Minutul de lingvistică

0

Folosesc în fiecare zi anumite expresii şi zicători, fără să îmi pun prea mult problema de unde provin ele, ce etimologie interesantă pot avea. Aşa că, m-am oprit preţ de câteva clipe asupra unora pe care le aud destul de des.

1„S-a dus pe apa sâmbetei.” Expresie folosită pentru ceva ce s-a risipit, ce s-a pierdut, de la care îţi poţi lua gândul. Legenda spune că Apa Sâmbetei era un râu ce se vărsa în infern, un râu care fierbea toată săptămâna şi doar sâmbăta se potolea, de unde i se trage şi numele.

2„După mine, potopul” este o expresie atribuită marchizei de Pompadour, una dintre curtezanele favorite ale regelui Ludovic al V-lea, care ducea o viaţă de dezmăţ şi risipă, stil de viaţă abordat şi de rege, nemaipăsându-i ce se va întâmpla după moartea lui. Şi azi, expresia este folosită pentru a desemna lipsa asumării consecinţelor unor fapte.

3„Mană cerească” este o sintagmă pe care o folosim pentru a denumi un dar, o bucurie neaşteptată şi îmbelşugată. Mana este hrana legendară a poporului israelean în timpul exodului în deşert, care, după spusele biblice, ar avea formă granulară şi gust de prăjitură cu miere. Unii consideră că ar fi secreţia comestibilă a unei insecte depusă pe frunzele arborelui Tamarix.

4„A da ortul popii”– cu siguranţă şi pe aceasta o ştiaţi, dar poate nu ştiaţi că ortul era în trecut o monedă de valoare mică ce se plătea preotului ca taxă pentru înmormântare. Chiar şi azi, în unele zone ale ţării, se pun monede în coşciug.

5Să încheiem cu una mai veselă: „a pune cuiva coarne” sau „bărbat încornorat”… cred că ştiţi la ce se referă, doar înşelatul e în bliţurile tuturor ziariştilor de azi. Expresia şi-ar avea originea în imperiul Bizantin al secolului al XII- lea în timpul domniei despoticului Andronic I, mare iubitor de femei. Astfel, unii demnitari de la curte mai închideau ochii când nevestele lor îi înşelau cu regele, pentru că ştiau că aşa vor obţine dreptul la vânătoare liberă. După ce obţineau de la Andronic acel drept, nobilii îşi atârnau ca trofeu deasupra porţii coarne de cerb, însă oamenii ştiau ce presupun de fapt acele coarne.

 

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.