Truman & Babe

0

Poate că nu este cel mai faimos duo, dar cu siguranță este unul dintre cele mai interesante și inedite cupluri, cu atât mai mult cu cât între ei nu a existat o relație de iubire clasică. Au avut o relație, a fost și iubire între ei, dar nici una, nici alta nu a îmbrăcat formele uzuale pentru acești termeni. Truman a fost homosexual declarat. Babe Paley a fost soția magnatului CBS Bill Paley. Prietenia dintre ei a evoluat treptat către planuri sufletești mai adânci, de la amuzantul Truman, Capote a devenit ușor-ușor True Heart, și nu doar pentru Babe, ci pentru toate lebedele sale. Povestea lor o veți descoperi în romanul Lebedele de pe Fifth Avenue de Melanie Benjamin – o incursiune în luxurianta înaltă societate a New York-ului din anii 50-60, chiar 70. M-am oprit asupra acestui roman, chiar dacă, la o primă vedere, nu se axează doar pe acest cuplu celebru, ci realizează o frescă a acelei lumi strălucitoare. Totuși, relația inedită a celor doi mi s-a părut cel mai bine conturată și chiar dacă în peisaj mai sunt și alte „lebede” – femei frumoase și bogate, crescute pentru a face o partidă bună, pentru o viață plină de lux primită în schimbul farmecelor lor – iar Truman este răsfățatul tuturor, intimitatea este mai profundă între cei doi, iar pentru Babe înseamnă o dezvelire completă.

Armura strălucitoare a lui Babe, care a făcut o artă din chipul și corpul său, dispare doar în fața lui Truman. Soțul ei nu a văzut-o niciodată nemachiată sau ciufulită. În fața acestuia și a lumii întregi, Babe este impecabilă, nicio neglijență nu se strecoară în imaginea sa. Nu lasă nimic la întâmplare și aparițiile sale generează noi tendințe în modă. E suficient să-și lege o eșarfă la poșetă pentru ca apoi să fie imitată de cele care-și doresc să se îmbrace după ultima modă. Însă viața ei nu este atât de fericită cum o arată aparențele. Invidia pe care o stârnește în jurul său s-ar transforma lesne în compătimire dacă oamenii ar cunoaște ceea ce doar lui Truman îi este permis să afle. Babe își deschide sufletul în fața lui Truman și își dezvăluie nefericirea, își povestește viața și își împărtășește trăirile. Toată lumea remarcă apropierea dintre cei doi, dar homosexualitatea notorie a lui Truman nu lasă să se strecoare bănuieli scandaloase. Nici măcar soțul lui Babe nu are obiecții, îl acceptă pe Truman în casa și în viața lor. Știe că nu are de ce se teme. Și într-adevăr, iubirea dintre cei doi, dacă poate fi astfel numită, nu a inclus relații sexuale. Atingeri fizice, da, dar ele au avut altă conotație și au mers mână în mână cu apropierea sufletească. O iubire greu de înțeles chiar și pentru ei doi. De aceea, trădarea lui Truman nu putea fi una banală, previzibilă. Lovitura pe care o primește Babe prin povestirea La Côte Basque 1965 vizează încrederea pe care i-a acordat-o lui Truman, chiar dacă nu ea se află în centrul acesteia. Mult mai lovite au fost celelalte lebede, care și-au văzut expuse secrete pe care la rândul lor i le-au dezvăluit lui Truman.

Vă recomand romanul lui Melanie Benjamin ca să-l descoperiți sau să-l redescoperiți pe Truman Capote, dar și întreaga gamă de personaje din jurul lui. Fiecare are ceva interesant de spus sau de arătat. Dramele se conturează sub aparența unei fericiri de invidiat. Brandurile scumpe de haine și bijuterii se perindă prin paginile cărții dar, sub poleiala pe care le-o oferă purtătoarelor, se ascund tristeți și temeri, frământări și speranțe.  

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.