De ce să înveţi o nouă limbă străină

0

Cu toate că unii analişti din domeniu spun că engleza e pe drumul cel bun spre a deveni limba internaţională în globalizarea ce se doreşte, nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a învăţa încă o limbă străină cum ar fi germana, franceza, chiar şi japoneza. Cu toate că aceste limbi străine nu sunt atât de răspândite la nivel mondial ca şi engleza, te pot ajuta din mai multe puncte de vedere şi pot îmbogăţi atât activitatea cerebrală cât şi experienţa călătoritului. Motivele pentru a învăţa încă o limbă străină sunt variate, dar importanța învățării limbilor străine este universală: întotdeauna îţi va aduce beneficii într-un fel sau altul.

Mai jos, vă prezint doar câteva din beneficiile cognitive a unei vieţi cel puţin bilingvă. Aceste calităţi se dezvoltă doar la persoanele care vorbesc frecvent mai multe limbi străine- dacă nu ţi-ai mai folosit cunoştinţele lingvistice de multă vreme, cu siguranţă creierul tău nu va putea culege beneficile despre care vom vorbi.

1. Devii mai deştept

Dacă vorbeşti încă o limbă străină, creierul tău este stimulat constant prin faptul că trebuie să recunoască, să înţeleagă şi să comunice într-un cu totul alt sistem lingvistic decât limba ta maternă. Acest lucru îţi îmbunătăţeşte abilitatea de a găsi soluţii într-un timp scurt.

Studiile arată că studenţi care sunt de profil bilingv, în cele mai multe cazuri, se descurcă mai bine la teste standard decât cei care vorbesc o singură limbă, cea maternă.

2. Îţi dezvolţi latura multifuncțională

Persoanele multilingve, în special copiii, se descurcă mai bine să facă switch-ul între diverse sisteme gramaticale, de scriere şi structură. Conform unui studiu de la Universitatea de stat din Pennsylvania, această abilitate de a jongla îi face să fie multilateral dezvoltaţi deoarece pot face rapid schimbul de la o structură la alta. Într-un alt studiu, participanţii au fost testaţi cu ajutorul unui simulator auto în timp ce erau distrași de diverşi alţi stimuli. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care vorbesc mai mult de o limbă au făcut semnificabil mai puţine greşeli.

3. Poţi amâna instalarea Alzheimer-ului şi a demenţei

Mai multe studii au fost făcute în această direcţie iar rezultatele au fost revoluţionare. Pentru adulţii monolingvi, media de vârstă la care se instalează demenţa este 71 de ani în timp ce pentru persoanele bilingve, media de vârstă este de 76 de ani. Studiile au fost făcute ținându-se cont de toţi factorii care pot denatura numerele cum ar fi nivelul de educaţie, venitul, genul cât şi sănătatea psihică, iar cu toate acestea, rezultatele au demonstrat o diferenţă de 5 ani.

4. Îmbunătăţirea memoriei

Să nu uităm că până la urmă, creierul este un muşchi care are nevoie de exerciţii. Învăţarea unei noi limbi presupune memorarea anumitor reguli cât şi un vocabular nou, lucru ce duce la întărirea mușchiului cu care gândim. Studiile arată că persoanele bilingve sunt mai bune atunci când vine vorba de memorarea numelor, a numerelor de telefon, a direcţiilor etc.

5. Devii mult mai receptiv

Un studiu în domeniu arată că persoanele multilingve observă mai în detaliu lucrurile din jurul lor. Sunt mult mai abili în a-şi selecta informaţia de calitate de cea irelevantă şi, de asemenea, sunt mai capabili să observe informaţiile înşelătoare. Dacă stau bine să mă gândesc, Sherlock Holmes şi Hercule Poirot, sunt poligloţi… nu mă mai miră genialitatea lor.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.