10 filme care îți vor schimba perspectiva asupra vieții

0

Fiecare film pe care-l vedem la un moment dat are puterea să ne afecteze într-un mod sau altul. Unele filme trezesc în noi întrebări atât de profunde încât pot să-ţi afecteze ireversibil perspectiva asupra vieţii. Filmele de mai jos sunt recunoscute ca făcând asta. Dacă nu le-ai vizionat încă, atunci acum e momentul să o faci!

Donnie Darko

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Filmul lui Richard Kelly îl are ca şi protagonist pe Jake Gyllenhaal, un adolescent tulburat care suferă de somnambulism, pentru care conflictele cu legea sunt la regula zilei şi care este vizitat adesea de Frank, un iepure monstruos care-l pune să facă farse periculoase şi distructive.

O capodoperă plină de singurătate şi înstrăinare cât şi o conturare atât de bine pusă la punct despre nevoia constantă de apartenenţă, toate învăluite în nostalgia anilor ‘80.

Ce face acest film să fie absolut fascinant este combinarea aparent haotică a multiplelor universe şi realităţi. Filmul explorează şi concepte precum implozie de universe, găuri negre cât şi alternarea de linii temporale. După ce vezi filmul cu siguranţă te vei scărpina în cap uimit şi în acelaşi timp şocat şi te vei gândi să îl mai vezi o dată. Richard Kelly spunea într-un interviu că filmul are mai multe interpretări, ceea ce face ca acest film să fie şi în zilele noastre dezbătut.

The Matrix

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

O combinaţie deşteaptă între acţiune stimulantă şi filosofie îndrăzneaţă, The Matrix este un film care ne face să ne întrebăm serios despre modul în care percepem realitatea. Filmul îl are în centrul lui pe Neo (Keanu Reeves), ziua corporatist, noaptea hacker căruia îi este dezvăluită marea iluzie a vieţii şi a percepţiei acesteia. Şi anume că realitatea pe care o ştim noi şi o experimentăm zi de zi este de fapt un mare fals, o realitate construită şi stimulată în care umanitatea a căzut prizonieră.

Filmul este de fapt o alegorie a conceptului de trezire spirituală. Neo se trezeşte astfel într-o ipostază de sclav al sistemului, al matrixului în care a fost toată viaţa lui. Începe să fie (re)învăţat despre potenţialul nelimitat care zace în el ca fiinţă creatoare şi pus să lupte cu forţele întunecate care vor să conducă omenirea. Un film impresionant din toate punctele de vedere, The Matrix are de oferit o groază de idei şi are potenţialul să schimbe felul în care crezi că înţelegi lumea în care trăim.

Waking Life

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Absurd şi izbitor de original, Waking Life ridică întrebări de viaţă ce pot schimba felul în care vedem lucrurile din jurul nostru, cum ar fi: ce sunt visele şi ce este de fapt realitatea? În cadrul acestui film de animaţie, linia dintre starea de visare şi realitate devine transparentă în timp ce protagonistul nostru se plimbă prin varii scenarii şi interacţionează cu personaje electrizante. Fiecare persoană aduce cu sine întrebări filosofice şi ştiinţifice în timp ce personajul principal se adânceşte în visul lui din care se teme că nu o să se mai trezească.

Oamenii cât şi detaliile neînsufleţite sunt adesea realiste, uşor de recunoscut (cum ar fi Ethan Hawke) dar desenele făcute cu ajutorul computerului, formele şi mişcările sunt foarte exagerate stilizate, abstracte. Acest film aduce cu un trip LSD şi este un clasic care cu siguranţă îşi va găsi locul în top 10 filme preferate a fiecăruia.

Cloud Atlas

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Un film de-a dreptul colosal, Claud Atlas urmăreşte 6 poveşti care s-au întâmplat la sute de ani depărtare unele de altele. Tema principală “explorează ideea conform căreia acţiunile unui individ au efect asupra trecutului, prezentului şi viitorului altuia cum că sufletul este modelat şi dintr-o simplă acţiune un individ se poate transforma dintr-un ucigaş într-un erou iar un act de bunătate se poate transforma într-o inspiraţie de revoluţie”.

Tema principală în acest film se învârte în jurul teoriei reîncarnării care scoate în evidenţă o trăsătură a sufletului şi a sinelui transpusă în fiecare experienţă dobândită în timpul petrecut pe Pământ. De asemenea, karma ocupă un loc fruntaş în temele abordate în acest film sugerând astfel că acţiunile noastre din timpul vieţii au impact asupra vieţilor viitoare.

Chiar dacă criticele sunt amestecate, el trebuie apreciat pentru curajul de a aborda o temă atât de neconvenţională precum reîncarnarea la fel şi pentru poveştile atât de impresionante şi atât de bine conturate.

