă situații dificile din viața reală. Asta nu înseamnă că tinerii nu le pot aprecia; înseamnă pur și simplu că spectatorii mai tineri nu vor fi atât de atrași de ele.

Pentru a înțelege mai bine, nu vorbim de filme clasice pe care le poți revedea oricând (poți viziona “Citizen Kane” la 6 sau la 60 de ani), dar despre tipurile de filme care necesită puțină experiență de viață. Pe măsură ce te maturizezi și viața te înzestrează cu responsabilități, misterele acestor filme vor deveni mult mai evidente.

Broken Flowers

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Este greu să nu-l îndrăgești pe Bill Murray, chiar și atunci când joacă rolul unui Don Juan afemeiat care a evitat toată viața să-și întemeieze o familie. Într-o zi primește o misterioasă scrisoare roz, care îl informează că este tată. La îndemnul prietenului său Winston, un personaj cu veleități de detectiv, Jon pleacă într-o călătorie prin țară, călătorie ce-l aduce față în față cu fostele iubite. Un drum plin de surprize, în care protagonistul trebuie să-și înfrunte trecutul, dar și prezentul.

Pentru spectatorul “experimentat”, această producție sumbră și plină de umor este o pilulă amară de înghițit. Vorbește despre singurătate, vinovăție și consecințe, fără a cădea în categoria “comediilor romantice”, în care multe producții se îneacă. Pentru un public mai tânăr, filmul este lent, ocazional amuzant, uneori indecis.

Sfatul nostru? Dacă sunteți publicul țintă pentru “Broken Flowers”, turnați un pahar mare de vin și bucurați-vă de înțelepciunea lui Bill Murray. Dacă nu sunteți, urmăriți “Sf. Vincent “, unde personajul nostru reia rolul, dar într-un context mai relaxat, cu un complot mai transparent.

The Big Kahuna

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

O adaptare după piesa de teatru Hospitality suite, “The Big Kahuna” îi are în distribuție pe Kevin Spacey și Danny DeVito, efectiv privind la pereți timp de aproape 90 de minute. Doi angajați de marketing și un inginer tânăr rămân blocați într-o cameră de hotel în timp ce așteaptă ca directorul executiv al unei companii să le salveze slujba. Un film în care, exact ca şi pe scenă, ceea ce contează sunt dialogurile şi o prezentare amănunţită a fiecărui personaj în parte.

“Big Kahuna” este un film a cărei singură intrigă poate fi rezumată într-o singură frază, dar a cărui subiect acoperă totul, de la religie la alcool și hârtie igienică. Pentru a înțelege filosofia filmului, e suficient să asculți cuvintele lui Larry, unul dintre actorii principali: “Here’s to the profound religious experience that comes from doing a job well and being grossly underpaid.

The Dresser

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Această dramă britanică îi are ca protagoniști pe Sir Ian McKellen și Sir Anthony Hopkins în ceea ce ar putea fi una dintre cele mai emoționante interpretări între doi zei ai cinematografiei. Un actor de teatru îmbătrânit și asistentul său personal călătoresc într-o Anglie sfâșiată de război, încercând să aducă la viață operele lui Shakespeare în locuri distruse de bombe și durere.

Condiția fragilă a actorului principal (Hopkins) și eforturile incredibile ale lui Norman, garderobierul său (McKellen), dau naștere unei performanțe de neuitat. Intervențiile soției actorului, jucată de Emily Watson și interacțiunile naturale și uneori pline de umor dintre cele trei merită cu siguranță o rundă de aplauze.

Good Bye, Lenin!

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

La suprafață, “Good Bye, Lenin!” este o combinație delicată între dramă socială și comedie. Christiane, o cetățeană est-germană și susținătoare entuziastă a partidului socialist, se trezește dintr-o comă numai pentru a afla că lumea pe care o cunoștea nu mai există.

Pentru a o împiedica să intre în depresii, fiul ei, Alex, încearcă să o oprească să afle cât de multe lucruri s-au schimbat în timpul celor 8 luni de absență. Pentru a face acest lucru, el decide să ascundă câteva detalii “minore”, cum ar fi căderea Zidului Berlinului sau sosirea bruscă a capitalismului.

Pentru publicul tânăr “Good Bye, Lenin!” este o comedie plăcută. În schimb, telespectatorii mai vârstnici vor descoperi o dramă de familie care depășește relația dintre Alex și mama sa.

