Ură, prietenie, dragoste, căsătorie de Alice Munro

0

Până la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, numele lui Alice Munro îmi era necunoscut și trebuie să recunosc că acesta a fost motivul pentru care mi-am dorit să citesc una dintre cărțile scrise de ea. Cele nouă povestiri cuprinse în volumul Ură, prietenie, dragoste, căsătorie surprind prin profunzime și simplitate, prin bogăția trăirilor sufletești ale personajelor- preponderent feminine, fără a constitui însă o lectură destinată exclusiv femeilor. Iubiri târzii, iluzii, nostalgii, speranțe- sunt doar câteva dintre stările prin care trec eroinele acestor povestiri, surprinse în diferite ipostaze ale vieților lor. Vieți simple în aparență, destine în care spectaculosul îmbracă formele firescului.

Dacă subiectele fiecărei povestiri sunt mai greu de reținut, deși mie, personal, mi-au rămas în minte destul de precis două-trei dintre ele, ceea ce rămâne în minte mult după terminarea lecturii este atmosfera pe care Alice Munro, prin rafinamentul scriiturii sale, o creează în prozele sale scurte. Ea te învăluie ca într-o pânză de păianjen și persistă în timp. Detaliile constituie, la rândul lor, unul din punctele de atracție, fiind bine dozate și foarte sugestive în conturarea aspectelor pe care autoarea dorește să le evidențieze. Oglindind sufletul feminin, cu enigmele sale, cu gândurile sale nerostite, cu sentimentele nemărturisite, proza lui Alice Munro, așa cum am descoperit-o eu în volumul de față, m-a acaparat într-o așa măsură, încât abia aștept să citesc și celelalte volume ale scriitoarei canadiene.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.