Spring, Summer, Fall, Winter, and Spring

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Un film coreean care urmăreşte povestea unui călugăr Buddhist şi viaţa lui la o mănăstire ce pluteşte în mijlocul unui lac. Povestea se desfăşoară pe mai mulţi ani, din copilăria lui până la maturitate.

Fiecare anotimp are rol de metamorfoză semnificând în acelaşi timp şi experienţa pe care personajul principal trebuie să şi-o însuşească. Filmul este foarte tăcut, dar imaginile îţi taie răsuflarea şi vorbesc de la sine. Cu toate că personajele care apar pot fi numărate pe degete şi totul se desfăşoară într-un loc micuţ, sunt scoase la lumină o paletă foarte largă de experienţe umane cum ar fi dorinţa, iubirea, gelozia, crima, sinuciderea cât şi salvarea. Sunt ridicate probleme despre dificultatea de a transmite învăţăturile mai departe cât şi despre cât de greu e să-ţi însuşeşti înţelepciunea.

Un film foarte bun despre abilitatea de a învăţa din greşeli în drumul spre a fi o persoană mai bună şi căutarea continuă a înţelepciunii.

Samsara

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

În mai multe culturi estice, samsara înseamnă “flux continuu”, făcându-se astfel referire la ciclul continuu al vieţii şi al morţii, degradare şi renaştere.

Filmul Samsara transformă această idee într-un flux continuu de imagini despre lumea naturală şi despre oamenii care o domină.

Prin intermediul acestui film făcut doar din imagini, avem ocazia să facem un pas înapoi şi să observăm lumea dintr-un alt unghi… ceva ce nu facem în zilele noastre atât de aglomerate. Este o călătorie prin viaţă şi prin moarte şi un film care cu siguranţă îţi va aduce noi perspective în vedere în ceea ce priveşte experienţa umană.

Detachment

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Un film sub formă de jurnal desfăşurat pe parcursul unei luni şi care are în centrul lui mai mulţi profesori de liceu şi studenţi, totul din prisma unui profesor suplinitor Henry Barthes (Adrien Brody). Metoda lui de diseminare a cunoştinţelor în viaţa elevilor săi temporari este dată peste cap de apariţia a trei femei în viaţa lui- Erica, prostituată naivă şi oarecum tulburată, o colegă din breaslă şi o adolescentă cu probleme, Meredith.

Aceste noi personaje feminine au un efect profund în viaţa lui Barthes, forțându-l astfel să-şi (re)descopere anumite aspecte ale propriei personalităţi şi să înfrunte tragica sinucidere a mamei sale cât şi moartea iminentă a bunicului său.

Henry reuşeşte să îşi pună amprenta pe viaţa studenţilor lui făcându-i astfel mai atenţi şi mai focusați, dar până la urmă, are şi el o limită. Filmul este un studiu de caz al unui om cât şi o satiră adusă societăţii care ridică problema degradării sistemului educaţional şi social.

Her

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Her îl are ca şi protagonist pe Theodore (Joaquin Phoenix), un personaj singuratic şi introvertit care aude despre noul sistem SO1, primul sistem de operare cu inteligenţă artificială. Atunci când face cunoştinţă cu Samantha (Scarlett Johansson), vocea OS1-ului său, descoperă imediat o atracţie romantică pentru vocea şi personalitatea sistemului artificial de inteligenţă.  

Sunt foarte multe probleme ridicate prin intermediul acestui film despre lumea obsedată de tehnologie în care trăim. Am devenit atât de ataşaţi de telefoane, laptopuri, tablete încât am început să pierdem din vedere lucruri mult mai importante din viaţă, cum ar fi interacţiunea umană. Her scoate la suprafaţă faptul că tehnologia ne împinge spre izolare şi singurătate cu o viteză năucitoare.

Fight Club

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Fight Club ne poate învăţa multe lucruri. Dar una din marile învăţăminte pe care trebuie să le tragem vizionând acest film este goliciunea care vine o dată cu materialismul şi consumerismul. Probleme precum ataşarea de identitatea noastră- suntem cu adevărat cine credem că suntem? sunt dezbătute pe toată lungimea lui. Filmul te şochează, mai ales atunci când descoperi că “revoluţia” care se poartă în el este de fapt o satiră construită pentru personajul principal şi lecţia pe care trebuie să o înveţe despre starea omenirii.

Life is Beautiful (La vita e bella)

filme care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Punctul central al acestui film este optimismul şi percepţia lui în vremuri întunecate. Povestea este simplă: un tată face tot posibilul să-şi ocrotească familia de ororile celui de-al doilea război mondial. Ne învaţă că prin păstrarea unui gram de inocenţă copilărească putem face faţă cu brio problemelor întâlnite în viaţă. Un concept simplu dar atât de frumos sculptat şi exprimat.

Această listă e abia vârful unui iceberg plin de alte filme şi documentare bune care te fac să-ţi pui întrebări existenţialiste.

Care sunt filmele care au avut un impact puternic asupra vieţii tale?

sursă: truththeory.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.