About Schmidt

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

“About Schmidt” spune o poveste pe care doar câțiva oameni doresc să o audă, cu un sfârșit cu care toți trebuie să ne confruntăm. Este povestea inutilității, un sentiment pe care spectatorii tineri rareori ajung să-l experimenteze (sperăm). Nu este nici o surpriză faptul că, pentru rolul lui Schmidt, un consilier de asigurări recent pensionat, producătorii l-au luat în considerare pe Bill Murray. Din fericire, în locul lui Murray a fost ales nimeni altul decât Jack Nicholson, un titan al industriei.

Warren Schmidt, un personaj irascibil, are mult mai mult sens jucat la vârsta lui Nicholson. Un actor mai tânăr ar fi dat personajului o șansă de răscumpărare, în timp ce Schmidt jucat de Nicholson trăiește singur cu trecutul său. Este un film de care vă puteți bucura la orice vârstă. Cu toate acestea, vei simți durerea protagonistului nostru odată ce propria ta călătorie de viață se potrivește cu replica: “E în regulă, nu este cu adevărat necesar să fii acolo!”

Carnage

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Acest film realizat de Roman Polanski, își surprinde spectatorii cu o distribuție excelentă din care fac parte Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz și John C. Reilly. Două cupluri se întâlnesc pentru a discuta conflictul recent dintre băieții lor la școală. Ceea ce inițial trebuia să fie o întâlnire scurtă, formală, devine o bătălie de inteligență și acuzații.

Pentru cinefilul obișnuit, “Carnage” este în mare parte o “comedie”, susținută în întregime de chimia distribuției sale. Pentru părintele obișnuit, este ceea ce degenerează la fiecare ședință cu părinții, mai ales când trebuie să jonglezi între muncă, soț/soție și copii sâcâitori.

Lost in Translation

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Da, Bill Murray din nou. Și da, știu că cei mai mulți dintre voi l-ați văzut deja, indiferent de vârstă sau preferințe personale. Relația ciudată și oarecum romantică dintre un actor trecut de prima tinerețe și o absolventă de facultate, care încă nu și-a arătat potențialul, este genul de poveste pe care o puteți urmări la nesfârșit.

Cu toate acestea, forța acestui film constă în modul în care încearcă să evite diferența dintre generații. “Lost In Translation” se abține să spună “suntem la fel”. În schimb, permite să fiți oricine vreți, atâta timp cât nu încercați să trăiți viața altcuiva sau după cuvintele incomparabilului Bob Harris: “Cu cât știți mai mult cine sunteți și ce vreți, cu atât mai puțin veți lăsa lucrurile să vă deranjeze”.

Café Society

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Așa cum au remarcat mulți critici (și mulți alții au ignorat, preferând să îl laude pe Woody Allen), are acel ceva ce puține filme bune îl au.

Da, e incredibil de previzibil și plictisitor. Chiar dacă îți plac filmele lente, vei îmbătrâni vizionând acest film. Și știi ce? E în regulă. De ce? Pentru că așa sunt majoritatea relațiilor în viață, odată ce treci de primele întâlniri și săptămânile de făcut curte.

După o viață în care granița dintre film și realitate era adesea neclară, Woody Allen a decis în cele din urmă să dezvăluie adevărul despre existență. Surprinzător, adevărul este plictisitor, pretențios și, în același timp, incredibil de plăcut de urmărit.

Amour

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Îndrăgit de critici, filmul francez a lui Michael Haneke poate fi greu de vizionat. În esență, o poveste despre ultimele luni împreună a unui cuplu în vârstă. Un film trist care urmărește drama unei familii, a unui bărbat ce luptă cu boala femeii pe care o iubește.

“Amour” este un film despre viață și despre lupta cu tine și cu cei din jurul tău, înainte de a accepta sfârșitul inevitabil. Acest lucru face ca această producție să fie dificil de urmărit pentru cei care au avut de-a face cu drame similare și greu de urmărit pentru cei prea tineri care au avut ghinion să treacă prin așa ceva. Un film care trebuie obligatoriu urmărit cu batista alături.

The Savages

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

A nu fi confundat cu filmul lui Oliver Stone “Savages” din 2012, această dramă de familie îi aduce împreună pe Laura Linney și tânărului Philip Seymour Hoffman, doi frați care fac o ultimă încercare de a-și salva tatăl vârstnic și aproape incoerent.

În timp ce bătrânul dispare treptat din imagine, suntem lăsați să descoperim două personaje complexe, distruse emoțional, care încearcă cu disperare să se agațe de ultima fărâmă de speranță. “The Savages” nu este un film despre iertare sau legături de familie, este un film despre sfârșitul copilăriei. Nu e un film la care să te uiţi în timp ce calci sau strângi rufele, ci un film pe care să îl priveşti şi să îl asculţi cu mare atenţie, măcar de două ori.

The Royal Tenenbaums

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

O altă comedie neagră, cu o distribuție fabuloasă, în stilul specific lui Wes Anderson în care ideea unei familii disfuncționale poate fi mai aproape de realitate decât mulți recunosc. În timp ce personajele lui Anderson sunt un buchet de idei preconcepute, relațiile lor nu sunt. De la rivalitatea dintre frați la paranoia clinică, “Royal Tenenbaums” acoperă multe dintre problemele care sunt, de obicei, proiectate ca “probleme de familie”.

Ca majoritatea filmelor lui Anderson, fiecare actor pare să strălucească, dar rolul unui singur personaj, cel principal este cel care oferă o vedere de ansamblu a poveștii. Gene Hackman joacă rolul unui tată egoist și absent, ale cărui singure încercări de a cere iertare sunt doar o acoperire a schemelor sale. “The Royal Tenenbaums” este un film pe care ar trebui să-l vezi la o vârstă mai târzie.

La Vita e Bella

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Un colaborator constant al lui Jim Jarmusch, actorul și regizorul italian Roberto Benigni, a înregistrat un succes major în 1997 cu “La Vita e Bella” sau “Life is Beautiful”. “La Vita e Bella” este o poveste simplă despre eforturile unui tată iubitor – jucat chiar de Benigni – pentru a proteja inocența singurului său copil.

Deoarece filmările au fost realizate într-un lagăr de concentrare, privitorul poate fi ușor distras de povestea monotonă a lui Benigni. Dar dacă renunți la momentele de dramă, la momentele scurte de comedie și la jocurile mici pe care un tată aiurit le inventează pentru a-și proteja copilul de adevăr, “La Vita e Bella” este un film despre dragoste – tipul de iubire pe care îl poți simți și aprecia la orice vârstă, dar care devine dureros de evident odată ce ai și tu copii. Copii pe care vei dori să-i protejezi de agitația vieții, chiar dacă viața în sine nu este ușoară.

The Child’s Pose

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

„Poziția copilului” este filmul românesc câștigător al Ursului de Aur și al premiului FIPRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, 2013. Filmul spune povestea dură și tristă despre iubirea dincolo de limite a unei mame pentru fiul ei. Atunci când fiul amintit este autorul unui accident teribil, părintele intră în scenă, folosindu-și banii și influența pentru a cumpăra un rezultat favorabil.

Deși filmul poate fi uneori greoi și neclar, eforturile constante ale unei mame ne fac să ne punem întrebarea: Tu ce ai fi făcut? Cum ar trebui să acționeze un părinte când copiii lui o apucă pe drumuri greșite și și-ar putea distruge restul vieții?

Boyhood

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

Filmat timp de 12 ani cu aceeaşi distribuţie, Boyhood este o poveste revoluţionară despre creştere şi maturizare, văzută prin ochii unui copil pe nume Mason care creşte literalmente înaintea ochilor noştri pe ecran.

Indiferent de modul în care vei privi narațiunea, dacă te uiți în spatele perdelei unei existențe aparent obișnuite, vei găsi un adevăr pe care doar vârsta îl face vizibil. Bucură-te de fiecare moment, prețuiește-l, trăiește-l.

Quartet

filme pe care le apreciezi odată cu înaintarea în vârstă

În “Quartet”, Maggie Smith împreună cu Dustin Hoffman ne oferă o interpretare magistrală. Filmul se concentrează pe relația firavă dintre vârstă și profesie și pe acest sentiment familiar de inutilitate despre care am tot vorbit în acest articol.

Locuitorii unui azil aflat aproape în faliment se pregătesc pentru o performanță muzicală care ar putea salva paradisul lor. A reuni sub același acoperiș patru dintre cei mai valoroși cântăreți de operă din istoria Marii Britanii se dovedește a fi o idee nu tocmai bună fiindcă orgoliile se ciocnesc și periclitează liniștea rezidenților azilului. Mai presus de toate, “Quartet” ne confruntă cu întrebarea: oare vârsta contează?

Ne oprim aici dar lista poate continua. Dacă tot am vorbit de adorabila Maggie Smith, putem aminti și de filmul ei mai recent, “The Lady in the Van”. Clasicul film “American Beauty”, sau The Bucket List”, “Glengarry Glen Ross”, “Office Space”, “Shrink”… toate ar putea fi cu ușurință menționate în listă.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.